/Видео/ Превозвачи протестираха на автогара Благоевград
14.06.2018 15:19 Mobile watches 11183 прочита Mobile comments 0 коментара

Автобусни превозвачи излязоха днес на протест на автогара Благоевград. Те се присъединиха към националния протест, като в периода от 14. 00 до 15. 30 отказаха да превозват пътници по различни маршрути. До решението се стигна, след като мнозинството в парламента отказа да оттегли подготвяния законопроект за създаване на Българска автомобилна камара.

Според протестиращите законопроектът е изцяло лобистки и не отговаря на нуждите на бранша. Те смятат, че промените само ще задълбочат корупцията в сектора. В протеста на автобусните превозвачи се включиха и фирми, пътуващи по междуградски линии. Автобусите тръгнаха по курсовете си, но с час и половина закъснение.

В стачката участват превозвачи от всички големи градове. Николай Петров представител на автобусните превозвачи бе категоричен, че всичко се прави в услуга на една единствена фирма, Карат - С. На автогарата в Благоевград пътници изчакаха чинно да приключат стачните действия и въпреки, че потеглиха със закъснение нямаше недоволни пътници.

Припомняме, че проектът е внесен от депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". В него се предвижда да бъде сформирана една браншова камара в автомобилния транспорт, на която да се възложат и настоящи държавни функции - контрол на дейността, лицензиране и др. Освен това се предвижда членството в камарата да е задължително, което също е оспорвано от браншовите организации. Те смятат, че текстовете ще доведат до нерегламентирани споразумения между отделни фирми. А освен това ще се създадат условия за натиск върху някои от тях.

В протестните действия се включиха Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта, Националният съюз на превозвачите и Корпорацията на автомобилните превозвачи в България, които покриват почти 100% от пътническите превози в страната, се разбра на пресконференция през седмицата.

Позицията на браншовите организации е подкрепена и от три работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара и Българска търговско-промишлена палата.

Марти Иванов

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката