Община Благоевград с намерение да изгради Иновационен квартал, съвместно със стратегически български и международни инвеститори
13 май 2022 17:27 Mobile watches 12142 прочита Mobile comments 18 коментара

Кметът на Благоевград Илко Стоянов представи концепцията си за трансформация на терените на бившите казарми в Благоевград. 

На място ще бъде изграден Иновационен квартал, който ще включва няколко сгради, с обособени офис пространства, ведно с такива за временно пребиваване на хората и за отдих. Самите здания ще бъдат построени на РЗП 28 хил. кв. м.,  около вътрешно парково пространство, с възможност да бъдат открити и 2000 работни места.  

„Всичко това няма как да се случи бързо и веднага. Става въпрос за дългосрочно намерение, но важното е процесът да стартира. Може би ще са необходими около 3 години, за да реализираме идеята. Имаме амбицията да предложим еталонна архитектура и ландшафт, които да превърнат комплекса в притегателен вторичен център на технологичните лидери и иновационните компании.

Този нов тип среда ще предлага, както пространство за работа от типа CO-WORKING, така и пространство за временно обитаване от типа CO-LIVING. В момента водим преговори с водещи фирми от IT индустрията за евентуално изнасяне на тяхна дейност в Благоевград.

Този проект ще може да се случи едва, когато получим заявка за интерес и ангажиране на минимум 50%  от възможните площи. Това ще означава поне 1000 работни места в IT сектора. За намирането и изграждането на местни кадри ще разчитаме и на университетите, както и на възможността за привличане на кадри от Гърция и Северна Македония“, заяви Стоянов. 

Той подчерта, че Иновационния квартал, ведно със зелената паркова зона, която ще запази своята цялост, ще бъде достъпен за всички жители и гости на града.

Кметът заяви, че изграждането на сградите може да се осъществи чрез различни съвместни финансови инструменти, които предстои да бъдат уточнени в бъдеще, в зависимост от намеренията на потенциалните инвеститори. 

На терена на бившите казарми ще бъдат обособени още Мултифункционална спортна зала с капацитет около 3000 души, църковен храм, ще има и открито фестивално пространство в богата паркова среда, фонтани и езера.

Кметът Стоянов подчерта, че Община Благоевград работи и в посока за обособяване на зона извън рамките на града, която да бъде развита като място за големи фестивали.

18 коментара
Коментирай
13.05.2022 17:44 | вак
Това е нова измишльотина, нито иновационен парк, нито жилищен квартал. Да мине на одобрение в Общинския съвет, а после - апартаменти и магазини за по 1000 евро м. кв. Айде търчи лажи...
13.05.2022 17:46 | Чука
Кафявия да отиде до Петрич и да види, какво е направил там кмета от старите казарми. Истински парк! Тука сме областен град, а нямаме ЕДИН хубав и по-голям парк. В кварталите, като направят някое паркче с размерите на 2 апартамента, после ЗАДЪЛЖИТЕЛНО правят блок с поне 30-40 апартамента. Всичко е сбъркано из основи.
13.05.2022 17:58 | Еленово
Кмет, секретар, екип - всички са един дол дренки. За нищо не стават . Догодина ще избираме нов кмет. Общинските съветници догодина също ще бъдат, изметени,. Нов общински съвет с нови хора.
13.05.2022 18:01 | Бил Гейтс
Колкото Камбата направи някакъв център там, в който за годините само сватбата на дъщеря му с малкото Хаджиболтче се състоя, толкова и този ще направи иновационен център, хеле пък с “експертите“ на пишман-“информатика“ от ЮЗУ Юрука!
13.05.2022 18:03 | Смешник
И ке дойде незнам кой в тоя квартал. Само глупости плямпаш селяк. И пак ли кредит ще тегли общината
13.05.2022 18:13 | Da
Ангел Ризов, както какъв ще го играе в цялата схема? А заместникът му с пропадналото му кафе Радо?
Черничкото, с тия малумщини, къде ти дава Бубата и Ачката, ще закопате тотално града! Това не е смочево
13.05.2022 18:14 | Поли
Изпрати си мекеретата в Симитли да ги обучим, как се работи за народа!
13.05.2022 18:51 | грамада
Илко си отива и той го знае, повече няма да бъде кмет.
13.05.2022 19:59 | гражданин
е как ще бъде кмет та до сега нищо не е направил улиците са дупка до дупка
13.05.2022 21:49 | Черен лебед
Тоя тъпунгер само трансперанти показва. Другата година Томов ще те смачка, като гнида:)
13.05.2022 23:11 | хеххе
егати кмета поред ще прават там нещо и прават едно нищо
13.05.2022 23:46 | 2022
Какъв ай ти център, какви иновации да очакваме от тези аналогови общинари?
14.05.2022 09:22 | Вл.
Тая дъвка Камбитов я разтегаше, айде сега и ти ! То панаирен град, то логистичен парк, сега иновационен квартал. Само лъжете за изборите ... ! И ти си като Камбитов
14.05.2022 11:37 | Поредният жилищен квартал
Това си е един жилищен квартал, както се вижда. Защо не направят един хубав парк? Както се вижда от схемата, предвидили са съвсем малко място, уж за парк, явно да хвърлят прах в очите на хората. Благоевград е сравнително голям град, а няма един парк като хората - т. нар. градска градина е миниатюрна, т. нар. парк "Арена" е една алея, по която хората и колелетата се чудят как да се разминат, единствено Бачиново, но то пък е далеко, а и отново е една алея, за пешеходци, колелета и т. н. Явно кметът и екипът му за пореден път се опитват да завъртят някаква схема, но без да мислят за това, какво е нужно на жителите на града. Само защо се опитват да го представят като нещо полезно? Хората не са слепи.
14.05.2022 13:47 | Василев
Успех, кмете. Звучи хубаво, знам, че можеш
15.05.2022 08:29 | мнение
Вече на всички благоевградчани стана ясно, че този кмет истерично се стреми да одобри и започне големи строителни проекти по най-бърз начин, защото няма време в смисъла късия му мандат. Заобиколил се е с далавераджии, които са добре известни в града ни и напъва яко да осъществи набелязаното. Видяхме през годините особено големите кражби от предишния кмет Камбитов, който в момента на встъпването си в длъжност беше с фалирала и много банково задлъжняла строителна фирма, а накрая се оказа милионер. Той също заложи на строителство, саниране с Енропейски средства и напълно ненужно ремонтиране на площада. Този кмет явно видя къде е далаверата и не спря да напъва за строителни инвестиции. Корупцията у нас не ни дава да излезем от калта!
15.05.2022 10:08 | запознат
КМЕТЕ Я КАЖИ КОЙ ЩЕ РЕАЛИЗИРА ТОВА ? КОИ ЩЕ БЪДАТ СТРОИТЕЛИТЕ НА ТЕЯ 28 ГИЛЯДИ РЗП ? ЗАЩОТО НИЕ МИСЛИМ ЧЕ ПРЕДИ ТОВА ИМ ЗАНЕМ ИМЕНАТА И ПОЛОВИНАТА СА МАЙ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ КАКТО И ЕДИН ДРУГ КЪДЕТО СТРОЙ И ТОЙ ПО ЦЕЛИЯ ЦЕНТЪР С КАМБИТОВ ТИ КАКВА ДОЛНА ГНИДА СИ БИЛ..... ИЗМЕКЯР НЕ СЕ НАМЕРИ ЧОВЕК КОЙТО МИЛЕЕ ЗА БЛАГОЕВГРАД ...ИЗРОДИ МРЪСНИ НЕ ВЕ ИСКАМЕ ПОВЕЧЕ БОКЛУЦИ ИДВА ВИ ВРЕМЕТО НА ВСИЧКИТЕ СКОРО И НЕЗНАМ КЪДЕ ЩЕ СЕ КРИЕТЕ
15.05.2022 23:41 | ТОЙ
ИСКАМЕ НАЙ-ПОСЛЕ ДА ИМАМЕ КМЕТ, ИСТИНСКИ, ДА РАБОТИ ЗА ХОРАТА В НАШИЯ ГРАД, ДА ИМА РАБОТНИ МЕСТА, ДА НЯМА САМО СМЕТКИ И ДАЛАВЕРИ, ДА Е ЕДНО ПРЕКРАСНО МЯСТО ЗА ЖИВОТ ..
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар