Мария Габриел: Благодарение и на Добринище, България ще пребъде
06 май 2019 20:37 Mobile watches 8565 прочита Mobile comments 3 коментара

Водачът на листата на ГЕРБ и СДС за изборите за Европейски парламент Мария Габриел и кандидатът за евродепутат Асим Адемов посетиха Добринище на Гергьовден по случай традиционния ритуал "Топене на китки". Заедно с тях бяха областният координатор на ГЕРБ- Благоевград и народен представител в 44-ото Народно събрание Даниела Савеклиева, народният представите Александър Мацурев, кметът на Банско Георги Икономов, общински съветници от партията.

"Уникално беше усещането да съпреживея ритуала "Топене на китки" в Добринище - благодаря на кмета Китан Галчев, кмета на община Банско Георги Икономов и невероятните жители за тази емоция. Днес Добринище ни накара сърцата да трептят и умовете да мечтаят. Да трептят с багрите на носиите, показвайки ни всичко най- ценно, което имаме като българи – традици и култура. Това сме дали на Европа и на света. Благодарение и на Добринище, България ще пребъде", каза Мария Габриел. Според нея е от голямо значение днес да възраждаме нашите изконни традици, защото те означават български дух, съхранен през вековете, означават история, която носи и бъдеще.

Кандидатът за евродепутат Асим Адемов честити празника на всички. "Този празник е единственият, който се отбелязва от три етнически общности-християни, мюсюлмани и роми! Честит Гергьовден, честито и на мюсюлманите, за които започва свещения месец Рамазан!", обърна се към гражданите той.

От своя страна Георги Икономов поздрави хората и им благодари че пазят традициите.

"Нека свети Георги води напред всички именици! Да ви закриля и пази! Всички вие, жителите на Добринище превърнахте този ден в истинския празник на Добринище с вашия дух, с вашето желание да се развивате и да пазите традициите. Бъдете здрави!", пожела кмета на община Банско.

3 коментара
Коментирай
06.05.2019 22:59 | Топене на китки
Много хубаво! Чудесно съхранен народен обичай! Да са живи и здрави жителите на Добринище, за да го предават на младите! Но... идват избори. Защо е нужно велможите, които НИКОГА до сега не са обличали народни носии, сега да се правят на шутове? За да се "харесат" на подопечните си и да видим колко близо са до тях! И се разхождат така по цялата община. Излишна показност... и малко простовата постъпка. Само наближаването на изборите малко ги извинява. Хайде по-скромно и по-сериозно де! Не ви приляга да се правите на шутове като Тодор Живков. Ама вие сте си негови чада!
07.05.2019 06:37 | Вяра
Днĸ c Дeбpинище ни накара cъpцата дo тpĸ птят и yмовете дo мечтаят - казала М. Габриел- Така е Мариявиж как стеги зарадвали тези дущици, че без тях няма живот, а вие - радвайте се и мечтайте Брюксел е близо пак до вас, А ТЕ ЩЕ СИ ОСТАНАТ ПАК ДА СИ ТОПЯТ КИТКИ. :)

07.05.2019 15:25 | Емилия
Всеки може да се облича както си поиска и пожелае. И всеки може да ходи където си поиска и пожелае. А това, че са се облекли в носии означава, че празникът в Добринище от година на година става все по- емоционален, по- вълнуваш и се разраства. Важно е уважението, а вие дето пишете отрицателни коментарите може само да го духате!
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар