Петков огласи какво правителство гласи, след като Слави показа червен картон на кабинета
08 юни 2022 16:53 Mobile watches 9958 прочита Mobile comments 6 коментара

Слави Трифонов заедно с партията си "Има такъв народ" и нейните министри реши да напусне управляващата коалиция.

Мотивите на шоумена политик са двойствената политика на премиера Кирил Петков спрямо членството на Северна Македония в Европейския съюз и незачитането на предложенията на министрите на ИТН. Друг мотив е финансовата политика на "Продължаваме промяната", която според Трифонов, води държавата към фалит. 

На специална пресконференция от "Продължаваме промяната" решиха да отговорят на лидера на на ИТН, предаде БЛИЦ.

"Искам да  обясня ясно събитията, които се случват в днешния ден. В последната седмица Министър Караджов на ИТН поиска безпрецедентно увеличаване на бюджета на МРРБ с 3 милиарда и 6 милион. Това е отгоре на вече съществуващата сума от 2 милиарда и 200 милиона, което е безпрецедентен бюджет.

В тази актуализация ток поиска още 3 милиарда и 600 милиона на същите тези фирми, които последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби. Когато ние казахме, че този бюджет и актуализация не е за да може да се допълват бюджетите на МРРБ. Тази актуализация е да увеличим пенсиите, да помогнем на работещите семейства, да намалим цените на бензина и дизела и да махнем ДДС на хляба.

Получихме обратно, че те няма да се съгласят, освен ако не дадем парите на министерството и те не отидат в строителните компании. Днес в МС заявихме ясно, че това няма да се случи. Когато обещахме, че имаме нулева толерантност срещу корупцията ние заставаме зад това", каза Кирил Петков. 

"Първия конфликт с ИТН бе, когато не им допуснахме първия милиард за ремонтите. Между 80 и 90% от тези строежи са реални, не леки поправки на пътя, а истински строителни дейности, направени под предлога, че е са леки ремонтни дейности. С други думи тези пътища нямат гаранция", допълни още премиерът. 

"Колегите от МРРБ знаеха, че това ще излезе като публична информация. На миналия коалиционен съвет бе едно от големите обещания да реформираме КПКОНПИ. Комисията вече 6 месеца се управлява от заместника на Цацаров. Ние предложихме да сложим министър Рашков. Ние казахме, че това е човекът, който да оглади КПКОНПИ и вместо да се бавим и да се чудим, и да започнем разследванията, какво получихме от ИТН? - "просто не сме съгласни". Без доводи, без нищо", посочи лидерът на ПП.

"Значи в един момент искаме 6 милиарда за МРРБ, но не искаме реформирано КПКОНПИ, и трето казват не на Рашков. Няма това как да стане. Ние сме решени на правителството на малцинството, но няма да харчим нито един лев без надзор, без контрол. Обещанията ни да реформираме КПКОНПИ ще се случат и Рашков ще бъде начело на тази организация. 6 месеца се бавим със закона.

Не били съгласни, не били готови. Няма да обсъждаме повече. Внасяме закона за КПКОНПИ още утре. Днес е деня на водораздела. Може да сте от страната на корупцията, на мафията или да имаме принципна позиция, където всеки лев трябва да се отчита", каза категорично Петков. 

"Затова искам да кажа, че правителство на малцинството е много пъти по-добре, отколкото едно правителство, на което да се извиват ръцете, спират се истинските реформи", добави той.

6 коментара
Коментирай
08.06.2022 17:09 | Баба Вуна
През ку** ми е
08.06.2022 17:41 | Благоевград
Тасков продал за 100 лева 6 декара земя от зърнени храни на магазините Фантастико. За тия пари и аз щях да ги купя.
08.06.2022 17:45 | ИСТИНА
ТАКА Е! ВСЕКИ ЛЕВ В ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ОТЧИТА! И ТОГАВА ЩЕ ИМА ПАРИ В БЮДЖЕТА! И Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ КАЖЕ ИСТИНАТА ЗА ПАРИТЕ, ДАДЕНИ ЗА МАГИСТРАЛИ! ЧЕ ТО ТАМ ВСИЧКО ПОТЪВА ....
СЛАВИ ДА МЪЛЧИ!
09.06.2022 04:50 | Гражданин
Още една измислена партия на тъпия шоумен отива в историята.
09.06.2022 17:52 | аз
Пак ще гласувам за ПП ! Никога за ИТН. Три пъти провалят кабинети и все искат нови избори. Преди говореха - никога с ГЕРБ и ДПС, а сега остана никога с ГЕРБ.
09.06.2022 20:54 | Стефанов
Струва ми се, че ще има нова четворна коалиция, но без Петков. Защото май лъже не само работодателя си - българския народ, но и шефовете си в сянка. Които и да са те...
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар