Петричани и македонци отъпкаха снега на фестивала "Симитлия – Древната земя на кукерите"
12.01.2019 12:09 Mobile watches 15789 прочита Mobile comments 2 коментара

Кукери от всякъде са на фестивала "Симитлия – Древната земя на кукерите".  Фестивалът ни пази традицията, за да пребъде. Традицията за Сурва, магията на кукерството. Със специална песен за фестивала в Симитли кукерите от Коларово възпяват уникалния фестивал. Те откриха фестивала и нарекоха за добро и берекет. Международното участие във фестивала дойде веднага след тях - Карнавална група при фолклорен ансамбъл „Вила Зора”, гр. Велес, Република Македония и Звегор, Делчево, които показаха колорита си. Петричките дяволи и русалии от група Център Петрич винаги са едни от най- интересните на фестивала и се показаха веднага след македонците.

В Симитли цял ден ще тъпчат земята страшни чудовища, старци и старици, кукери в разкошни костюми… по модел от всички райони на страната ни, а и от чужбина.

Тази събота е големият фестивал в региона. Тази събота е Симитлия – Древната земя на кукерите. Започна с първите три, общо са тридесет групите, участници в дефилето. Стадионът в Симитли се препълва с кукери. 30 групи ще направят пъстрото дефиле тази година.

Познати кукери с разкошни костюми, интересни персонажи и актуални сюжети, готвени с голям мерак и пазени в голяма тайна за изненада на фестивала, съвсем непознати пазители на кукерската традиция и Сурва от всякъде… до 6 000 са преброени. Но чакат и повече участници. Втората събота на януари е. Денят за традицията вече 16 години – Симитли – Древната земя на кукерите – фестивалът на кукерските и маскарадни игри.

М. Иванов

2 коментара
Коментирай
12.01.2019 14:40 | Илия Димитров
Кой тъпак позволи тая глупост Симитли и Разлог в един ден
12.01.2019 18:46 | Хан Аспарух
[quote=Илия Димитров]12 Януари 2019 14:40 | Илия Димитров Оценка: 2  (2 гласа) Кой тъпак позволи тая глупост Симитли и Разлог в един ден [/quote] КОЛЕГО, В РАЗЛОГ СИ Е НА 1 ЯНУАРИ БРЕ:)
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката