Скандално! Обявиха Рамазан Байрам за "национален празник" в Гоце Делчевско! Над 20 училища хлопват вратите си, искат неучебен ден за възпитаниците си, институциите в ступор
14.06.2018 13:31 Mobile watches 16615 прочита Mobile comments 13 коментара
Незаконно е. Само Министерството може да отменя учебен процес, институциите се въртят като "пумпали" и никой не се наема да каже може, или не може да не се учи утре

Пред сложен казус бе изправен регионалният инспекторат по образованието в Благоевград, както и образователното министерство. Над 20 училища в Гоцеделчевско, които се посещават от деца, българо-мохамедани, искат да обявят утрешния ден за неучебен.

Учениците няма да учат заради големия религиозен празник Рамазан Байрам, който започва на 15 юни. Това провокира протеста на останалите деца и родители, които заради празника на връстниците си, също няма да ходят на училище. Директорите са в ступор от създалата се ситуация и е поискана намесата на РУО - Благоевград, откъдето пък питат спешно Министерството на образованието.

По закон денят е учебен и никой, освен образователното министерство, няма право да отменя учебни занятия, денят не е национален празник, за да се прибегне до такива действия, казаха от инспектората по образованието, откъдето чакат и разпореждане на министерството.

Директорите на училищата също не могат да вземат еднолично решение и така този казус оплете институциите в нонсенс въртележка. Ще учат ли децата в 20-те училища, кой ще поеме отговорността, ако децата ги разпуснат, предстои да видим!

П. Иванов

13 коментара
Коментирай
14.06.2018 13:43 | Гост
Що бе ги спирате на хората ? нека да си честват, самоче не тук, а в Турция.. границите са широко отворени, никой не ви спира!
14.06.2018 14:01 | гггг
Станахме помашка нация... Защо не обявим и Банго Васил за неучебен?
14.06.2018 14:43 | Харалампи
Това упражнение много отдавна е актуално да речем в област Хасково. Там на всички такива празници е неучебен ден. Както е тръгнало и тук ще стане така. Вижте как поетано си пуснаха пипалата на всякъде в Благоевград . Във всеки държавни институции имат хора на възлови позиции.
14.06.2018 14:46 | daaa
Струма, Никой нищо не е обявявал! Най-вероятно, децата, които празнуват Байряма, няма да отидат на училище. И това засяга само три, а не 20 училища в град Гоце Делчев - трите гимназии, вкоито празнуващите Байрама, са по-малко, от другите деца. Проблемът на Вашата медия, е че е виртуална и не може да си избършеш г*за с нея. Иначе, друго всичко е точно.
14.06.2018 17:52 | гто
Повечето деца са с мюсюлманска вяра и е нормално те да си честват Празника. Християните да си честват техните празници...
14.06.2018 18:26 | Демби
Струма, защо изтрийте коментари за Ачо мутрата? За Катето, където беше години наред нередовна директорка. За Джигата неграмотния?
14.06.2018 20:36 | туз туз пика
Браво!
14.06.2018 21:51 | Бивш скептик
Какъв ви е проблема? На Великден и Коледа не учат, защо да не празнуват и Байрям?
14.06.2018 23:42 | Dgagata
Помакът е по българин от нас. Но комунистите им внушаваха много неща в мозъците и те малоумниците сега са объркани. Да мрът. Че заради тях и циганите напуснахме Родината си. Мръсна долна сган.
15.06.2018 08:39 | ---------------
Великден и Коледа са празници от официалната религия в България - православното християнство, за това се почива. Всички, които изповядват религия, различна от официалната са длъжни да спазват правилата. Нека си празнуват, но това не значи, че могат да не ходят на работа, училище и т. н.
15.06.2018 08:49 | Гост
Колкото и да не ми се иска да звучи расистки... Ся тва е наглост, Хем искате да сте равни, Хем искате да учите в "християнско" училище но да си чествате празници! ама ние не сме християни за тва може да нарушаваме училищния ред! еми не може, ходете си в даскало къде си честват празниците ви, никой няма нищо против! Наглост бе ! хем искът, хем и по техния обичай да е! не може да влезете някъде и да искате да променяте условията, щом влизате по собствено желание сте съгласни с условията, ако не ви харесва, Вън! Виждам че някй сравниява Байрям с Коледа? тва все едно да идеш в Турцияи да сравниш Коледа с Байрян! е не е ли тъпо и нагло! Идвам ти вкъщи и ти нареждам какво и кога да честваш, или вие си мислите че училищата и Българските закони са ваша собственост? ами не са ... обаркали сте Държавата.
15.06.2018 12:25 | Оня
Спомням си като работех в една българска фирма, в която имаше около 10% мюсюлмани, раздаваха финансови стимули за Коледа, по случай Рождество Христово. НИТО ЕДИН от мюсюлманите не се отказа от премиите, и нито един не отиде на работа през официалните почивни дни. През рамазана им, всичките до един получаваха по три свободни дни без проблем. Сега видиш ли техния празник повелявал да не ходят на училище. Или си мюсюлманин, или християнин. А не, както ни е удобно! Наглостта няма граници. Новини на "майчин" език по националната БЪЛГАРСКА телевизия. Урози по "майчин" език в БЪЛГАРСКИТЕ училища, джамий на всеки ъгъл, депутати в парламента... Оня умник Боко, дарения за джамии прави... Тук е България! Ако не ви харесва, прав ви път. Отивайте в "майчината" си страна.
15.06.2018 15:32 | Ейро
Нека си празнуват никой не им забранява. Но трябва да знаят че живеят в Българиа и се изпълняват Българските ЗАКОНИ.
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката