Караджов: Има опасност довършването АМ „Струма” да бъде отложено за след 2030 г.
14 май 2022 12:36 Mobile watches 8792 прочита Mobile comments 4 коментара

Има реална опасност довършването на АМ „Струма” да бъде отложено за след 2030 г. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Това ще се случи, ако държавата не довърши строителството през Кресненското дефиле до октомври, когато изтича срокът на Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) именно за този участък. „АМ „Струма” е в толкова критичен момент от своето развитие и то в частта на Кресненското дефиле, че и ако аз и екоминистърът не се хванем за ръка, не отидем заедно в Брюксел и не кажем, че ще правим Кресненското дефиле по сегашния вариант, но ще добавим и второ платно по склоновете на Пирин извън трасето в дефилето, няма време за кога”, каза той. „

Няма време да се мотаем и всякакви нови процедури и хватки с екологична насоченост са само отлагане с цел законно издаденият ОВОС да изтече”, заяви Караджов. „Ако това се случи, проектът приключва и трябва да се започне отначало.

Той просто няма да се сбъдне. Ножът е опрял до кокала. Или се хващаме и отиваме в Брюксел, или този участък в Кресненското дефиле ще си остане участъкът на смъртта и ще бъде още един показател как не се справяме с пътищата си”, обясни той, предаде NOVA.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие заяви още, че не е склонен на отстъпка по отношение на тол таксите. „Обхватът на системата и досега е с включена второкласна мрежа. Когато автомобилите се движат по нея, това им е включено в цената на винетката. Редно е тежкотоварните автомобили също да плащат”, каза още той. По думите му в цяла Европа, който въздейства по-сериозно на пътя, заплаща повече.

„В цяла Европа е така – 2/3 от цената за поддръжката на пътищата се заплаща от тежкотоварните автомобили, а 1/3 се заплаща от водачите на леки коли”, уточни Караджов. „Единственото нещо, което касае мен от исканията на превозвачите, е тол системата. Аргументите, които изслушах досега, са абсолютно несъстоятелни.

Хлябът щял да се вдигне от 2 лв. на 2.50 лв. 20 хляба ще се увеличат с 1 ст. от новоприлагането на т.нар. „гигантско” увеличение на тол системата. Къде е тази инфлация?”, коментира той Според него проблемът е измислен. „Цялото това фокусиране върху увеличението на тол е лишено от всякакви аргументи. Няма да има инфлационен натиск”, категоричен бе регионалният министър. „Както всички български граждани, така и аз виждам, че състоянието на пътищата у нас е ужасно.

Това е наследството, което получаваме, но трябва да се справим с него”, отчете Караджов. Той коментира и исканията за оставката му. „Оставката на един министър не е никаква ценност. Няма никаква причина да я подавам, защото си върша работата”, посочи той.

4 коментара
Коментирай
14.05.2022 15:18 | Гражданин
Няма опасност просто се отлага парите от Европа некой ги лапна на зелено. Просто това е пак и не ви трябва айде спете спокойно.
14.05.2022 16:23 | karo
Автомагистралата през дефилето ще стане, когато получим самолетите от УСА! Т. е. никога!
14.05.2022 22:03 | Боката казва
Двете платна заедно откъм левия бряг на р. Струма, можеше и трябваше да са готови досега! Но нали трябва да работят само няколко фирми-каси, с нарочно яко надути цени, трябва да се изчаква тия фирми да избутат започнатите участъци, после да са пак те и т. н. времето тече, срока изтича и т. н. и т. н.. Вместо да се изберат други фирми-некасички и да се строи и през дефилето, успоредно с участъците, на които фирмата-касичка се упражнява и усвоява (краде)! И този специалист по тая песен пее и ни омайва, но нещата са от ясни по-ясни! ОПГ-от някоя година насам!
15.05.2022 09:30 | Кресна
Тиквата не даде да се направи дефилето от чужди фирми, китайска фирма беше потвърдила, че ще го направят за едно лято, но нямаше комисионна на Тиквата и не им разрешил да го направят. Всички жертви ще тежат на неговата съвест, ако изобщо я има в празната кратуна
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар