Интересен казус в РС Петрич! Мъж потърси сметка на Общината за ръждясалата му кола! Поиска да му платят 17 000 лв - Защо и какво решение взе съдът?
13.08.2019 12:19 Mobile watches 24553 прочита Mobile comments 6 коментара

Интересен казус гледа петричкият районен съд. Информиран за правата си жител на южния град направи опит да осъди Община Петрич за причинени неудобства и нанесени материални щети по автомобила му - "Мазда 626". Той обвини Общината, че тротоара, който бил изграден пред имота му е много по-висок от нивото на гаража, в който паркира колата си. Разликата във височината, станала причина за повреждане на автомобила му.

Петричанинът претендира за обезщетение в размер на 17 000лв за нанесените му вреди. Той е калкулирал сумата, като в нея е включил обезщетение за лишаване от възможността гаража да бъде ползван, законна лихва върху забава върху това обезщетение, начислена за срок от 5 години, както и обезщетение за щети, нанесени по автомобила.

Щетите се изразяват в увреждане на лаковото покритие и поява на ръжда по купето на колата, причинени от атмосферните условия, тъй тя не могла да бъде паркирана в гаража.

В съда бе представено заключение от направена техническа експертиза, изготвена от строителен инженер и инженер-геодезист. Според нея при изграждането на тротоара не са били допуснати отклонения от строителните правила и норми.

Експертите твърдят, че още при изграждането на гаража не било извършено предварително геодезическо заснемане и не е обърнато внимание на големия наклон на улицата. Още тогава е трябвало да се направи промяна на проекта, изразяваща се в различна височина на гаражния етаж. Но такива корекции не били направени. След изграждането на тротоара се е стигнало до сегашното положение, при което обичайният достъп на автомобили до гаражната клетка не може да бъде реализиран.

Автотехническата експертиза показала, че, за да се отремонтира автомобила ще са нужни около 2000лв, а стойността на колата е далеч по-ниска. Тя е оценена на 1260лв. Автоексперт потвърдил, че колата е силно корозирала, но заявил, че не може да се посочи точният период, в който настъпило увреждането. Изчислено било също, че наем на подобен гараж би струвал не повече от 40лв на месец. Реалните суми са далеч по-ниски от претендираната в иска.

Съдът отхвърли иска на гражданина и прекалено високите му претенции и го осъди да заплати на Община Петрич разноските, направени по делото в размер на 670лв.

Г. Георгиев

6 коментара
Коментирай
13.08.2019 13:52 | Роджър
Няма как да осъдиш бандитите, нямааааа.
13.08.2019 14:18 | Радик
Ку ку
13.08.2019 14:41 | Апашко
Ич не е куку ама нали община, съд и т. н. всички са заедно от една мафия нема как да ги осъдиш
13.08.2019 17:01 | Божето
Ti права немаш само сиган има такива ! Плащай си данъците и трАЙ ДО момента на смертта
13.08.2019 18:33 | Повече като него да има
Дай повече като него, хляб и зрелища да има. Поредното доказателство, че държавата работи срещу народа си. Сега да му купят кола на човека.
14.08.2019 10:07 | Petrich
Бръчков отиваи си вече нете искаме подавай оставка със Динев валяко и боцката крадеца затвора ви чака
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката