Скандално! Бизнесменът, бивш общински съветник и кандидат за депутат Д.Урдев притежава жилище за социално слаби! Срещу 37 000 лв. по времето на кмета К. Паскалев придобива имот в топ център на Благоевград
17 януари 2022 08:10 Mobile watches 31511 прочита Mobile comments 47 коментара

На 27 август 2009-та година между кмета на община Благоевград Костадин Паскалев и виден благоевградски политик, общественик и няколко мандата общински съветник, се сключва договор. Договор за покупко продажба на общинско жилище от фонда, предназначен за социално слаби. Шокиращият факт, до който се добрахме е, че "крайно нуждаещият" се от общинското жилище е "социално слабият" общински съветник от БЗНС"Ал. Стамболийски, днес кандидат за депутат от гражданската квота в листата на ГЕРБ, бизнесменът и строителен предприемач, Димитър Лазаров Урдев.

Срещу малко над 37 000 лева със заповед №1688 от 05. 08. 2009 г. на кмета Паскалев  и последвало решение на ОБС, в който участва, Урдев става собственик на общински апартамент в централна градска част на улица "Менча Кърничева".Каква е съдбата на въпросното жилище?! Дали бизнесменът Урдев живее в него, не знаем, проверихме само, че в момента подобни жилища в този район се продават три пъти по-скъпо. Дали сделката между кмета Паскалев и общинския съветник Д. Урдев е законна, дали съветникът е отговарял на всички критерии по наредбата, определяща, кой може да купи социално жилище, това би трябвало да проверят компетентни институции. Морално укоримо е обаче на фона на толкова страдащи семейства, болни хора, самотни майки и наистина крайно нуждаещи се благоевградчани , крупен бизнесмен и общински съветник да притежава социално жилище.

Факт е, и че покупката е останала скрита от обществеността, от жителите на града, пред които днес притежателят на апартамент за социално слаби, Димитър Урдев, води активна кампания, против всяко действие на новия кметски екип, начело с кмета Илко Стоянов, пропагандирайки загриженост за живота и финансите на благоевградчани.

Обект на многословен анализ и критика са решенията на ОБС за вдигане на таксите за смет, както и намерението на общинска управа да реализира мега проект, преобразяващ парк Бачиново и Аква Парка с кредит от 29 млн. лева. Въпросът тук е, защо година и половина преди изборите за кмет, така се активизира гражданинът Урдев, чийто глас не се чуваше в залата на общински съвет през годините. Та той не бе така активен и в качеството му на кандидат за депутат от ГЕРБ. Работил като общински съветник при няколко кмета името на Димитър Урдев се свързваше само с бизнес индустрията му, с фирмата му и с многобройните поръчки, до които се домогваше, бидейки близо до властта. Затова и сме изумени от неговата активност напоследък. Защо така нахъсано започна да се прави на гражданин и общественик, а мълчеше по времето на Паскалев, по времето на Камбитов, по времето и на Томов. Защо будната съвест на Димитър Урдев "спеше", когато неговият познат от бар" Радина " Румен Томов хвърляше милиони от парите на благоевградчани за боклука по трасето Благоевград - Костинброд. Защо мълчеше? Защо не скочи срещу това безразборно пилеене на народна пара?. Днес Урдев критикува активно намерение на общинска управа да реализира един грандиозен проект с многомилионен кредит. Критикува кметските администрации при всички демократично избрани кметове, при които той е бил общински съветник : 
Цитирам : " Ако община Благоевград в годините бе демонстрирала добри мениджърски умения в управлението на собствеността си, едва ли това би ни направило впечатление. Примери, демонстрирайки липсата на подобни възможности и познания, можем да дадем много. В тях участват всички кметски екипи от зората на демокрацията насам. Като започнем със забравеното инвестиционно фиаско на Биострой ЕООД в днешната Република Северна Македония преди повече от 25 г., концесията на Аква Парка, концесията на банята, концесията на ГУМ, текущото състояние на пазара, състоянието на Паркинги и гаражи ЕООД, състоянието на бизнес сградата непосредствено до НТС, смешните приходи от всички активи на община Благоевград. Необходимо ли е да посочвам и съмнително многото възстановени земеделски земи с активното участие на вътрешни хора. 
След всичко това, простете ми, но още ли има някой вярващ в способностите на администрацията в Благоевград?, пита в един от постовете си Урдев и провокира въпроса- А Вие къде бяхте през всичкото това време гражданино и общественик, общински съветник Димитър Урдев?!. Нали работата на общинския съвет е да контролира работата на кметската администрация, нали всички тези решения са минали през залата на общински съвет?!!! Нали по времето на всички кметове, управлявали през годините, вие гражданино Урдев печелехте обществени поръчки, санирахте блокове, ремонтирахте детски градини...... Много знайни и незнайни милионери се създадоха през годините на демокрацията  с лошите, според вас, мениджърски умения на кметовете и администрациите им.... 

Без да сме адвокати на общинското ръководство ще кажем само, че всичко хубаво се прави с много пари, Благоевград заслужава да има уникален парк, така както е замислен. Парк, който да остане за поколенията, а да не бъде застроен и превърнат в каменен град, каквито агресивни мераци имат видни благоевградски бизнесмени и политици. 

Един политик става истински държавник тогава, когато мисли за следващите поколения, а не за следващите избори- мисли, които за съжаление улавяме у много от политиканите, използващи безплатната платформа на Фейсбук за личен пиар и популярност. "Аплодисментите" в социалната мрежа обаче не са гаранция за евентуален изборен успех и практиката многократно е доказвала това.

Активни фейсбук "писатели", въпреки напъните си в мрежата са извън обществения живот и извън политиката. Кметът Илко Стоянов и екипът му обявиха, че правят голямата крачка към реновиране на областния център и ще трябва да понесат отговорността за евентуален провал, но и славата, ако проектът им се окаже успешен. Затова е твърде рано да се опорочава нещо, което не се е случило и твърде късно за някои добре познати лица от обществения и политически живот на Благоевград да се правят на силно загрижени за съдбините ни, за парите ни, за децата ни. Всички знаем какво са получили  от Благоевград и благоевградчани разни общественици и радетели за истинността, но не можем да посочим какво те са дали за Благоевград и неговите жители - Хей така ! Безплатно, без печалба и без личен интерес! 

Петя Костадинова 
 

47 коментара
Коментирай
17.01.2022 08:44 | Янева
И тръгнал да чете морал, ужас
17.01.2022 08:58 | Григор
Урдев, как не те е срам! Да се въртиш около всяка власт?? Защо си мълча при Томов, както си мълчеше при Камбитов и Паскалев? Как може да се правиш на демократ и да говориш за демокрация, при положение, че си бил любимец на всяка власт и на всяка маса?? СРАМ МЕ Е, ЧЕ ГЛАСУВАХ ЗА ГЕРБ ЗАРАДИ ТЕБЕ
17.01.2022 09:03 | 161
Мърша... само измет в последните години в ОБС Благоевград. А сега пуснахме и ДПС в града, става все по-лошо
17.01.2022 09:07 | Колян
Ха, Урдев дето толкова народ пре*б@ сега се прави на света вода ненапита
17.01.2022 09:10 | Ваня
Е може ли такова нещо, има хоа, които няма къде да живеят, болни, стари, а такива като този ще взимат общински жилища. Срам, срам
17.01.2022 09:12 | ...
Това че този е мърша е ясно. Но и тези които предлагат заем за 29 млн заем са същите мърши
17.01.2022 09:13 | Кучето си лае,
керванът си върви....
17.01.2022 09:18 | Тодор Стоев
"Пременил се Илия, погледнал се пак в тия"!
И Урдев и много други назад във времето заслужават да им бъде сложен "черен печат" за всякакви публични постове и достъп до обществени средства в България!
Попитайте го и как така миналата година събра над 3000 преференции, представляващи почти 50% от гласувалите за ГЕРБ в Община Благоевград - толкова ли много го "обичат" избирателите, или пак е играл "чичко паричко"!
И сега, като касичката е празна, всячески се опитва да се домогне до хранилката на обществения ресурс.
Срам, срам че такъв компроментиран индивид отново се опитва да краде - схемаджиите явно от друго не разбират!
Дано обществото не позволи отново да бъде заблудено от такива псевдо политици, мислещи само и единствено за своята лична изгода!!!
17.01.2022 09:22 | Пеев
Точно този ли хамелеон се опитва да критикува и да дава акъл. Падение. То щото хората много го обичат, затова му показаха червен картон за обс
17.01.2022 09:24 | Интересно
Хората трябва да знаят какви далавери е правил Митко Урдев, част от тях са обществено дтостоянив, други не към този момент. Нека да каже за взаимоотношенията си с Дончо Балито
17.01.2022 09:24 | 1111
Божеее колко много уроди /урдевци/има !!
17.01.2022 09:32 | Ех Урдев
СВИНЯЯЯЯ....
17.01.2022 09:33 | Цецо
То и неговият кукловод Торбалан, само делавери им дай
17.01.2022 09:53 | Мразим коминягите
Харесвам шпакловките към всяка власт от страна на местните печатни и електронни вестници
17.01.2022 10:01 | d
Как е изчислена цената на този грандиозен "проект", за който няма проект? Верно е, че за големи проекти трябват много пари, но когато парите са обществени е задължително те да бъдат изразходвани максимално ефективно и целесъобразно. Без проект, без количствени сметки, без реални прогнози - нещата изглеждат твърде лаишки. А обещанието за поемане на отговорността при провал Петя Костадинова може да си го сложи в рамка, защото не вярвам Илко да върне 30 млн. лв на оббщината. А Урдев е просто пример за упадъка на морала в обществото.
17.01.2022 10:01 | Бойко
За съжаление това е материала в клетият ни град. Докато хора като този, Илко, Томов, Палаханов и тем подобни определят дневният ред, града ще продължи да бъде в окаяно състояние.
17.01.2022 10:03 | Кирилов Иван
Винаги се забавлявам на катиква като този на снимката. Крадат откъдето могат и в същото време сочат с пръст. Чудя се дали ни мислят за толкова балами
17.01.2022 10:05 | Тони
Подрепям това града да се развива, в крайна сметка няма кой да дойде да изсипе една торба с пари, трябва да се предприемат действия, било то и с тегленето на дълг. В крайна сметка нали искаме нещо да се случва
17.01.2022 10:09 | ???
Този Урдев не беше ли от Хаджидимово? Да ходи там да си прокарва идеите
17.01.2022 10:13 | Илиана
Попаднах на интересно заглавие. За идиоти ни ли имат тези като Уредв
"Бившият общински съветник в Благоевград Димитър Урдев изригна срещу кмета Томов по отношение „Аквапарк“ Благоевград: „Безхаберието е потресаващо! Всеки момент може да станем свидетели на инцидент с деца“
17.01.2022 10:18 | общински жилища
По времето на Паскалев се раздадоха и продадоха на безумни цени много общински жили на приближени от БСП, общински служители и близки до него. За съжаление никой никога не направи проверка а самите апартамените след това бяха препродадени с голяма печалба.
17.01.2022 10:36 | старогражданин
хахаха общественика УРДЕВ, ами общественика Васко Миладинов, ами общественика Емо пресевната Павлов, такива строители няма, поръчки, поръчки, поръчки обществени, така се става от овчар председател на ТКЗС-то, а па ходете гласувайте за по 50 лева
17.01.2022 10:51 | Любопитна
И сестра му е наредена на служба в Общината. От село Мусомище са. Е това е Джумаята днес.
17.01.2022 10:52 | Каруцар
Интереса клати феса. Следващият път пак гласувайте за него, безплатно или срещу 50 лева.
17.01.2022 11:43 | масон
От студенския съвет в топ университета ЮЗУ Димитър Урдев/ изваров/ стигна до невиждани висоти. Общински съветник от няколко различни партии, съдружник в строителна фирма с безброй поръчки, не без помощтта на кюстендилски бизнесмен. Спри се Димитре, щото ставаш смешен и пътувай за Мусомища и не се връщай.
17.01.2022 12:00 | Съсед
Леле, Урдев, скрий се някъде, бе човек. Всички те знаем каквва сток си
17.01.2022 12:09 | Папи
взимате парата, гласувате, после защо ме е.. т
17.01.2022 12:21 | 11
Брат я изрецитирай Шекспир нещо. Сега е момента.
17.01.2022 12:32 | запознат
Вижте на този юнак преференциите на предишните местни избори-измести го друг от листата, въпреки, че беше водач-Васил Миладинов! На парламентарните избори въпреки, че всички знаем, че Дончо работи за него и то работи истински -пак не можа да влезе! Така, че кротко Урдев-виж си резултатите, после се прави на принципен политик
17.01.2022 12:47 | митев
Нека се провери и Незабравка Стоева как е взела къщата зад съда по времето на Паскалев ?
Не е виновен този който яде баницата, виновен е този който му я дава !
Така, че нека да погледнем към Паскалев и тогава да хулим другите !
Между другото сигурен съм, че всички коментирали до тук са, безгрешни" нали
17.01.2022 13:35 | �� ����
ако сме нормална държава със закони за 24 часа се конфискуват тези имоти
17.01.2022 15:15 | Koko
Ей безсрамник, Бог да те накаже! И тези дето ти помогнаха, също! Амин!
17.01.2022 16:29 | Вълк
Професия!!! Общински съветник!!! Няма друг такъв наглец, близък с всички партии няма морал няма ценности, важно е да се краде и най сладко е от обществени поръчки. Дойдат ли избори кв. Еленово и Циг. махала, са зад мен срещу малко финансово поощряване, и хайде пак на трапезата. До кога ще го търпим тези цървул !!
17.01.2022 20:12 | камба
Такава шуробаджанащина като при търчилажи не е била, Надмина всички преди него, киното е главен съветник събранията са вечер до 21-22ч. в общината. Интересни са темите .....
17.01.2022 20:47 | Брадатия
тоя урдар от долината на розовите шалвари оти не си завре тъпата, грозна муцуна у миризливия гъз и да ТРАЕ-ДА ТРАЕ и да ЦЕЛУВА УЬОВЕТЕ на Паскалев и КамбитШопов..... кавал мазен
18.01.2022 02:00 | Боби
Да се спре продажбата на социални жилища. Как така си беден пък имаш пари да го купиш. На благоевградчани масово се отказваха, защото живеели при родителите си. Как, при какви условия, имали били доходи от раб. заплата. Как е в случая не знам. Но на провинциалистите се дава подходяща работа, клати крака, но пък удобни. Ако някой от Благоевград иде в някое село ще му дадат ли къща на центъра на селото да си я купи на преференциални цени. Законно, но неморално. Мога още, но стига толкова. То и съдия Крумова беше социално слаба като се сдоби с парцел на морето и сега има вила за милиони. Изобщо г-н Урдев плаши и се заканва, но практиката показва, че в закупуването на социални жилища често има корупция и липса на социални функции.
18.01.2022 09:05 | Лила
Всички са еднакви, никой не мисли за гражданите. Но ние сме си виновни, ние си ги избираме.
18.01.2022 13:07 | Бойко Борисов
Тоя урда ли е извара ли е заедно с онзи Миладинов са за затвора аидуци долни тоя и другия дето продаваш дрежки дамски роклички и гащи натрупана парички от измами и далавери
18.01.2022 14:09 | ***
Апартаментът, ако е купен на тази цена по онова време, изобщо не е била социална, а напълно пазарна. Става въпрос за преди повече от 10 години. Последните продадени двустайни апартаменти и гарсониери в района се проваваха в диапазона от 25 х. евро през 2019 г. до 35-40 х. евро в края на 2021 г. Районът се води широк център, за протокола.
19.01.2022 08:33 | Драго Кефалски
Суроватъчно наперен и тъп, този субект изглежа не застава пред огледало или го прави след як запой, за да повърне. Като студент имаше бъдеще на джендър, но се изметна и стана политикант. Чу се, че бил севда на водещия си офицер от ДС, иначе как да се обясни пропълзяването му по стълбичките на властта. За такива 60-те години на ХХ век имаше песновка:"Куче лочи суроватка, а насреща поп толуп. Тупа-лупа кратка схватка, попът лочи суроватка. " С тарамбаската си над раменете явно е създал бая болки на мадрето си при появата му на бял свят, поне на 16 места, а и нагоре е разпукал триумфалната й арка, а хекимите по Неврокоп са я шили с канап като скъсана и прогизнала маратонка. Съучениците му подвикваха:"Цвик! Цвик! " на поддбив заради името му и по кенефите в школото изписваха с главни букви МИТЕ ЦВИКАТА. На изложеното фото вече явно си личи кататонният му ступор, сигурно вечер вижда по стените на "евтиния си апартамент" хлебарки и го мъчат страхови неврози.
22.01.2022 21:41 | Боб
Аз пък мисля, че е добре гражданите на Благоевград да имат басейн с минерална вода и той да е общински. И това не е социалистическо. Всяко село и градче има, Благоевград няма. Даже и да е на загуба. В цяла Европа има обществени басейни. И Аман от хора от Гоце това най-вече които влизат в Благоевград като терикати, те не идват да бачкат, а да си устроят живота чрез политика или сериозни контакти с политици. А това е корупция.
23.01.2022 11:42 | Кики
Кадърният и морален човек има идеи, които защитава, не прелита от клон на клон, не урежда свои хора на работа и прочее. Мусомища има публичен басейн, който е безплатен.
27.01.2022 08:12 | Георгиева
Урдев и Миладинов имат от 02. 2020год неплатена фактура към фирмата от 2069 лв. Непростимо и нагло отношение към труда на хората. Кога ще си платите?
29.01.2022 20:45 | Гоцето
https://m.struma.com/obshtestvo/raneni-angeli-kampaniya-na-struma-com-v-navecherieto-na-nai-svetlite-praznici_187502/
30.01.2022 12:11 | До Урдев
Може да е законно но не е морално. Защо твое протеже работи в спортни имоти, т. Е. води се на работа. Бизнес на обществени поръчки. Подкрепа за най-добър корумпирания кмет. Като добър икономист би трябвало да знае, че във всяка европейска държава има държавни компании със стратегическо значение. Я съм учил в друг университет.
06.02.2022 08:31 | Като
Урдев беше плътно зад камбитов, най-коруммпирания кмет на Благоевград. Ясно е, че гони изгода. Бизнес с обществени поръчки. Друго неговият ум като добър икономист според него де, не може да роди.
07.05.2022 14:03 | Наглец
Стотици майки отгледана децата си сами, търсена си работа сами. Ти си позор урдев. С колко хора уреди на работа? Един от уредените е и Маджаров, но той се отплаща . Колко работи е друг въпрос.
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар