Шофьори, заловени с претоварени камиони на ГКПП "Кулата", масово атакуват наложените им глоби в районен съд - Петрич
11 юли 2019 13:53 Mobile watches 13034 прочита Mobile comments 3 коментара

Масово отменят наказателни постановления, издадени от зам-директора на ТД Югозападна към Агенция "Митници". В Районен съд Петрич само в рамките на ден "паднаха" 3 акта, съставени за т. нар. "претоварка" на камиони. И при трите случая фактите са идентични: нарушенията са установени на ГКПП "Кулата" на трасе "Изход". За два от камионите крайната точка е Гърция, а за третия - Испания. Дежурен митнически служител извършва проверка на камионите на измервателното устройство.

С помощта на сертифицирана везна се извършва контрол на тяхното теглото, осевото натоварване и/или габаритните им размери. При проверката, и в трите случая, е установено, че са нарушени нормите на Наредбата на МРРБ за движение на извънгабаритни и/или тежки ППС. Издадени са квитанции и кантарни бележки, както и са съставени актове на стойност 1000лв всеки от шофьорите. Те обжалват санкциите в съда. А там съдия Р. Митева установява несъответствие между фактическото описание на нарушението и правната му квалификация.

От фактическото обвинение следва, че шофьорите са управлявали тежкотоварно съчленено ППС, бе да са заплатили предварително необходимата за това такса, а деянието е въведено под правна норма, която въвежда забрана това да се извършва без разрешение.

Очевидно е противоречието между съществуващото в Закона за пътищата и подзаконовия нормативен акт - Наредба N11. Ето защо съдът отмени наказателните постановления. В Районен съд Петрич подобни дела има почти ежедневно, като изходът на голям процент от тях е същият.

П. Пенева

3 коментара
Коментирай
11.07.2019 16:46 | Мунчо
Тази тъпотия, да се пишат актове, успоредно със събиране на такса за претоварване, я измисли бившия началник на МРР Югозападна, плешивеца, Иван Панайотов- Каратеката (Тъпотеката). Заради него маса служители на Митницата и шофьори се разкарват с години по дела и то за собствена сметка. Беше ясно че всички наказателни постановления ще отпаднат в съда. Жалко само че няма кой да му потърси отговорност за това на господина и да плати всички разходи. За награда това тъпо парче, го пратиха да съсипе и Митницата Пловдив.
11.07.2019 20:40 | новогражданин-Дупничанин
ЗА ЖАЛОСТ ВБЪЛГАРИЯ Е ПЪЛНО С ТАКИВА ИДИОТИ НА ОТГОВОРНИ ПОСТОВЕ НАЗАНАЧЕНИЯ НА ГЕРБ. ТОВА СА ХОРА ИЛИ НЕ-ХОРА А ИЗРОДИ.
14.07.2019 00:43 | ЛС
Този комплексиран и повярвал си НЕКАДЪРНИК- ИВАН ПАНАЙОТОВ, реши, че знае и може ВСИЧКО, като го сложиха за “началник”, но по-лошото е, че му го позволиха и го оставиха да прави поразии, от които страдат много служители. ДАЙ НА ПРОСТАКА ВЛАСТ И МУ ГЛЕДАЙ САИРА!!! КОЙ ЩЕ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ??? Жалка работа. ПАЗИ БОЖЕ, СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА!!!
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар