Престъпна небрежност! Съдят 18-годишната Гергана Стоянова от благоевградското село Падеш за смъртта на новороденото ѝ бебе!
10 септември 2019 14:14 Mobile watches 11904 прочита Mobile comments 0 коментара

Районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглежда в съда обвинителен акт срещу 18-годишната Гергана Стоянова от благоевградското село Падеш за престъпна небрежност, довела до смъртта на бебето ѝ - 39 дневния Иван.

Обвиняемата Гергана до края на май 2019г. била в Дом за деца, лишени от родителска грижа в Дупница. Поради забременяването й, от страна на социалните служби, била издадена заповед за настаняването й в звено „Майка и бебе“ - София. Тя не изпълнила заповедта и се укрила.

По същото време Стоянова. заживяла на съпружески начала с мъж, с когото работели като пастири в частна ферма. Двамата обитавали стая в хангар, намиращ се в двора на бившето ТКЗС в благоевградското село Падеш. Помещението било оскъдно обзаведено, условията на живот не били добри.

На 09.07.2019г., в МБАЛ гр. Благоевград, обвиняемата родила момче. Малкият Иван бил в добро общо състояние. При изписването от болницата, лекарите й дали препоръки за правилно кърмене и полагане на адекватни грижи за новороденото. Освен това с епикриза тя била насочена към детска консултация, за проследяване на детето от общопрактикуващ лекар и наблюдение. Въпреки задълженията си като родител, С. не посетила незабавно след изписването й лекар – педиатър. Същевременно тя получила полагащите й се социални помощи за раждането на детето и подала молба за отпускане на социални помощи и за отглеждането му.

Новороденото било отглеждано в стаята, обитавана от обвиняемата и партньора ѝ, при лоши битови и хигиенни условия. Било хранено приоритетно с кърма, която обаче не достигала. Само веднъж майката го завела на преглед при педиатър, като тогава било установено недохранването му.

На 17.08.2019 г. Гергана, мъжът и бебето, посетили събор в Падеш, където останали до около 02.30 ч. След като се прибрали, легнали да спят, като детето било сложено помежду им. В ранните часове то се разплакало и майката го накърмила в легнало положение, след което не го повдигнала.

Към 08:20 ч. обвиняемата била събудена от мъжът, който видял кръв на устата и носа на бебето и установил смъртта му. Бил подаден сигнал на телефон за спешни повиквания 112, след което на място били изпратени полицейски служители.

От изготвената по делото съдебно- медицинска експертиза е видно, че смъртта на детето се дължи на механична асфиксия (запушване) на дихателните пътища от стомашно съдържимо. Именно това е довело до остра дихателна недостатъчност, при липса на вродени аномалии.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Г. Георгиев

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар