сн.Георги Димитров
Дебатите по вота на недоверие: Скандал след нецензурна реплика на Василев
21 юни 2022 12:55 Mobile watches 9296 прочита Mobile comments 7 коментара

Депутатите дебатират по вота на недоверие срещу кабинета "Петков". Гласуването е планирано за сряда, но в случай че дебатите продължат и утре, гласуването ще е  в четвъртък. ГЕРБ, които са вносители на вота, имат 67 депутати. Против правителството са също и от ДПС, ИТН и „Възраждане“, или общо 125 гласа.

Председателстващият парламента Мирослав Иванов се обърна към депутатите преди да започнат дискусиите, предаде dariknews.bg.

„Днешният ден е изключително важен за България. Дебатите и последващото гласуване ще определят посоката, в която ще поеме страната ни“. Това заяви изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов преди началото на дебатите в зала. „Към тази зала днес са насочени погледите на нашето общество с надежда и очакване“. Това каза още Иванов и призова всички в залата да дадат пример, като покажат, че демокрацията и духът на парламентаризма в България са живи.

„Нека проявим взаимно уважение, въпреки идейните и идеологическите си различия. Нека днес аргументите да победят политиканстването. Моля ви днес да покажем, че в тази зала има достойни и почтени хора. Моля всеки от вас да се разграничи от език на омразата, от недостойно и непристойно поведение, от физически контакти и сблъсъци, тъй като днес ще прилагаме правилника в цялата му строгост“, категоричен беше Иванов.

„Днес предстоят важни гласувания, надявам се, че няма да има народни представители, които да бъдат лишени от правото си на глас“, заключи Иванов.
 
Народният представител Станислав Балабанов от "Има такъв народ" прочете декларация от името на парламентарната група.

"Да променяш, да реформираш, да се бориш с корупцията, да защитаваш честта и достойнството, са качества, които трябва да са подплатени с дела, а не с фалшиви фрази. Илюзия за промяна, която носи със себе си единствено разочарование. Докато отсреща крещят, че съм и че сме част от мафията е редно да се опрем единствено на фактите, за да може българското общество да си създадат собствената си теза. Всеки един от нас в тази сграда е изпратен да служи на обществото. Напоследък като говорим свободно и се придържаме към фактите, сме част от мафията. Изведнъж и президентът от вчера е част от мафията, изведнъж и той е ГЕРБ и ДПС. Защо ли - защото е свободен, независим и казва истината. Понеже грозната истина не се харесва на Кирил Петков и Асен Василев, затова и президентът е част от мафията".


"Тези днес, които стоят на последния ред (независимите депутати, отцепили се от ИТН - бел. ред.), предадоха България, а не Слави Трифонов, мен, Тошко Йорданов или останалите", посочи той. "Няма нищо по-велико, когато си на страна на истината", завърши Балабанов.

Засега на управляващите не им достигат гласовете за отхвърляне на вота, но при самото гласуване в залата конфигурацията може да се промени.

От ПГ на ГЕРБ-СДС взе думата депутата Кирил Ананиев, който обясни финансово-икономическите мотиви за вота на недоверие: рекордна инфлация след фалита на България 1996-1997 г., като инфлацията при храните е 23%, а България е първенец по ръст на потребителските цени в ЕС, обясни Ананиев. "Към момента планираният дефицит е 3,2% от БВП, с актуализацията това ще бъде превишено", прогнозира финансистът. По думите му датата 1 януари 2024 г. е застрашена за влизане в еврозоната поради евентуално неизпълнение на Маастрихтските критерии, забавяне на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и други оперативни програми.
 
"България вече липсва от международната карта на инвестиционните проекти", заяви още той. Сред другите мотиви са загубената на покупателната способност на населението. Ананиев прогнозира, че ще има фалити на общини през есента. "Фискалната политика на правителството е с предизборен характер и далеч от нуждите на населението. Публичната политика представлява заплаха за финансовата сигурност, а оттам и на националната сигурност на България", посочи още Ананиев.

Премиерът Кирил Петков отговори на тези критики. "Едни български фирми са успели да изнесат продукция на високи цени на външните пазари. Това се случва поради една от две възможни причини: по-висока добавена стойност или инфлация на външните пазари, но не може да бъде заради инфлацията в България. Това не може да е икономически аргумент. Подобен тип икономически внушения бяха правени непрекъснато в последните 6 месеца", опроверга министър-председателят изнесените данни на Ананиев.

Какъв икономически срив при 4% растеж през първото тримесечие, попита Петков. "Тогава България имаше по-висок растеж от Германия, която имаше растеж от 3,7%, но вие това няма никога няма да го чуем от вас", заяви Петков и изброи успехите в социално-икономическата програма на кабинета до този момент:

"Увеличихме МРЗ от 650 на 710 лева, подкрепихме младите семейства с допълнително данъчно облекчение, за пръв път имаме безплатни ясли и детски градини, 100 млн. за спортни и детски лагери. Увеличихме минималната пенсия от 300 до 370 лева, а сега през юли сме предложили за стигне до 467 лева.

Това е безпрецедентно увеличение на пенсиите, каквото не е случвало в последните 12 години".

Той изтъкна и увеличението на учителските и лекарските заплати - на лични лекари, медицински сестри и специалисти, както и допълнителни средства за хората с увреждания, компенсациите за тока за бизнеса, а битовият ток е останал неувеличен. И посочи заложените мерки в актуализацията, сред които намаляването на ставката на ДДС за хляб до 0%, както и отстъпката за зареждане на гориво. Той обясни, че цената на газа се е увеличила три пъти, но това не се споменава от опозицията като причина за инфлацията

Премиерът също коментира, че дългът на България е намалял от 31,2 млрд. лева от края на 2021 г. до 30,5 млрд. лева. По данни на Евростат България е третата страна в ЕС с най-нисък дълг спрямо БВП след Естония и Люксембург. Той също така отрече твърденията, че фискалният резерв е останал празен. "Имаме 9,3 млрд. лева при минимално изискване 4,5 млрд. лева. Потвърден е положителният кредитен рейтинг", изтъкна още той.

"Отвоюването на границата на "Капитан Андреево" - 7 министри за 10 години не забелязаха на "Капитан Андреево", че фирма близка до човек с име Размиг Чакърян, известен като Ами, реално беше приватизирал входната точка между Азия и Европа", заяви още Петков.

Депутатът Никола Минчев от "Продължаваме промяната", който беше отстранен миналата седмица от поста председател на парламента заяви, че в новата ни история нито един вот на недоверие не е бил успешен. "Но ако се съди по заявките на политически лидери, може да има и пробив този път. Да помислим обстановката, в която разглеждаме настоящия вот на недоверие и какво можем да постигнем ако вотът на недоверие е успешен. Да помислим добре ли е да хвърлим държавата си в политическа криза в момент, в който територията на нашия континент се води война на по-малко от 1000 км от нас. Дали ще бъде полезно за държавата да я хвърлим в поредни предсрочни парламентарни избори със съмнителен потенциал да излъчат ясно мнозинство? А ще бъде ли отговорно да оставим държавата без работещ парламент в момент, в който Планът за възстановяване и устойчивост изисква реформи, които ако не ги направим ще загубим милиарди евро", подчерта Минчев.

След Никола Минчев, думата взе вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

"Дефицитът е 4,1 процента с COVID мерките и 2,5 процента без тях, точно както беше одобрен от парламента в края на януари. Това е дефицитът в България и той е един от най-ниските дефиците в Европейския съюз тази година", заяви от парламентарната трибуна Асен Василев по време на дебатите по поискания вот на недоверие на кабинета "Петков". 

Той добави, че има растеж на вноса: "При 55% ръст на цените на горивата и три пъти ръст на цените на газа, няма как да не нарастне вноса. Износът расте доста, дори ако махнем ефекта на инфлацията, расте с 20% във всички стокови групи", категоричен е Василев.

"Износът расте и той не расте заради вашата опорка, която казвате, че расте заради износа на оръжие, а расте във всички сфери на икономиката", добави Василев, обръщайки се към своите колеги.

По повод твърдението за "заробващ дълг", Василев отговори:

"Ние заварихме дълг от 31 млрд. и 218 млн. лв., към момента той е 30 млрд. и 462 млн. лв. или той е намален", заяви министърът на финансите. "България има третия най-нисък дълг спрямо БВП в Европейския съюз", категоричен е министърът на финансите Асен Василев. 

"Това, което виждаме в момента е дъг, който е нисък", добави Василев. 

Василев прочете и част от рейтинга на Международната рейтингова агенция "Фич" от 18 юни тази година: "Икономическото развитие през първото тримесечие на 2022 година се задържа изненадващо добре. Фич Рейтинг продължават да очакват умерено ускоряване на растежа през 2023 година".

"Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да обобщя е, да "да го ду*хат бедните", извинявам се за грубия език, но това е икономическата философия, която Вие проповядвате. Да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията.", изрази се цветущо Василев, което предизвика бурно неодобрение в залата на НС.

Депутата и председател на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански от "ИТН" заяви, че на базата на коалиционното споразумение е трябвало до средата на тази година да се направи план за реформи в сферата на бюджета и финансите, но такъв не е бил намерен.

Независимият депутат Иво Атанасов, който е сред отцепилите се от ИТН, разкри от парламентарната трибуна, че Караджов е диктувал парите за МРРБ и Тошко Йорданов е казал на Каримански, че ако парите не отидат в МРРБ или в енергетиката,  те ще свалят правителството.

Йорданов отрече да е казвал "сваляме правителството", а е казал "ако няма разбирателство, защото този бюджет ще мине трудно".

Гласуването на вота на недоверие е планиран за сряда, но в случай че дебатите продължат и утре, гласуването ще е четвъртък. ГЕРБ, които са вносители на вота, имат 67 депутати. Против правителството са също и от ДПС, ИТН и „Възраждане“, или общо 125 гласа.

Управляващите събират общо 115 гласа – „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и шестимата независими, отцепили се от ИТН.

7 коментара
Коментирай
21.06.2022 13:29 | Емигрант
Народа не трябва да спи а да защити правителството. Опозицията ще иска нови избори защото нещата та за Тиквата Дуган Славчо и други гравитиращи около тях са не приемливи. Помислете само за последните 12 години какво направиха за ваз. Инфлуацията в цял свят е проблем за всяко едно правителство вижте цените на гиривата в цяла Европа са по високи от Българските . Да ще кажете че на тях заплатите им са по високи вярно е . Никое правителство за 6 месеца неможе да компенсира умишленото задържане увеличението на заплати, пенсии и социални добавки . Направете си сами равносметка колко години ви управляваха ГЕРБ и колко увеличения получихте.
21.06.2022 15:13 | realist
Неграмотен емигрант, даващ "мъдри" съвети на ваЗ ??
21.06.2022 15:36 | !!!
защото не могат да крадът вече, почнаха да правят спънки на всеки депат и въпроси за решение на проблемите, които за 6м няма как да оправят бакийте и кражбите на тоя селяк Борисов и тълпа дебелаци, без интелект и образование
21.06.2022 15:55 | Емигрант
О Боже от толкова много грамотни България е на такъв хал. Благодаря за забележката
21.06.2022 16:50 | Хаха
Каква подкрепа за това гнусно правителство, кирчо лъжеца и кокорчо айдука. Оставка боклуци
21.06.2022 16:51 | До емигрант
Ти си психично болен бре човече. Сигурно си и ваксиниран, всички ненормални ваксинирани плъхове подкрепят тези мазни и гнусни отрепки
21.06.2022 17:39 | Емигрант
Ти помисли за себе си мен не ме мисли . От хора без грам култура и възпитание въобще не се засягам
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар