Евродепутатът Асим Адемов: Работя от душа и сърце за националните интереси на България!
16 април 2019 13:52 Mobile watches 12261 прочита Mobile comments 5 коментара

Асим Адемов започва професионалната си кариера като учител по български език и литература в основно училище „Христо Ботев“, с. Долно Дряново, община Гърмен, където след повече от 20 години стаж става негов директор.

През периода 2011 г. – 2015 г. г-н Адемов е общински съветник от квотата на ГЕРБ в Общински съвет Гърмен. На поста заместник областен управител на област Благоевград е назначен през декември 2014, по време на второто правителство на Бойко Борисов и заема длъжността до началото на 2017 г., когато е освободен от служебния кабинет на Огнян Герджиков.

От 14 септември 2017г. е член на Европейския Парламент на мястото на Мария Габриел, която става еврокомисар.

Като заместник на Мария Габриел аз станах член на комисията LIBE (Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи) и заместник в комисията AFET (Външни работи) и DROI (подкомисията по човешки права). Участвах активно в работата по ключови досиета за ЕС и разбира се, за България. Неведнъж имах възможността да изразя мнение и да защитя националната ни позиция по темата за присъединяването ни в Шенген. Това е именно и темата, която обединява всички български представители в Европейския парламент, тема, по която няма две мнения. Винаги съм повтарял и ще продължавам да повтарям, че всяко забавяне на присъединяването ни показва двоен стандарт и представлява риск за отчуждаване на българския гражданин от европейските ценности, които всички тук проповядваме. Нормално е, разбира се, да има критерии - но веднъж щом те са изпълнени няма повод за допълнително размишление и забавяне на присъединяването ни в шенгенското пространство. Няма причина също това присъединяване да е поетапно - след 7 години работа по темата, след ясните резултати и усилия на правителството ни е време да се пристъпи към обещаните действия.

По другата наболяла не само за България но и за цяла Европа тема - Пакета Мобилност, ние, българските представители в ЕП работим сплотено и единно. Заедно с колегите ми от България, Полша, Румъния внесохме много поправки в защита на транспортния сектор и техните интереси. Още в началото на миналата година изготвихме обща позиция по темата, подписана от всички 17 български евродепутати. Това е и една от главните ни теми на всяко заседание на българската делегация. Вярвам, че блокирането на досието е успех и е показателно за това, че текущата конфигурация в ЕП не е готова да стигне до консенсус по темата и гласуването трябва да бъде отложено. Ще продължаваме да полагаме усилия интересите на транспортния бранш в България да бъдат представени и защитени коректно.

В комисията, на която съм постоянен член - LIBE - разглеждаме и приемаме досиета, касаещи миграцията, информационните системи по външните граници на държавите от съюза както и визовите либерализации за трети държави. Още една тема, която наследих от г-жа Габриел е визовата либерализация за гражданите от страните от Западните Балкани. Поех досие, касаещо либерализацията на визите за Косово. Едно такова досие не изисква само седене зад бюро. За да успееш да докараш нещата до край трябва да приемеш каузата като своя, да се запознаеш в детайли със ситуацията, тоест да се срещнеш с много хора, в този случай представители на властта и гражданското общество, да отидеш на място и да събереш всички доводи, нужни за защита на каузата. Аз бях в Косово и имах възможността да се запозная с млади динамични хора, които искат да пътуват, да се развиват и да се връщат в държавата си със свежи сили и знания. Усетих належащата нужда да се подаде ръка на това младо общество, особено имайки предвид, че тази ръка е била обещана от Европейските институции след покриването на определени стандарти. Косово се показа добър ученик, примерен и изпълнителен. Време е ЕС да изпълни обещанието си и да либерализира визовия режим за страната. На този етап досието бе одобрено в пленарна зала с голямо мнозинство и оставяме топката в полето на Съвета на ЕС, където ще се конкретизира решението за визовата либерализация за Косово.

Както знаете темата Западни Балкани беше ключова за българското председателство на ЕС. Председателство, което продължава да получава похвали на почти всяко заседание, на което присъствам тук. Радвам се, че бях част от него и че успяхме да докажем, че можем и че разполагаме с човешкия капацитет да се справим с всяко предизвикателство. По темата Западни Балкани успях да работя и с моя колега и голям дипломат и професионалист - Андрей Ковачев. Заедно с него, и под патронажа на българското председателство на ЕС, през май 2018 година организирахме в София форум на тема „Толерантността в Западните Балкани - ключ към Европа“. Форумът целеше да предостави платформа за диалог между представители на ресорни министерства в областта на културата и младежта от държавите от Западните Балкани, гражданското общество, под формата на проевропейски сдружения от неправителствения сектор, младежки организации и по-малко представените религиозни общности в шестте държави от региона. Имахме удоволствието да посрещнем министри, имами, архиепископи и младежи от ресорните НПО-та от всяка държава от Западните Балкани. Инициативата ни бе посрещната с голям интерес и бе открита от министъра на Българското председателство г-жа Лиляна Павлова и председателя на парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание и зам. -председател на партията - г-н Цветан Цветанов. Имахме честта да посрещнем също и д-р Милен Врабевски, учредител и председател на „Фондация българска памет.

Последната година и половина беше много динамична. Работата на евродепутатите е разпределена в три държави - Белгия- Брюксел, където заседаваме в комисии, Франция- Страсбург, където се събираме на пленарна сесия и гласуваме договореното в комисии и разбира се България, където развивам няколко мои инициативи, главно в сферата на образованието. За мен последната година и половина беше много емоционална и динамична. Научих да се възползвам от всяка свободна секунда - чакайки на опашка за самолет, или в задръстване на път за работа, за да подредя деня си и задачите, които ме очакват. Тъй като Европейския парламент е работно място на минимум 28 националности, работата е изключително концентрирана и не робува на стандартите за 8-часов работен ден, така че да позволи на политиците да развиват успешно дейността си и в държавите, в които са избрани. И наистина, 7 дни понякога едва стигат.

В началото на мандата си открих информационни офиси в Благоевград, Кърджали, Бургас, Търговище и Разград, като за времето, е което съм евродепутат посетих над 50 общини и стотици малки и големи населени места.

Част от обиколките ми са посветени на инициативата, която развивам в България „Да опознаем ЕС“. Вярвам, че голяма част от евроскептицизма и национализма, които постепенно назряват като феномени в много държави в ЕС се дължат на неразбиране на това за какво служат и как функционират европейските институции. Заради това реших да започна информационна кампания, която да представя, в най-общи линии, как работи ЕС и защо членството ни е изключително важно за просперитета на страната. Кампанията е насочена предимно към младите европейски граждани - българските ученици от 11 и 12 клас. Важно е младото поколение да расте информирано и да взима информирани решения. Това е единствения начин да се преборим с пропагандата и фалшивите новини, които ни заливат ежедневно.

Всяка година, стотици хиляди младежи у нас завършват гимназиалното си образование, като голяма част от тях продължават житейския си път без да са запознати с основни моменти от съществуването и историята на нашата държава. А народопсихологията се гради чрез историята, чрез националната принадлежност. Чрез образованието. Трябва да учим децата си през какво е минала страната ни, как сме расли по време на комунизма, а и в зората на демокрацията. Знанието е най-силното оръжие, което можем да дадем на младото поколение. Аз съм посветил живота си на образованието и винаги ще работя за просперитета на младото поколение, защото то е бъдещето. Младите хора са надеждата и единственото решение на проблемите, пред които сме изправени днес.

Успях да организирам и редица конкурси на тема „България в ЕС - наше настояще и бъдеще“ в Благоевград и Бургас. Включиха се стотици младежи, а победителите посрещнах на работното си място в Брюксел, където те се запознаха отблизо с процеса на взимане на решения в Европейския парламент, както и с моята работа.

Централна част от моята работа като политик е една кампания, която развих с подкрепата на министъра на образованието г-н Красимир Вълчев и МОН - „Да върнем родителите в училище“. Идеята на кампанията е да изложи на преден план наболелия проблем с комуникацията между родители, учители и ученици. В днешно време наблюдаваме постепенно уронване на доверието и уважението към българския учител. Все по-малко се търси пряка комуникация с учителя, при когото детето ни има лош успех или поведенчески проблеми. Прекалено малко родители се свързват с учителите по електронна поща или социални мрежи. Оставяме разговорите за родителските срещи. А тогава или не остава време, или ни е неудобно да изложим конкретни и персонални проблеми пред всички присъстващи.

През дългите години, в които съм бил учител и директор успях да идентифицирам този проблем. А в началото на мандата си като евродепутат поръчах национално проучване на тема „Степента на отчужденост на родителите към училищния живот на своите деца“, изготвено от изследователски център „Тренд“, с което преобразувахме проблема в цифри - 80% от родителите се доверяват единствено на детето си за информация, свързана с училищния им живот. А щом констатират проблем с агресията, само 2 % преминават към консултация с училищния психолог. Само 36% от родителите знаят, че в училището има психолог! Разбира се, комуникацията не е едностранен процес. За тази нарушена комуникация вина има и част от учителското съсловие. Част от тях също нямат доверие на родителите, държат се на дистанция, не търсят мнението им и не успяват да ги привлекат като партньори за постигането на педагогическите цели.

„Да върнем родителите в училище“ е кампания, която не цели само да идентифицира проблем, но да събере впечатленията на всички засегнати страни и да извади на показ добри практики и идеи за подобряване на комуникацията между родителя и учителя. През изминалата година организирахме форуми в София, Бургас, Благоевград и Тетевен, като в кампанията взеха участие над 500 учители, родители и асоциации и сдружения. Събрахме впечатления, въпроси, предложения и добри практики. Тук бих искал специално да благодаря на зам. -министъра на образованието инж. Таня Михайлова, която ме подкрепи и взе активно участие във всички форуми, които организирах.

Благодарен съм на моите колеги евродепутати, с които изградихме един силен и сплотен екип. Екип, който достойно защити името на ГЕРБ в групата на ЕНП е Европейския парламент и достойно представи и защити националните интереси на България в Европейския парламент.

Благодаря и на моите сътрудници в Брюксел - Антоанета и Ангел, както и на местните сътрудници в информационните ми офиси в България - Мария, Антония, Ясен, Осман, Валери и Весела. За времето, в което съм в тук посрещнах и десетки стажанти, които имаха възможност да се запознаят от близо с работата на Европейския парламент.

5 коментара
Коментирай
17.04.2019 09:14 | api
Асиме нищо не сме чували за теб, не сме знаели че си в ЕП, направи си сметка как си работил щом не сме чували за теб
17.04.2019 09:24 | Tor
Никому неизвестен. Добре, че са жилищата ви та да чуем за вас
17.04.2019 21:14 | ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕХХХХХХХХХХХХХХх
АСИМЕ ТИ СИ ЕНИЧАР В ГЕРБ, КАКТО Данчо Цонев в ДПС. Пъки да те попитам - какво си РАБОТИЛ до сега в европарламента, какво си направил - ха ха ха . взел си се много на сериозно бе човек.
18.04.2019 09:13 | Snezhana Daskalova
ЧУДЕСНА РАБОТА, Г - Н АДЕМОВ.
УСПЕХ И СЕГА!
25.04.2019 14:55 | Камбата
Заполовината от парите, които дават там, ще бачкам повече, изберете ме!!!
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар