Д. Караджова
Учени от ЮЗУ "Неофит Рилски" и СУ "Св. Кл. Охридски" организират международен семинар
07 октомври 2010 00:08 Mobile watches 30814 прочита Mobile comments 3 коментара

От днес в курортния комплекс Катарино край гр. Разлог започва тридневен международен Паисиев семинар на тема “Четвърт хилядолетие "История славяноболгарская": преписи, разпространение, културен и обществен контекст". Форумът е част от заключителната програма на проекта "Четвърт хилядолетие "История славяноболгарская", финансиран от МОМН. Това съобщи ръководителят на проекта проф д-р Даринка Караджова, преподавател по стара българска литература във Филологическия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски".

Както уточни тя, в научния екип на проекта влизат учени от Филологическия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" и на Факултета по славянски филологии при СУ "Св. Кл. Охридски" - чл. кор. проф. дфн Иван Добрев, проф. д-р Надежда Драгова - научен консултант, доц. д-р Елена Тачева, доц. д-р Маргарет Димитрова, гл.ас. Димитър Пеев, гл.ас. д-р Лъчезар Перчеклийски, ас. д-р Любка Ненова.

В работата на семинара вземат участие 25 учени от България, Сърбия, Швеция, Германия, Гърция, Италия, Испания и Южна Корея, каза проф. Караджова. Освен учени от Югозападния университет, Софийския университет, Пловдивския университет, Великотърновския университет и БАН, сред участниците има студенти, докторанти и двама учители в елитни училища от столицата и гр. Сандански.

В програмата на семинара се очертават няколко по-важни тематични групи, добави доц. Елена Тачева, преподавател по възрожденска литература във Филологическия факултет. Това са принципи на каталожно описание на преписите на "История славяноболгарская" и особеностите на новия каталог на преписите, подготвян в рамките на проекта; преписи, преписвачи и последователи на Паисий от ХVIII до ХХI век - география на преписите, палеографски, езиковедски и културни специфики на някои от преписите.

Подобен форум се организира за първи път у нас и според екипа ще предизвика интереса на научната общественост. За първи път ще бъдат представени преводи на "История славяноболгарская" на чужди езици " с личното участие в семинара на някои от преводачите. Логичен акцент се поставя и на културния контекст на Паисиевото време, най-вече върху грамотността и състоянието на книжовния език през XVIII век, както и на балканската историография и Паисий.

Както уточни проф. Драгова, по чийто идеен замисъл стартира проектът, освен литературните и историографските качества на "История славяноболгарская", ще бъдат дискутирани и съвременните изследователски полета на паисиезнанието.

За участниците в семинара е подготвена и изненада " презентация на подготвения в рамките на проекта превод на "История славяноболгарская" на испански език от прф. Франциско Хавиер Х. Галвес и най-новият препис на Паисиевата история " Светиврачкият, подготвян от ученици-калиграфи от град Сандански, с консултации от проф. Д. Караджова и проф. Н. Драгова.

Форумът ще учреди международен комитет за предстоящото през 2012 година честване на 250-годишнината от написването на "История славяноболгарская".

3 коментара
Коментирай
07.10.2010 08:57 | ???
Чудесно е, че се популяризира българската история. Но защо семинарът се провежда в Катарино? Няма пари за наука, а средствата от МОМН се изразходват за "научен спа туризъм". На това му се казва "пир по време на криза".
07.10.2010 12:47 | Съвременник
??? написа:Но защо семинарът се провежда в Катарино?
Защото чужденците си плащат такса за правоучастие и си покриват разходите по престоя. Освен ова те искат да съчетават полезното с приятното и повече от половината от тях идват заради Банско и Катарино, а не заради самия семинар.
това са хора,които имат много ръзки, публични са и не е без значение след това какво ще кажат както за българския език и култура, така и за българското гостоприемство и условия за туризъм.
Не се хващайте за видимото. А ако искате повече информация питайте финансовия контрольор на университета и ще разберете как се харчат парите.
01.01.2013 14:36 | ХХХХ
Ама че глупости! Значи, чужденците идват заради спа, а не заради нашата кирлива наука? Финансовото обосноваване и научното обосноваване на един проект нямат нищо общо. Затова ФНИ се тресе от скандали...
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар