С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 114 години от обявяването на Независимостта на България
22 септември 2022 16:15 Mobile watches 6034 прочита Mobile comments 3 коментара

Церемонията се състоя пред Паметната плоча на загиналите във войните за обединение и независимост на страната.

В знак на признателност пред делото на предците ни се поклониха Силвия Домозетска, директор на дирекция „Култура, спорт, туризъм“ към Община Благоевград, Николай Шушков, областен управител на Благоевград, Веселин Христов, зам.-председател на ОбС, Митко Балтов, командир на 3-то Бригадно командване – Благоевград, свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично“, представители на политически партии, на учебни заведения, на културни институции, общественици и граждани.

Традиционно, церемонията започна с химна на Република България, изпълнен от Биг Бенд – Благоевград.

В протокола участие взеха военнослужещи от 3-то бригадно командване.

Ивана Дякова, организатор към Община Благоевград, припомни знакови моменти, тясно свързани с обявяване на Независимостта на България.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, в храма “Св. Четиридесет мъченици” княз Фердинанд със специален Манифест обявява България за независимо царство. Новината е посрещната с възторг от целия български народ. Актът за обявяване на независимостта е резултат на смела, но разумна политика, на дипломатически такт и ловко възползване от тогавашната международна ситуация. След извоюване на държавния суверенитет, пред българското правителство се отваря възможността със силата на оръжието и дипломацията да се погрижи за свободата на своите сънародници от Македония и Одринска Тракия.

3 коментара
Коментирай
22.09.2022 17:59 | Тошо
Тия всички лольовци на първата снимка, знаят ли, че Благоевград тогава е все още под турско робство?
22.09.2022 21:08 | Аз
От къде да знаят, они повечето са помаци!?
22.09.2022 22:40 | 98695685
Kmeto go nema.
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар