По гореща тема! Александър Мацурев: Европа преоткри България по време на председателството
20 юли 2018 08:55 Mobile watches 7816 прочита Mobile comments 6 коментара

С депутат от ПП ГЕРБ разговаряме по гореща тема. Как един български народен представител оценява европредседателството ни и какво постигнахме в тези 6 месеца?! Вижте отговорът на Александър Мацурев :

Г-н Мацурев, как оценявате Българското председателство на Съвета на ЕС и колко важно бе то за България. Горд ли сте от представянето ни пред Европа?

Всеки непредубеден гражданин дава висока оценка на Българското европредседателство. Такава е и оценката на партньорите ни в Европейския съюз. Ако мога да използвам думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер: „Българското председателство беше изключително успешно. Вие сте пример за всички“. Според данните от мащабно изследване в Западните Балкани, проведено от компаниите членове на Световната асоциация "Галъп интернешънъл", страните от региона вече чувстват България много по-близка, а премиерът Бойко Борисов се ползва с най-високо доверие сред останалите глави на изпълнителната власт в държавите от Западните Балкани.

По време на председателството работихме за намирането на общи решения в отговор на очакванията на Европа и европейските граждани за повече сигурност, стабилност и солидарност, стремейки се в перспектива към утвърждаването на една силна, цифрова и единна Европа посредством консенсус, конкурентоспособност и кохезия.

Какви бяха приоритетите на България за председателството?

Те бяха четири. Първият беше бъдещето на Европа и младите хора - икономически растеж и социално сближаване. Вторият - Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани. Третият - Сигурност и стабилност за силна и единна Европа и четвъртият - Цифрова икономика и умения на бъдещето.

Кое според вас е най-важното нещо, което постигнахме?

За мен от изключителна важност е че България и министър-председателят Бойко Борисов поставиха на масата темата за европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани по време на нашето европредседателство. Като народен представител от Благоевградска област този факт не може да не ме радва. За нас това са възможности за нови инвестиции в региона и нови възможности за бизнеса, както и ръст на туристи от нашите съседи. Ние предадохме тази важна тема и на Австрийското председателство и се надявам тя да има развитие.

Сега Европа е по-консенсусна, което личи от позицията по търговската политика на ЕС, от единството за Брекзит и от приетото законодателство в социалната сфера и много други по време на българското председателство. България е по-конкурентоспособна и с нараснало доверие, променен имидж и увеличен кредитен рейтинг.

По време на председателството стана ясно, че благодарение на правителството на Бойко Борисов България ще получи увеличение на средствата от Кохезионната политика и от средствата за миграция и цифрова трансформация.

България доказа своя лидерски потенциал при отстояването на позиции и намирането на решения по актуални теми, като представя своя европейски образ на отговорен и доверен партньор, независимо от опитите за омаловажаване и обезценяване на резултатите от Българското председателство, както и на усилията и професионалната компетентност на политическо и експертно ниво

Стабилна и силна ли е Европа?

Евроскептиците се залавят за всеки проблем, възникнал в европейското семейство и го преекспонират. Безспорно, ЕС преминава през труден период, най-вече поради излизането на Обединеното кралство от Съюза и мигрантската вълна. Но не бива да забравяме, че ЕС е не само икономически съюз, но и съюз на ценности. А те са стабилни и крепят общността, която намира сили да се справя с предизвикателства. Нашето Европредседателство показа, че консенсус е възможен по всички теми и това е още едно негово достойнство.

Вие сте част от българския парламент. Как опонентите на управляващата партия оценяват нашето представянe? Успя ли общата цел - "България на върха" да ги обедини?

Следвахме девиза на Българското председателство „Съединението прави силата“, който е отражение на българската история и държавност и на идеята за единна и солидарна Европа. По време на дебатите в парламента за приемане отчета на правителството всички парламентарни групи, с изключение на БСП, се присъединиха към положителните, към високите оценки на партньорите ни от ЕС. Това, че Корнелия Нинова не го направи, прави парламентарната им група опозиция на българския народ.

Вие сте млад човек. Какво ще кажете на младите хора? България добро място за живеене ли е? Как ще останат младите у нас?

В България днес има безкрайни възможности за реализация. В момента имаме нулев дефицит, рекорден икономически растеж, намаляващи държавен дълг и контрабанда. Неслучайно казвам тези неща. Те са причината в момента страната ни да е атрактивна бизнес дестинация. Редица чуждестранни предприемачи инвестират в българската икономика и това създава много нови работни места. Нещо повече, в момента имаме недостиг на работна ръка.

Гореизброените факти допринасят и за ръста на заплатите. В нашия мандат средната работна заплата ще стигне 1500 лв., а 650 лв. – минималната. Надяваме се всичко това да мотивира младите да останат в България.

Вие като народен представител как бихте убедили един млад човек да избере България да учи, работи и отглежда децата си тук?

България е спокойно място. Благодарение на правителството и лично на премиера Борисов, ние останахме встрани от мигрантския поток. Факт, който по мое мнение, преднамерено се неглижира от нашите опоненти. Безспорен е и ръстът на доходите. Градовете стават все по-уредени, а условията за отглеждане на деца все по-добри. Има сектори, в които заплащането е дори по-високо отколкото в някои други европейски страни. Това са много трайни тенденции и те ще дадат резултати.

Може ли да се каже, че България и българите са приети от Европа с нужния респект?

Европа преоткри България и българите по време на нашето европредседателство. Респектът към нас вече факт, остава самите ние да го прозрем и да работим „ЗА“, а не против България и нейното заслужено място в ЕС.

Какво бихте казали на онези хиляди българи, които избягаха от родината, за да печелят някъде в Европа? Трябва ли да се върнат в родината и защо?

Ненапразно цифровата икономика и уменията на бъдещето бяха изведени от България като приоритет за председателството на Съвета на ЕС. Това е проблем, който досега не е поставян и аз искам да изтъкна изключителната заслуга това да се случи на комисаря Мария Габриел.

Така че много скоро, чрез инструментите на цифровизацията, вече в много сектори ще може да се работи от България, която, пак казвам, е спокойно място за живот, икономически стабилна и бележи уверен растеж, който впечатлява и дава резултати. Най-доброто предстои!

Благодаря ви!

Разговоря П. Петрова

6 коментара
Коментирай
20.07.2018 14:10 | БРАВО!
Ти ли го "каза" това бе, гюптин?! Като че ли те не знаем колко пари чиниш и от къде произхождаш!
21.07.2018 09:28 | Бай Данчо
Мацурев, кликни върху линка и заличи този платен фарс. В него се съдържат повече от отговорите на поставените ти въпроси, само дето го казват едни други хора, различни от вас, гробарските мафиоти! https://mobile.frognews.bg/article/159850/
27.07.2018 21:59 | ура
СЛЕД Панорамата днес съм потресена от арогантносттана ГЕРБ. Същото го виждаме и в местното самоуправление. Хоратаималинужда отсигурност. Сякаш не виждаме, че от чистачката дошефката всичко що се назначава е отГИРБ, сякаш не виждаме че крадат, сякаш не виждаме че са неграмотни, сякаш не виждаме чеимат непокрито самочувствие, сякаш не виждаме, коллко се наа ..ха.
04.08.2018 14:14 | Пари
Велно ли бе, дали си верваш . Ако си верваш значи имаш психични отклонения
04.08.2018 14:17 | Яна
Въпросът е че българите с изключение на ГЕРБ не се чувстват европейци, по обясними причини. Имаш крава пиеш мляко, нямаш крава няма мляко
09.08.2018 17:31 | А Сашо-чечемето...
...от колко крави пие мляко! Колко чужда земя е декларирал /на името на баща му-сарахошина/, не че са земеделци! Е така- за субсидиите. Как няма да са доволни гербаджии?
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар