Здравната министърка с извънредни новини за зеления сертификат
14 януари 2022 13:13 Mobile watches 30478 прочита Mobile comments 2 коментара

Обсъжда се възможността зелен сертификат да не се издава за наличието на антитела от преболедуване. Това трябва да дойде като предложение от държавния здравен инспектор, но все още няма такова.

Това обясни здравният министър проф. Асена Сербезова от кулоарите на парламента, предаде Блиц. Процентът на заетите интензивни легла се дава от регионалните здравни инспекции. Следи се броят на леглата за деца, за възрастни, за реанимация, а информацията се събира всекидневно. 

Данните ще се вписват в динамична карта, която ще показва в каква зона е всяка област от страната.

Защо са 6 клъстърите? Не бива поради това, че в една определена община или по-малка област да има недостиг на легла, но те могат да ползват на друга област леглата, да има по-стриктни мерки, посочи Сербезова.

Директорите на РЗИ се срещат с шефовете на болници, за да решат дали може да се разшири капацитета на легла за лекуване на COVID болни.

"Основният проблем не е толкова дали има легла, а какви са тези легла. Също така е важно наличието на медицински персонал'', каза Сербезова и подчерта, че е снимателно ще се следи колко е заболеваемостта сред медиците.

Все още няма допълнителни места, където ще се влиза със зелен сертификат, не се и обсъждат такива, поясни проф. Сербезова.

Тя обясни, че бившата енергийна министърка Теменужка Петкова трябва да бъде под карантина, щом е заразена с COVID-19, а всички контактни лица след събранието на енергийната комисия в парламента също трябва да бъдат под карантина, но за това трябва да се погрижи РЗИ.

2 коментара
Коментирай
14.01.2022 15:07 | Уйчо Ваньо
ИДЕЯТА Е ЧЕ В ЕДИН МОМЕНТ ВСИЧКИ ЩЕ ИМАТ АНТИТЕЛА И НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРА, А ТЯХ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ДАЛИ ИМАШ АНТИТЕЛА СЛЕД ПРЕБОЛЕДУВАНЕ И ДАЛИ СИ ЗДРАВ, А ДАЛИ СИ ВАКСИНИРАН С НЯКАКВА ТЕЧНОСТ, КОЯТО Е В ПРОБЕН ПЕРИОД ДО 2023 Г.
14.01.2022 16:22 | ьагент08
Тая джофра, заедно с другите боклуци като нея, да си заврат зеленикавия сертификат в гъза!
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар