Отчитат бум на коклюш в страната, най-сигурната превенция е ваксината
20 април 2024 11:17 Mobile watches 4295 прочита Mobile comments 3 коментара

Сериозен ръст в случаите на коклюш в България отчитат  здравните  инспекции  в страната.  От там уточняват, че от началото на годината в страната ни са регистрирани 205 заболели, като за същия период на 2023-а те са били едва четирима . 2 новородени от Кюстендил починаха след усложнения, 2 са постъпили в болница. Болестта се разпространява в почти всички области,,включително и област Благоевград. Засега няма повод за притеснение в нашата област, казват от РЗИ Благовеград. Болестта е опасна за децата, които не са ваксинирани. Ваксината  срещу дифтерия ,тетанус и коклюш се поставя на 2 месечни бебета. 

Коклюш, познат и като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, която протича с характерна пристъпна кашлица. Заразяват се основно деца, но от всякакви възрасти. Причинява се от бактерията Bordetella pertussis, слабо устойчива във външната среда – при стайна температура загива за около 30 мин. 

Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и говор попадат във въздуха. Заболяването често се предава на малки деца в семейството от по-големи братя и сестри или от други възрастни членове. 

Инкубационният перод трае средно между 7 и 10 дни. Заболяването започва с лека до умерено висока температура, хрема и кашлица, която прераства в типична пристъпна, спастична (магарешка) кашлица. Оздравяване настъпва за около 4-6 седмици. 

Най-честите усложнения, засягат дихателните пътища и централната нервна система. Възможно е развитието на пневмония, която в зависимост от своята тежест може да е причина и за летален изход. 

При тежки форми на коклюш се наблюдава промяна в съзнанието и гърчове, които са в резултат от нарушено снабдяване с кислород и мозъчни кръвоизливи и могат да доведат до постоянна мозъчна увреда и дори до смърт. 

Заболяването е опасно за кърмачета и деца в ранна детска възраст, неимунизирани срещу инфекцията. 

"Основното средство за профилактика и борба с коклюша е приложението на ваксина. Имунизации срещу заболяването са включени в Имунизационния календар и се прилагат още в първата година след раждането – три дози от ваксината на 2-ри, 3-ти и 4-ти месец от раждането и три реимунизации – на 16 мес., през годината, в която се навършват 6 години и през годината, в която се навършват 12 години“, припомнят от РЗИ. 

След въвеждане на активната имунизация се наблюдава рязко спадане на заболяемостта, изменение в клиничното протичане (наблюдават се по-леки форми на коклюш) и спад в леталитета. 
 

3 коментара
Коментирай
20.04.2024 17:24 | Zagan
vaksinite sa otrova
20.04.2024 22:35 | а
ВСИЧКИ ЗАБОЛЕЛИ ОБАЧЕ СА ВАКСИНИРАНИ, КАКВО ПРАВИМ?
21.04.2024 08:51 | Чука
Двете деца в Кюстенджа дето умряха, не бяха ваксинирани. До сега не е имало случаи на коклюш, но откакто Ганчо почна и от ваксини да разбира, положението мамата си еба.
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар