Кошмарът започва: Ето от кога влизат новите цени на тока
17.06.2018 10:15 Mobile watches 12331 прочита Mobile comments 5 коментара

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме новите цени на тока на извънредно заседание на 1 юли, Заради новите изисквания на закона, цените щв влизат в сила от датата на приемането им.

Въпреки, че бяха проведени две обществени обсъждания, все още не е ясно точно с колко ще поскъпне електроенергията за бита след увеличението на природния газ с близо 11%.,съобщива БНТ Възражения срещу цените са внесли както доставчиците на ток, така и неправителствени организации. Цените на тока от юли ще се увеличат средно с 2%, показват предварителните разчети на комисията за енергийно и водно регулиране. Това обаче няма да покрие всички разходи на електропреносните дружества и те ще трябва да избират какви икономии да въвеждат, предупреди доставчикът на ток в Западна България.

Недостигът на средства, който посочват от компанията за тази година, е 80 млн. лева. Друг проблем е липсата на предвидимост на пазара, както за битовите потребители, така и за самите енерийни дружества. Експерти сигнализираха и за друг проблем на пазара на ток, който ще се появи докрая на годината.

Европейската комисия трябва да приеме нови регламенти, които ще въведат задължението за въвеждане на умни мрежи и увеличаване на възобновяемите енергийни източници. Това би увеличило сметките за ток многократно в случай, че България не вземе предварителни мерки. В момента в България няма умни мрежи, които показват потреблението на ток в реално време. За въвеждането им ще са необходими поне един милиард лева, с които засега секторът не разполага.

5 коментара
Коментирай
17.06.2018 11:07 | Индзаги
Герб=гроб.
17.06.2018 13:33 | Хан Аспарух
МНОГО МИ ДРЕМЕ. СЛЕД САНИРАНЕТО РАЗХОДИТЕ ЗА ОТОПЛЕНИЕ ПАДНАХА СЪС 75%.
17.06.2018 13:37 | Хан Крум
Какво се е случило, освен това че Пурко и Мишелин купуват ЧЕЗ. Затова ли се качват цените. Къде са достойните българи?
17.06.2018 16:56 | тамерланд
КАТО НЕМОЖЕМ САМИ ДАСИ БЪРШЕМ ГЪЗА НЕКА ДРУГИ ДАГО БЪРШАТ
17.06.2018 19:07 | ток
как няма да има недостик на пари като фсички фирми крадът ток за сметка на обикновения човек който плаща сметката
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката