Няма да вдигат такса смет на гражданите на Кресна, които събират разделно боклука
17 януари 2022 13:37 Mobile watches 3269 прочита Mobile comments 0 коментара

ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИ В ОБЩИНА КРЕСНА. СЪБИРАЩИТЕ РАЗДЕЛНО - БЕЗ ПРОМЯНА В ТАКСА СМЕТ

Жителите на община Кресна, които не желаят да плащат увеличената тази година такса за смет, имат възможност да го направят, като започнат да събират боклука разделно. 

Ето какво съобщиха от общинска администрация: 

Изграждане на компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци, инсталации за предварително третиране на битови отпадъци и съпътстваща инфраструктура за управление на отпадъците на общините Сандански, Струмяни и Кресна по договор за безвъзмездна финансова помощ в размер на 9 368 737,16 лв. по Оперативна програма "Околна среда" 2017 - 2021 г. завърши и както отбелязахме в предишни публикации, жителите на трите общини ще започнат да усещат ползите от инвестицията "по джоба си".

Бързаме да Ви информираме, че кметът на община Кресна, г-н Николай Георгиев, ще внесе в Общинския съвет предложение, с което таксите за битов отпадък за домакинствата в общината, които приемат да събират разделно ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ ПРОМЯНА.

За да се възползвате от тази възможност е необходимо след понеделник (17.01.2022 г.) да посетите общинската администрация, за да получите БЕЗПЛАТНО жълти, зелени и сини чували с подробна инструкция, как да събирате разделно и кога да поставяте пълните чували пред пътната ви врата, за да могат да бъдат вземани, транспортирани и ОТЧИТАНИ, КАТО ВАШИ. Разбира се, след като бъдат доставени контейнерите за разделно събиране, нуждата от чували ще отпадне.

Нека припомним и дългосрочните ползи за община Кресна от реализирания проект, като имаме предвид, че всяка от тях има дълготраен и мултиплициращ ефект:

1. Изградените инсталациите намаляват финансовата тежест върху община Кресна, която в момента плаща между 4 и 5 хиляди лева на месец за складирането на зеления отпадък в регионалното депо. Важно е да отбележим, че при липса на изградените сепарираща и компостираща инсталации, общинските еко такси ще растат;

2. През следващите години в общините, където подобни съоръжения не са изградени, неминуемо ще предстои сериозно увеличение на такса смет за гражданите. Обратно, реализираният проекта ще позволи на община Кресна да запази настоящите нива на таксата, в това се състои и конкретното предложение на г-н Георгиев, за което разказахме по-горе, а това е сериозно облекчение за семейния бюджет, нали ?

3. Третирането на зелените и биоразградими отпадъци в инсталациите ще позволи производството на компост, който е отличен заместител на използваните сега торове в личните стопанства и големите ферми в общината.

4. Третирането на зелените и биоразградими отпадъци ще позволи да се увеличи с 20 и повече години животът на настоящото депо, което ще облекчи общинския бюджет и ще рефлектира върху бъдещите ставки на местните данъци.

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар