Репортерско разследване на Struma.com! Потресаващи данни за работата на Операта в Благоевград разкриват изключителната толерантност на градската управа към културния институт
4.12.2018 14:08 Mobile watches 17472 прочита Mobile comments 50 коментара
300 000 лева издръжка - 1350 лева приход и още.....

Три дни закриването на операта в Благоевград е най-коментираната тема, удобно използвана от политическите опоненти на кмета Ат. Камбитов и неговия екип, които бяха обвинени в съсипия и закриване на културната институции, след като стана ясно, че ще бъдат съкратени 6-има от работещите там - 3-ма певци, 2-ма от техническия персонал и 1 художник.

По-рано днес публикувахме интервю с директора на Операта Милослава Йорданова, която бе крайно възмутена от тиражирания и разпространяван слух, БСП гневно заседаваха и обвиниха кмета Камбитов в неправилна политика и закриване на културни институции с традиции, затова си направихме труда и направихме проверка, а резултатите от нея са шокиращи.

В хода на работата на Операта комисия от община Благоевград е правила внезапни проверки в институцията за спазване на работното време. При първата от 36 работещи на работните им места са заварени 14 души. При втората от 36 - на работа са били 10, а при третата от 36 - 6 човека са заварени на място. Подобно поведение би коствало незабавно дисциплинарно уволнение, но от общината са правили многократни компромиси именно заради спазването на традицията и подкрепа на една институция с 40-годишна история.

Финансовите отчети за миналата година са умопомрачителни. ИЗДРЪЖКАТА НА ОПЕРАТА Е 300 000 ЛЕВА, А ПРИХОДИТЕ ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА СА 1350 ЛЕВА.

Днес направихме и кратка анкета, от 10 анкетирани, никой не каза, че е ходил на опера, 2-ма от тях не знаеха, че операта прави представления. Ако попитаме и тези от политиците, които удобно яхнаха вълната с лъжливия слух за закриването, със сигурност ще се окаже, че никога не са ходили на представление на Камерна опера Благоевград.

"Полагаме усилия Операта да съществува, уважавайки културните институции. Никъде в Европа няма да оставят подобно "предприятие", определено губещо с години да съществува, фактът, че операта продължава да работи е ярко доказателство за грижата на кметския екип и висшата толерантност, която проявяват в случая. Операта ще продължи да съществува и общината ще продължи да я издържа с надежда, че работата ще се подобри, а представленията и концертите ще радват все повече хора", казаха от общинска администрация.

Пл. Динчев

50 коментара
Коментирай
4.12.2018 14:20 | в изгнание
Защо не проверите и как стой въпроса с отдадените под наем: • Заведение • Фоайе • Покрив (отдаден на мобилен оператор) Плащат ли се при какви условия са сключени, изпълняват ли се? За какво се използват (ако се плащат)?.....
4.12.2018 14:41 | бррр
Правили били проверки, служителите системно отсъствали от работните си места, но от Общината си затваряли очите? И после се чудят защо е на загуба и защо никой не знае, че в операта има представления? Така ли харчите парите на данъкоплатците? Когато някой не ходи на работа го уволняваш и назначаваш нов, по-работлив, изискваш резултати. Гражданите защо не са информирани за културния афиш в общината, чие задължение е това?
4.12.2018 14:55 | Ъпсурт
Струма, как сте с ми ми ми:)
4.12.2018 14:56 | Василев
Какъв е извода-никой от общината не е правил проверки, някой е спинкал зимен сън, а най отгоре на пирамидата в общината е вашия любимец Насето.
4.12.2018 15:05 | Юли
Поръчкови статии в защита на кметчето, 2019 та Боко пада, Насето губи изборите, а Струма-стършел няма доходи и отива в историята.
4.12.2018 15:18 | айдее
С поръчковата статия от Общината си вкарват страшен автогол! Излиза, че не са осъществили достатъчно контрол и са си затваряли очите за нарушения, с което могат да понесат съдебна отговорност за безстопанственост. Безстопанственост "Престъпление, с което се причиняват значителни вреди в областта на икономиката. То се осъществява чрез неполагане на необходимите грижи по ръководенето, управлението, стопанисването или опазването на поверено имущество или възложена работа, в резултат на което са настъпили значителни вреди. За безстопанственост отговаря и този ръководител, който не упражни достатъчин контрол върху работата на лица, на кото е поверено имущество, и това е довело до посочените по-горе резултати. "
4.12.2018 15:23 | вирус
Уважаема редакция, Бихте ли написали статия относно качеството на ремонтните работи по ул. "Марица"?
4.12.2018 15:52 | МАЯ
Да се върнем назад във времето, когато отнеха прекрасното заведение уж заради нисък наем, та в този ред на мисли питам сега братовчеда на Камбитов, скрил се зад Джорджо пплаща ли, ВСИЧКИ знаем, че беше подготвено за продаване . Тасков и Камбитов са престъпници!
4.12.2018 16:46 | БЛГ
Ами закрийте и "Паркинги и гаражи" и те не са на печалба.
4.12.2018 16:46 | 123
Няма нужда от Опера в Благоевград, а от Чалготеки. Там се продава фалшив алкохол, наркотици и..... Така че, прост народ, каква опера, каква култура...????
4.12.2018 16:59 | Обективния
Обективния що си толко смел тука бе по добре к.. ви на кмета мишки в нета, разкарай се с голямата си уста. Не ви мина номера пак, а червени червеичета . Смешни -Камбитов бил съсипал това онова, като стана ясно, че несамо не го е съсипал, а крепил обърнахте плочата . Смешни политици, разгромени личности, отврат, затова от горе вече съвсем не ви е... ат .
4.12.2018 17:03 | Чета
Гледам, чета и се смея ."Насето " щял да падне, сон ви лъже мечтатели. Научете се на политика, на четмо и писмо, и тогава с насето се мерете. За да си добър във онова което правиш трябва да имаш голяма душа, вие залагате на големи усти от които бълвате само простотии . Няма проблем, които да не сте преиначили, изопачили и накрая никой не ви познава, не ви уважава. Затова и журналистите не се занимаватс вас няма изненади, няма новини, има само глупотевини без цел
4.12.2018 17:33 | Милчо
[quote=МАЯ]МАЯ[/quote] Виждам си осведомена стабилно, дали да не седнеш на коминО, за който всеки ден врякаш
4.12.2018 17:38 | Тишо
Абе не изтребиха ли хлебарките там или плъхове са се появили? Едно си баба знае, едно си баба бае. Калинките на Балито и Стойчев, на "ХУБАВАТА ЖЕНА" и на дистрибитура на вода да се сОпрат, че и без това не могат да пишат. Колкото до Камбитов, е, и догодина ще е кмет.
4.12.2018 17:57 | Милчо
Никъде в Европа няма да оставят подобно "предприятие", определено губещо с години да съществува, фактът, че операта продължава да работи е ярко доказателство за грижата на кметския екип - Браво! Нека се научат онези уж политици дето са от зеленото, пък строят като за последно, онези дето продадоха Кремиковци и фалираха куп предприятия за да се облажат, онези дето уж имат най-чистата вода, като сълза и онези дето употребяват "витамини на прах" и онези дето не си оставяха краката да починат, се огледат първо в себе си, а не да извличат поредни и последни дивиденти с фалшиви новини и слухове. Подли, жалки и зли човечета. Не могат да излязат честно и да застанат и да кажат - Да, Камбитов, прав си, дай да видим и да ти помогнем, все пак затова сме тук. Но не, тези няколко фалшиви политици подмолно и позорно си правят PR за сметка на труда на другите. Но няма да е дълго така. Съвсем, съвсем скоро, Камбитов ще ви докаже за пореден път, че е много повече от вас, от вас фалшиви политици
4.12.2018 18:05 | СТИВИ
Такава жалка работа .Камбитов им свърши работата на всички полицици . На всеки проблем той има решения, или вече е решен .Преследвани от желанието си за изява местните политикани, не ги наричам политици, се чудят каква интрига да измислят .Е да де ама и за това се иска акъл. Значи ако беше закрил опера, която никой не посещава и не посещава защото такава ни е културата -дупе да му е яко .Разбра се колко губеща е операта, почнаха безстопанственост,. Политическата шизофрения в БЛград е заразна . Нали уж имате пиари бе зелени, сини, червени и пембени, защо не ви съветват как се прави . Излагате се, стига
4.12.2018 18:10 | Другарски
Едни две медии, които се знае на кого са, постоянно изливат нечистотии. Като за начало е много грозно да имитираш друг новинарски сайт, много може да се изброява, но и самите съдържатели на тези две медии са изключително нечистоплътни, както в мислите, така и в действията си, а да и телом са същите. Не си заслужава даже да ги коментирам, но бях длъжна да си кажа мнението. През 2019 пак ще гласувам за Камбитов, поне показа, че може, а не само да се бие в гърдите и да бръщолеви глупости, както някои съветници от града.
4.12.2018 18:15 | панчо
"Струма. ком" и "журналистическо разследване" в едно изречение си е жив оксиморон.
4.12.2018 18:16 | Дядо Мраз
Купи си ъглов диван и ми казаха, че събирал 8 човека без проблем, търсих ги в града, но не ги намерих. Сега реших да го подаря на Дядо Мраз и сие, та да си седят него и да бършат сълзи и сополи.
4.12.2018 18:26 | Дядо Мраз
Готино е да си зелена и недодялана пръчка, да хулиш, да плещиш, да правиш се на политик, готино е да имаш Кани с вода, готино е да имаш тримата от запаса, готино е да имаш и катеричка рунтавелка, с които да всяваш смут чрез измислени новинарски сайтове, който даже копират от едни други, защото не могат да изкарат нещо грамотно. Каквито хазяите такива и живущите. Уж зелен, а всичко е в бетон, уж хотел, а там е @@@@ дом. Тримата от запаса, без думи и партията кърмилница не ще ги веч, друг пък апенинска слава носи още, друг за боклуци се застъпва. Оффф Готино е да ги имаш.
4.12.2018 18:37 | Uooo до панчо
Панчо -най-добрите са струма ком в тази посока. Каквото поискали това постигнали. МНогокрано доказано .Разследвания, които водят до резултати. В случая те са - станахте за смях! Опитът да прехвърлите проблема от болната на здравата глава удариха на камък . Операта съществува, а вие не. Не успяхте да внушите колко антикултурни са кметът и екипа му. Щом певците с гласовете си не могат да напълнят залата за какво да говорим. Чалгаджийките пълнят кръчмите. И за това не е виновен пияния народ само..... ! Интелигетният човек обсъжда и говори за себе си, а не за другите. Ако толкова ви боли за операта, защо не казахте колко талантливи са певците, как на техни представления, залата е изправена на крака, а говорите за другите, нападайки, плюейки тук във фейсбук с най-грозни думи . Прекланяме се пред талантите. ! Обаче реакциите около операта показаха, чеее в тази институция май наистина има хора, чието място не е там ! Поздрави от Горно Нанадолнище, да ти се изясни що е оксиморон ..
4.12.2018 19:14 | Юли
Скалата на глупостта, глупав, по глупав, най глупав, герберски трол.
4.12.2018 19:17 | PIRIN CC
Юли тебе да не се те уволнили бе ?!
4.12.2018 20:49 | Ку
Струма, Операта вече е по улиците на Бл-д. Кармен с росмки кларинет ..... шушана... на квадрат....
4.12.2018 20:50 | Юли
Не съм подлога на никой, само аз мога да се назнача или уволня. Пие кафе, ползва безплатен нет, по цял ден мързелува, пише във форума хвалби за кмета, що е то? Отговор-държавна калинка-гербераст.
4.12.2018 20:52 | Поглед отстрани
Ако още няколко сайта си направят коментарите с гласуване + -... няма да е толкова интересно да се джафкаме само тук. Тоя сайт все повече прилича на Бл. ц. Само че онези са по-бързи.
4.12.2018 23:36 | Гражданин
Струма, много почнахте да клякате на кмета напоследък. Май и вие сте пред закриване...
5.12.2018 05:06 | Грамадски Джумал
Ами как ще има? С такива кадри, като тази интериорна част на някой фризьорски салон - Шопова. Няма кадри - няма опера. А този първия въпрос към братчедите на кмета е мноо добър!
5.12.2018 07:58 | Янко
Грамадски Джумал, май си имал мокри сънища. Иди оправи си бастун и не се занимавай с култура, видно е, че не ти се отдава
5.12.2018 08:51 | Тцтцтц
ужас 300 000 лв за култура.... ами малко е, на 36 човека, това са по 690 лв на месец заплата и като им спрат и осигуровките..... ама е лесно да се пише и коментира колко пари са “изяли” и нищо не са направили....
5.12.2018 08:53 | Иво
Голем проблем. Съкратили някои Има една народна поговорка \' Който не работи не трябва да яде\"
5.12.2018 09:06 | лажат ве
На практика закриват Операта с уволнението на тримата солисти, сценографа и пр. Остава единствено част от оркестъра, т. е. Операта вече не е Опера, а зала за концерти и ще съществува формално, колкото да кажат че не са я закрили. Боклуци. За опера немат пари, но за маймуните и наркоманите от Франкофолия и БГ.. каквото беше там - имат, както и за заря.
5.12.2018 09:33 | Мими
Тези от БСП колко пъти са посетили операта та да направят да е печеливша.
5.12.2018 09:38 | Кмета
От написаното по-горе най-съгласен съм със закриването на паркинги и гаражи. Абсолютно ненужна дейност на общината в този малък градски център. Те вероятно и затова са на загуба. На загуба са и защото на тези, които минаваме често през центъра ни прави впечатление, че на едни и същи места всеки ден има едни и същи автомобили. Мноооого се съмнявам да плащат за цял ден. Това са местата обикновено пред магазините. И друго-там се назначават само наши хора. Борим безработицата с общински и държавни работни места. Хубава страна-жалка държава.
5.12.2018 09:55 | Юли
На герберастите само бсп им е в главата, 10 години управляват и все някой друг им е виновен.
5.12.2018 10:05 | каспаров
Колко човека отидоха да си купят билет за постановка на камерна опера Благоевград, сигурно нула, но тук хиляди пишат и говорят глупости без да знаят къде е и сградата на Камерна опера. И пак кмета е виновен, че ще спаси и тази културна институция в този неблагодарен град.
5.12.2018 10:06 | колега
Камбитов отново ще направи и невъзможното за да остави хората на работа. Поне тези дето пишат да отидат да си купят по едни билет за някоя постановка, ама и това няма да направят.
5.12.2018 10:07 | командос
Нещата са си на мястото, но разни писарушки продължават да си измислят лъжи, разбира се с една единствена цел, да подлият вода на кмета. Е няма да стане драскачи, на неверни новини, защото няма да ви се получи. На лъжата краката са къси.
5.12.2018 10:09 | тръмп
Кмете не се поддавай на лъжите на разни измислени герои, продължавай да работиш за града. Ти знаеш как и можеш.
5.12.2018 10:10 | бюлгари юнаци
Шопова дерзай не се поддавай на лъжливи новини. Те ясно от къде идват и кой ги измисля. Камерна опера ще я има и ще работят хората в нея.
5.12.2018 10:13 | удрии
[quote=каспаров]кмета е виновен, че ще спаси и тази културна институция[/quote] Спасение по гербаджийски (сталински) - опера без оперни певци! Няма човек - няма проблем. То и Благоевград така спасява като принуждава гражданите му да емигрират.
5.12.2018 11:07 | Пепино
Гербаджийски тролчета, атакаааа:)
5.12.2018 11:11 | бюлгари юнаци
червени хмери атака.....
5.12.2018 11:20 | Пепино
И тук ли копирате, та вашия гуру и водач Боко от Банкя е бивш член на Бкп.
5.12.2018 12:02 | f
е да не е чалготека, че да е масово посещавано заведение. Да се направи чалготека и ще скочат приходите.
5.12.2018 14:35 | гражданка
Подкрепям ""вирус""- по-горе. За какво качество говорим? Едно и също нещо го преработвоха по 5-6 пъти! Н-р шахтите, или тротоарите, или кабелите на кабелните оператори, В и К мрежата и така нататък... Исега след полагането на последния пласт асфалт, вчера отново се захванаха с разкопаване на шахтите! Не знам как ще им излезе сметката на фирмата изпълнител. Или отново всичко ще се замете под килима...
5.12.2018 17:37 | Ивана
Информация за културните събития има в сайта на Общината! Колко концерта направиха Камерна опера и колко от Вас си купиха билети! А, това, че нямат дейност е вина на директора! Как другите общински културни институти имат толкова много участия и постановки???? / ансамбъл \"Пирин и Куклен театър/ Как на празници работят ансамбълът и кукления театър, а Камерна опера - Не?? Нека и от този ъгъл да се погледнат нещата! Ние като зрители кои културни събития посещаваме и защо? Защото концертите и спектаклите са ни грабнали вниманието!
6.12.2018 00:00 | Петър
И все пак съм за СДС ИЛИ НДСВ...!... НАЗДРАВЕ!
6.12.2018 10:37 | Сирма Войвода
Абе що не направят една опера наречена Голямата 40 годишна ваканция с много кафета, цигари, с*€с и кекс.
6.12.2018 18:19 | Иван
Закрйите я тази опера. няма там да се дават само пари, като може да се дадът за друго. там има само заплатаджий който не работят нищо по цял ден
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката