Престъпна небрежност! Съдят 18-годишната Гергана Стоянова от благоевградското село Падеш за смъртта на новороденото ѝ бебе!
10.09.2019 14:14 Mobile watches 10885 прочита Mobile comments 0 коментара

Районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглежда в съда обвинителен акт срещу 18-годишната Гергана Стоянова от благоевградското село Падеш за престъпна небрежност, довела до смъртта на бебето ѝ - 39 дневния Иван.

Обвиняемата Гергана до края на май 2019г. била в Дом за деца, лишени от родителска грижа в Дупница. Поради забременяването й, от страна на социалните служби, била издадена заповед за настаняването й в звено „Майка и бебе“ - София. Тя не изпълнила заповедта и се укрила.

По същото време Стоянова. заживяла на съпружески начала с мъж, с когото работели като пастири в частна ферма. Двамата обитавали стая в хангар, намиращ се в двора на бившето ТКЗС в благоевградското село Падеш. Помещението било оскъдно обзаведено, условията на живот не били добри.

На 09.07.2019г., в МБАЛ гр. Благоевград, обвиняемата родила момче. Малкият Иван бил в добро общо състояние. При изписването от болницата, лекарите й дали препоръки за правилно кърмене и полагане на адекватни грижи за новороденото. Освен това с епикриза тя била насочена към детска консултация, за проследяване на детето от общопрактикуващ лекар и наблюдение. Въпреки задълженията си като родител, С. не посетила незабавно след изписването й лекар – педиатър. Същевременно тя получила полагащите й се социални помощи за раждането на детето и подала молба за отпускане на социални помощи и за отглеждането му.

Новороденото било отглеждано в стаята, обитавана от обвиняемата и партньора ѝ, при лоши битови и хигиенни условия. Било хранено приоритетно с кърма, която обаче не достигала. Само веднъж майката го завела на преглед при педиатър, като тогава било установено недохранването му.

На 17.08.2019 г. Гергана, мъжът и бебето, посетили събор в Падеш, където останали до около 02.30 ч. След като се прибрали, легнали да спят, като детето било сложено помежду им. В ранните часове то се разплакало и майката го накърмила в легнало положение, след което не го повдигнала.

Към 08:20 ч. обвиняемата била събудена от мъжът, който видял кръв на устата и носа на бебето и установил смъртта му. Бил подаден сигнал на телефон за спешни повиквания 112, след което на място били изпратени полицейски служители.

От изготвената по делото съдебно- медицинска експертиза е видно, че смъртта на детето се дължи на механична асфиксия (запушване) на дихателните пътища от стомашно съдържимо. Именно това е довело до остра дихателна недостатъчност, при липса на вродени аномалии.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Г. Георгиев

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката