Цончо Ганев от Възраждане: Задължително ли е приемането на еврото за България?
07 юли 2021 18:40 Mobile watches 4680 прочита Mobile comments 0 коментара

Днес политическа партия Възраждане проведе протест пред Министерството на финансите. Поводът беше подписаният от служебния министър договор за присъединяване на България към еврозоната.

Политическа партия Възраждане се противопоставя на това решение по няколко причини. Една от тях е, че към момента служебният министър не представлява никого освен себе си и не може да взима подобни решения, които касаят съдбата на българските граждани, техните доходи и спестявания.

Политическа партия Възраждане аргументира позицията си за запазване на лева и против въвеждане на еврото. Част от мотивите са посочени от експертите икономисти на партията. 

Ще загубим безвъзратно националния си суверенитет.
Инфлацията при стоките от първа необходимост ще нарасне неимоверно. Валутният борд е апетитна хапка за мафията в България.
Ще плащаме дълговете на други държави.

Няма държава, която да е повишила скоростта на развитие на икономиката си след влизане в еврозоната. ЕЦБ по никакъв начин не успя да предотврати фалита на банки и икономическата криза например в Гърция, като ги остави да задлъжнеят и в момента държавният им дълг е над 200% спрямо БВП. Веднъж влязла в еврозоната, за България не е предвиден механизъм за излизане, посочват още от политическата партия. 

Днес представители на политическата партия внесоха в Министерството на финансите писмо, подписано от всички присъстващи на протеста, с искане за среща с финансовия министър.

От Възраждане призоваха всички останали политически партии да излязат със становища по въпроса с еврото. 

За правната рамка,  по отношение на задълженията на България за приемане на еврото, коментира икономистът Цончо Ганев, който е водач на листата на Възраждане за 1-ви Благоевградски МИР, зам.-председател на Възраждане и един от ръководителите на икономическия екип на Възраждане.

„Съгласно подписаните от България договори и протоколи приемането на еврото не е обвързано със срок. Има и възможност за избор, какъвто са направили някои държави като Швеция и Дания. Въпреки че покриват критериите, те не желаят да приемат еврото.

При присъединяването на Република България към Европейския съюз (ЕС) са подписани договори, декларации и протоколи за условията, при които държавата ни участва в съюза, които, разбира се, нито са коментирани от политиците, нито е направено допитване до българския народ чрез  обществено обсъждане. Отново не сме информирани какво е подписвано и по какъв начин политиците са се разпоредили с държавата ни.

 В Протокола относно условията и договореностите за приемането на Република България и Румъния в ЕС от 06.04.2005 г., е договорено България да участва в икономическия и паричен съюз от датата на присъединяване като държави членки с дерогация по смисъла на член ІІІ-197 от Конституцията /Договора за създаване на Конституция за Европа/. Не всички държави от ЕС са приели еврото, например Дания още при присъединяването е поставила условие да запази националната си валута, а други държави като Швеция, Унгария, Полша, Чехия, Хърватия, Румъния още не са въвели еврото. За да се въведе еврото, трябва съответната държава да отговаря и на договорените между европейските държави критерии от Маастрийхт от 1991 г.

Макар и според Договора за присъединяване да сме задължени да се включим в еврозоната, то това включване не е обвързано със срок, тоест няма как да ни убеждават, че веднага сме длъжни да се откажем от националната си валута. Още повече, има редица държави от ЕС, които са запазили националните си валути, и то без проблем.

Правителството на ГЕРБ започва през 2009 г. преговорите за отказ от национална валута и въвеждане на еврото. Но няма изрично, обвързано със срок задължение на България да влезе в еврозоната. Всяко едно такова действие засега е резултат от едноличните и самоволни решения на политиците. Българският народ не е питан за този важен въпрос, а обществените нагласи са против въвеждането на еврото.

През 2003 г. на референдум шведите гласуват «против» въвеждането на еврото, но явно българските политици не уважават и не зачитат народа си и не са ни дали правото да се произнесем по този съществен въпрос, който ще засегне всички нас.

България според мен не покрива напълно условията за влизане в еврозоната. Защо тогава политиците настояват да влязат – отговорът е: пари, пари и пак пари - преразпределените средства в ЕС. Защото вече на практика не важи постулатът от Маастрихтските договори, че дълговете и кредитите на страните членки не се гарантират от общността.

А и в условията на «пандемия» кредитите се раздават много по-лесно. В еврозоната има центробежни сили, като икономически силните държави са скептично настроени към общата валута. Поемането на огромен дълг от ЕС във връзка с овладяване на кризата, предизвикана от коронавируса, също поставя много въпроси към участието на страните от еврозоната в покриването на дълговете. Българските политици явно позволяват желанието им да усвояват пари от ЕС да надделее над здравия разум и икономическа логика.

 

При въвеждане на еврото, на практика Европейската централна банка ще определя банковата политика в България  и ние няма да имаме никакъв суверенитет по отношение на финансите си. Ще бъдем изцяло обвързани с финансовата политика и съответно със сътресения в еврозоната. На практика с въвеждане на еврото се отменя валутният борд, който показа добри резултати до настоящия момент. За съжаление няма подробен анализ как България ще бъде повлияна от приемането на еврото като разплащателна валута. А последното предложение това да стане без преходен период, със сигурност ще предизвика хаос и проблеми на бизнеса и гражданите. Пример за това е Гърция, която мина през сериозни сътресения при смяната на националната си валута. Еврото не се приема еднозначно и от редица финансисти, които са скептично настроени към бъдещето на еврозоната. 

Българският лев /наименованието идва от старовремското наименование на лъв/, е символ на независимостта на България след Освобождението, когато българската държава започва да печата свои пари, които да са национална валута. Българският лев е национална валута на България. Отказът от нея уврежда националния ни суверенитет и ни поставя в пълна зависимост от чужди фактори като Европейската централна банка и политиката на ЕС. Решението за въвеждане на еврото като национална валута е политическо, а не икономическо, породено е от незнайно какви мотиви, без конкретен и задълбочен анализ и ще постави българите в кризисна ситуация. Отказът от българския лев е  отказ от суверенитет.“, каза Цончо Ганев.

Възраждане е с номер 11 в бюлетината на Парламентарните избори на 11 юли 

България има нужда от Възраждане!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар