Областният управител Б. Михайлов отбеляза Европейската година на културното наследство с гости от Гърция
6.12.2018 16:15 Mobile watches 3273 прочита Mobile comments 1 коментар

По инициатива на Областния управител Бисер Михайлов с Празник на гръцката култура в Благоевград бе отбелязана Европейската година на културното наследство.

Събитието е част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2018 г., а основната цел е да бъде представено богатството и разнообразието на гръцката култура и фолклорно изкуство пред широката общественост на област Благоевград.

По покана на Областния управител Бисер Михайлов сцената на зала „Яворов“ беше огласена от красотата на гръцките песни, музика и танци. Десетки танцьори, певци и музиканти от културно-образователен клуб "Македония" от НеоКерамиди, Република Гърция представиха един емоционален спектакъл от традиционен гръцки фолклор, който вдигна на крака присъстващите гости в залата.

Официален гост на събитието беше заместник кмета на град Катерини, г-жа ПипицаМакриду, която изрази огромната си благодарност към Областния управител на Благоевград г-н Бисер Михайлов за положените усилия за популяризиране на гръцкото културно наследство.

Преди концерта, със съдействието на Областен информационен център – Благоевград, във фоайето на залата бяха подредени изложба и демонстрационен щанд на българо-гръцкото партньорство. Бяха показани различни фотографии, информационни материали, брошури, флаери и други, изготвени в хода на успешно реализирани проекти между Гърция и България.

Целта на Европейската година на културното наследство е да се насърчат повече хора да откриват и изучават културното наследство на Европа, както и да се засили чувството на принадлежност на европейците към общото европейско семейство. Идеята на годината е всеки да преживее, да оцени и да се наслади на културното наследство на отделните страни на Стария континент.

Емоционален завършек на фолклорния концерт „Празник на гръцката култура в Благоевград“ бе моментът, когато всички присъстващи в залата се хванаха на традиционно гръцко хоро.

М. Иванов

 

1 коментар
Коментирай
7.12.2018 08:50 | Плешивмишотплоски
Голямо постижение!!!
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката