Важно! Училищата нямат право да събират пари от родителите!
12.09.2018 11:37 Mobile watches 6846 прочита Mobile comments 2 коментара

Просветният министър Красимир Вълчев изпрати писмо до всички училища, в което се припомня, че според Закона за училищното и предучилищното образование те нямат право да събират пари от родителите. В ефира на БНР Соня Кръстанова, ръководител на Дирекция „Финанси“ в просветното министерство, подчерта, че ведомството всяка година напомня за това нещо.

„Това писмо не е нещо ново за системата. В действителност имаме случаи, в които не се спазва, въпреки напомнянето от страна на министерството. Нямаме съмнение в правилното тълкуване на нормативната уредба от директорите на училища и детски градини, но системата е огромна и винаги може да има такива, които да имат отклонения", каза тя..

,,Ако родител реши да дари доброволно средства или материали на училище или детска градина, това не е в разрез с нормативната уредба, а напротив. Дарителството има доброволен характер и при такова трябва да бъдат спазени всички нормативни изисквания. В никакъв случай обаче не трябва да има принудителен характер това дарение", поясни още Кръстанова.

Тя категорично заяви, че ако училище е събирало пари принудително, директорът подлежи на санкция, включително дисциплинарна.

,,Настоятелствата нямат право да събират пари от родителите", подчерта Соня Кръстанова, пише novini.bg.

С. Петров

2 коментара
Коментирай
12.09.2018 22:37 | Ха-ха
Да, да, нали знаете, че Ем. Терз. от ЗПГ, Сандански най- редовно ни кара да правим такива "доброволни" дарения, всякакви.
13.09.2018 06:56 | Dgj
2ро ОУ в Сандански събират по 55лв за 1 ви клас
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката