ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с общо изявление
13 април 2023 15:18 Mobile watches 12390 прочита Mobile comments 3 коментара

 

Двете най-големи парламентарни групи в 49-ото Народно събрание дадоха съвместен брифинг пред медиите, на който съобщиха, че изработват обща законодателна програма за първата сесия на парламента. 

"След серията разговори с ПП-ДБ взехме няколко решения. Заедно изработваме програма за първата сесия на Народното събрание, която ще бъде обвързана с избора на председател на НС". Това обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ, предаде Дарик.
 

Тя уточни, че се сформират работни групи, които до вторник трябва да са готови с приоритетните законопроекти по предварително изготвен списък, който е готов и е част от законодателната програма на 49-ото НС. Сред тях са законопроектите, свързани с ПВУ, влизането в Шенген и еврозоната, съдебната реформа в частта за КПКОНПИ, НПК и домашното насилие.

"Всяка от парламентарните групи демонстрира различен подход. Аз се радвам, че има възможност за диалог. Това е правилната посока да върнем нормалността", каза Атанасова. 


Тя за пореден път подчерта, че номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на 49-ото Народно събрание остава непроменена. 

"Дали ще има правителство зависи от всички нас. Ние от ГЕРБ-СДС вярваме, че единственият начин България да излезе от кризата е чрез стабилно правителство и мнозинство, което да стои зад него", каза Десислава Атанасова. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че целта е да се пристъпи поетапно към стартирането на елементите от парламентарната република. 

"Започваме с уточняването на онзи необходим минимум, от големи национални задачи, за които всички сме съгласни. Това, че има съвпадение по тях не е никаква новина. Ние се опиваме да използваме тях като основа и да стартираме парламента поне за една сесия", каза Иванов и допълни:

"Дали тези стъпки са първи стъпки, зависи от това дали ще може да направим втори и трети стъпки, а това никой още не може да каже."


По думите му не може да се върнем към нормално парламентарно управление без да има излъчено правителство.

"Дали ще може да намерим сечение и с каква формула, не е предмет на днешната стъпка, която правим. Очевидно, че това е задача и цел, но не е нещо, което може да коментираме, бидейки отговорни за това, което се случва", каза Иванов.

"Тук не става дума за кукли на конци, които някой може да дърпа, защото, ако това беше реалността отдавна щеше да има правителство. Тази политическа криза е автентично органично българско явление", каза съпредседателят на ДБ. 

3 коментара
Коментирай
14.04.2023 08:09 | възмутен
Орел, рак, и щука, заедно се събрале, ама на три страни гледале
14.04.2023 20:30 | Тт
Валяко и Бръчков са посерковци
15.04.2023 11:36 | Fit
Успех!
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар