Юбилейна конференция на Философския факултет събра учени от 4 континента
15 октомври 2020 17:27 Mobile watches 3189 прочита Mobile comments 3 коментара

В Югозападния университет „Неофит Рилски“ стартира днес международната научна конференция „Трансформации и предизвикателства в глобалния свят", посветена на 25-годишния юбилей на Философския факултет.

Научният форум привлече учени от 4 континента, които в рамките на три дни ще представят своите изследвания в четири направления: Философия, Психология, Социология и Политически науки. Формите на участие в конференцията са хибридни, включващи присъствено презентиране на докладите и онлайн участие, наложено от усложнената ситуация с COVID-19.

Научното събитие бе открито от ректора на Югозападния университет проф. д-р Борислав Юруков.  

„Философският факултет е душата и сърцето на всеки един университет. Горд съм, че Ви има в структурата на нашия университет и високо ценя усилията Ви заедно да поддържаме неговия имидж на престижен, образователен, културен и научен център“, каза в приветствието си проф. Юруков.

Ректорът подчерта важната роля на Философския факултет в структурата на Югозападния университет. Той отбеляза, че във факултета винаги се е отдавало голямо значение както на обучението на студентите, така и на научноизследователската работа. Доказателство за това са множеството публикувани монографии, студии, статии и доклади в областта на психологията, социологията, философията и политическите науки.

Приветствие към участниците в конференцията оправи и деканът на факултета проф. д-р Борис Манов, който представи накратко историята на Философския факултет.

Проф. Манов отбеляза, че ръководеният от него факултет е сред водещите хуманитарни образователни и научни центрове в България. Факултетът провежда обучение по 4 бакалавърски, 13 магистърски и 7 докторски програми, както и 2 програми за допълнителна и следдипломна професионална квалификация.

Проф. Манов с гордост сподели, че през изминалите 25 години своите дипломи като бакалаври, магистри и доктори на Философския факултет са получили над 15 000 души. В момента във факултета се обучават над 650 студенти и близо 90 докторанти, като голям процент от тях са чуждестранни граждани.

Приветствия към участниците на конференцията отправиха още Любен Милев – заместник-кмет по обществен ред, сигурност и спорт на община Благоевград, Екатерина Текерска – старши експерт в Регионалното управление на образованието – Благоевград, Райчо Цветин – заместник областен управител на област Кюстендил, проф. д.н.к. Васил Марков – декан на Факултета по изкуствата. По повод юбилейната конференция са получени поздравителни адреси от десетки образователни и научни институции.

Специален гост във втория ден на конференцията (16.10.2020 г.), която ще продължи в Университетския център „Бачиново“,  ще бъде заместник-министърът на образованието и науката доц. д-р Петър Николов.
 

3 коментара
Коментирай
16.10.2020 09:25 | Благоевградчанин
Абе този гьонсурат до кога ще го показвате. Каква конференция, като той един доклад не е написал и прочел самостоятелно пред 38 годишния си стаж в този университет.
Той унищожи ЮЗУ, изгони кадърни преподаватели, за да може да продължи да лапа и източва държавни пари. Единственото, което направи през тези пет годинидокато е "ректор" е да си гласува награди и заплата от 18 000 лв. на месец и да нареди цялата си рода до десето колено на хранилката ЮЗУ - синове, снахи, братчеди, сватове и лелки. Направи се без една самостоятелна публикация професор, а също и синчето и снахата направи д-р. А всъщност две думи на кръст не може да каже без да меца и се черви. Благоевград умира, заедно с този университет, който преди години се нареждаше в челните редици на класните университети в страната и беше гордост за града.
16.10.2020 10:22 | до Улигофрена по-горе!
Престанете да лансирате този крадлив пенсионер-олигофрен, неконно заел ректорското място! Продължава да източва ЮЗУ-фондовете и да се обгражда с некадърната си рода, ДС доносници, прасчовци с меки китки, поставяйки ги на ръководни места и продължавайки престъпното си управление с помощта на опорочени избори! Не виждате ли, че ЮЗУ загива, катедри се държат незаконно с фиктивни назначения на 1/2 места на приоданци от София, занятия водят хора, назначени без научни конкурси и прочее престъпления!
17.10.2020 00:16 | тина����������� �� ������
тоя простак иван няма ли си друга работа, а само виси по форумите.
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар