Новите лица в политиката! Венцислав Калайджиев: „Подготвен съм да работя за Благоевград!“
19 октомври 2019 10:15 Mobile watches 20304 прочита Mobile comments 0 коментара

Венцислав Калайджиев е на 36 години. Роден е в Благоевград. Средното си образование е завършил в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия, след което продължава обучението си в ЮЗУ „Неофит Рилски“, специалност „Педагогика на обучението по физическо възпитание“. Семеен, с дете на 1г. и 8м. Занимава се с посредническа дейност и частен бизнес - собственик е на спортни барове в кв. „Еленово“ и гр. Симитли. От 7 години е председател на клуба на привържениците на ПФК „Левски“ в Благоевград. Кандидат за общински съветник от Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО).

Намираш ли нещо общо между работата като общински съветник и това, че си председател на фенклуба на ПФК „Левски“ в Благоевград?

– Не очаквах да започнем така. Но, всъщност има доста общо. Ако образно приемем, че жителите на един град са твоя любим отбор, то какво по-важно и хубаво от това да работиш за тях и да ги подкрепяш. Както ние на всеки мач сме на стадиона с една единствена цел, а именно да покажем на любимия отбор колко е важен за нас и ще скандираме името му независимо от всичко, така и общинският съветник, независимо от собствените си интереси, трябва да работи безрезервно в полза на тези, които са го избрали.

Като председател на фенклуба как би коментирал поведението на запалянковците по време на спортни срещи. Темата е доста актуална през последните няколко дни. Имат ли спортна култура българските фенове?

- Тъй като явно говорим за злополучно завършилата за страната ни квалификационна среща между България и Англия, всички ние знаем, че спортните организации (в частност УЕФА) през последните години проведоха редица кампании за заклеймяване на расизма конкретно по време на футболните срещи. Напълно съм съгласен, че е недопустимо да се връщаме векове назад в поведението си и отношението си към хората, в зависимост от тяхната религия, цвят на кожата, произход. Този проблем в никакъв случай не бива да се неглижира, тъй като расизмът от много години няма място в обществото. Въпреки това обаче, аз самият останах обиден от всичко, което се случи след мача. Смятам, че прекалено много се преекспонира този скандал от страна на британските медии и общество. Нелепо е да твърдим и да категоризираме една цяла нация като "расистка" или "фашистка" и да наричаме гражданите и „животни“ заради една група хора. Да, мерки са необходими и ние ще си понесем последствията. Но, за да не се стига до такива грозни сцени, нека наред с интеграцията, която държавата от години се опитва да проведе, всеки сам вкъщи научи детето си що е то равенство във всяко отношение – по полов, религиозен и всякакъв признак. Като добър пример в това отношение определям и многобройните турнири за деца, както и благотворителни такива, които редовно се провеждат от привърженици на различни отбори. Просто държавата с нейните институции и обществото, част от което е всеки един от нас, трябва заедно да продължат в тази посока, тъй като расизмът няма място в 21 век. В днешно време фенклубовете се занимават с доста сериозна общественополезна дейност. Във фенклуба на ПФК „Левски“ в Благоевград нещата стоят по същия начин. Включваме се и организираме много благотворителни инициативи. Освен това, всяка година около 18 февруари, когато отбелязваме обесването на нашия патрон – апостолът на свободата Васил Левски, организираме детски турнири по футбол, в които участват всички училища от Благоевград. И даже в случая искам да благодаря на ръководството на община Благоевград за това, че всяка година ни предоставя напълно безвъзмездно зала, в която да провеждаме турнирите.

В кои области от обществения живот в Благоевград смяташ, че можеш да бъдеш полезен?

– Несъмнено областта, която най-много ме вълнува, е спортът. Вярно е, че в нашия град има доста различни спортове, които се развиват както на професионално, така и на чисто любителско ниво. Но съм убеден, че може да се направи още много – в посока стимулиране на тяхното развитие, в посока привличане на повече деца и подрастващи, които да тренират. Освен това мисля, че може да се поработи още и в посока подпомагането, което Общината отпуска на различните спортни клубове. Личното ми мнение е, че това подпомагане би могло да се прецизира, просто парите не се разпределят много правилно. Най-много пари отиват за футбола, в което няма нищо лошо, особено имайки предвид, че самият аз съм почитател на тази игра. Но има примерно бойни клубове, които се опитват да тренират младежи за участие в национални и международни състезания без абсолютно никаква подкрепа от никъде. Е какъв мотив да има едно момче да се старае и да постига успехи като дори за да се яви на едно състезание трябва само да поеме всички разноски, свързани с него. Просто смятам, че доста по-коректно би било средствата от Общината да се разпределят на база постижения и успехи.

Ти си млад човек. Как виждаш Благоевград в момента?

– Аз съм на 36 г. и в моите тийнейджърски години градът изглеждаше малко по-различно. Дали защото тогава си мислехме, че всичко, което хвърчи се яде и не обръщахме внимание на сериозните неща, но от позицията ми на баща и глава на семейство смятам, че трябва да поработим в посока неговото съживяване отново. От моите съученици в гимназията повече от половината не живеят тук. Масово младите хора напускат дали поради липса на работа, дали поради ниско заплащане. Но факт е, че тези хора ги няма. А ако ние младите не сме тук, как да се развива този град? Трябва работа – сигурна и добре платена. Вече е ясно че индустриална зона ще има и, надявам се, това ще доведе и инвеститори. Друг е въпросът, че не съм сигурен кой ще работи в тези нови предприятия. Аз работя с хора и това, което ми прави впечатление е, че само изискванията им са много големи. Липсва реална оценка на собствените им възможности. Ако имаш добро образование, квалифициран си в определена професия няма как да не бъдеш оценен.

За първи път участваш в избори като кандидат за общински съветник. Какво искаш да кажеш на всички останали твои колеги - кандидати?

– Първо бях изненадан от броя им. Ако не се лъжа, Благоевград е на 4-то място в страната по брой кандидати за общински съветници, а нито сме на четвърто място по население, нито по площ, нито по икономическо развитие. Това със сигурност означава, че има и доста плява, ако мога така да се изразя. Въпреки това, не смятам, че кампанията, трябва да се води по начин, който избраха част от кандидатите. Тази надпревара, според мен трябва да бъде битка на идеи и на възгледи за развитието на нашия град. Искам да пожелая успех на всички кандидати! И нека гражданите на Благоевград сами да преценят кои са най-достойните да ги представляват в Общински съвет. И без да имам претенциите, че разбирам от политика ще си позволя да им дам един съвет с думи на Апостола Левски. Дела трябват, а не думи!

А защо избирателите да гласуват за теб?

– Защото съм млад и искам да остана тук, в Благоевград. И не просто да остана. Искам да направя така, че градът ни да бъде пълен с живот, да има работа, да има деца. Очаквам подкрепата на избирателите, защото няма нещо, от което да се срамувам в живота си до момента. Номерът на Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО) в бюлетината за общински съвет е 68, преференция 113.

Политическа публикация! Купуването и продаването на гласове е престъпление

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар