Политическа главоблъсканица в Пиринско! Тези избори ще са най-трудните! Народът е отвратен и не иска да гласува без стимули, партиите се задъхват от безпаричие, трудно ще композират листите си
04 април 2024 06:43 Mobile watches 21308 прочита Mobile comments 27 коментара

 Изключително трудни ще бъдат предстоящите парламентарни избори, това коментират политиците в Пиринско, които за пореден път са изправени пред нелеката задача да организират изборния процес в трудни условия. Поради серииното им провеждане в последните години, народът е отвратен и трудно ще излезе да гласува, а партиите се "обезкървиха" откъм финанси и кандидати за депутати.

Прогнозата, че следващият парламент отново ще има кратък живот, редуцира броя на мераклиите за депутатски места, което изправя партиите пред огромен проблем при съставяне на кандидат-депутатските листи. Най-голямата политическа партия ГЕРБ, която има структури навсякъде в Пиринско, за разлика от други политически субекти на територията на областта, вече започна събрания по места, за да се стегнат и номинират кандидатите си.

В кандидат-депутатската им листа не се очакват сериозни промени. Водачът им е ясен и това ще е бившият председател на НС и няколко поредни години кандидат от област Благоевград, Росен Желязков. В листата със сигурност ще бъдат Костадин Стойков от Петрич на трето място, четвъртото място ще бъде за Георги Георгиев от Сандански и традиционно, последното място в листата, е за отличника в преференциите Стефан Апостолов от Симитли.

Петото място, на което през годините беше Банско, с кандидата Александър Мацурев, този път е "вакантно", тъй като казват, че Мацурев няма да участва в битката за парламента. Има проблеми в структурата в курортния град.

Според мълвата, Александър Мацурев щял да бъде детрониран и от лидерския пост в партията на Борисов. Причината е множество интриги в местната структура и незадоволителни резултати в последните няколко избора, при които ГЕРБ в Банско не успяваше да класира своя кандидат.

Особено интересно и ключово важно значение в предстоящите избори ще има Благоевград. Години наред, след Даниела Савеклиева, за структурата в Благоевград е "потоп". Нямаше депутат, кандидатите от другите места в региона изпреварваха благоевградските политици. Не е тайна, че местната структура не беше в добра кондиция за избори . Години наред  раздори и деления, множество "войводи", целеустремени към собствените си интереси, доведоха ГЕРБ Благоевград до истински политически катарзис. В Благоевград обединението е непосилна задача, защото тук "всеки мрази всеки"

Днес,  надеждите за възкресение се родиха с появата на бившия кмет Атанас Камбитов, който пое градската структура, с основната задача да върне партията там, където беше по времето, когато той управляваше града и дърпаше юздите на партията на Борисов в Благоевград. Признанието, че по времето на Камбитов, ГЕРБ -Благоевград, беше в най-добрата си политическа кондиция възбуди и очакванията, че той отново ще я измъкне от застоя и разпада, ще обедини герберите, поразбягали се след серия интриги, и ще върне авторитета на благоевградската структура.

С надежда към Благоевград гледат от целия регион, тъй като от изборните резултати тук ще зависи и броят на депутатите, които ГЕРБ ще успее да вкара в предстоящия парламент. Голяма отговорност се стовари на плещите на Камбитов, а времето му за мобилизация е крайно малко.

Оздравителният процес на тежкото хронично заболяване на партията в града е трудна задача, пред която е изправен новият лидер. Не е ясно и на кого ще заложи Благоевград да се състезава по преференции с останалите кандидати вътре в партията. За благоевградския кандидат-депутат е второто място в листата им. Спрягат се вече някои имена, като това на шефа на НОИ Илиян Георгиев, който евентално щял да бъде кандидатът им. Други твърдят, че кандидат за депутат може да е и Атанас Камбитов.

Факт е, че герберите в Благоевград имат надежда, че този път, начело с Камбитов, който е доказан лидер, ще успеят да направят добър изборен резултат и депутат в НС.

Областният координатор на партията, евродепутатът Андрей Новаков не е спрял с обиколките си из областта, за да активира и мобилизира състава и не трябва да се забравя, че упоритата му работа по места, държеше партията в област Благоевград на челно място. Проблемът и за Новаков винаги е била благоевградската структура.

Политическата симбиоза  Новаков-Камбитов може да направи изборен фурор, съчетавайки неуморните усилия на младостта, амбицията и европейския опит на Новаков, и силата на опита на Атанас Камбитов, като политически водач.  
 

Не по- лесна е ситуацията и в другата голяма политическа сила ПП "Продължаваме промяната" в Пиринско. Усещането е, че структурите им в Пиринско са позадрямали след последните избори и новината, че отново ще трябва да участват в изборен процес ги шокира. " Измамно е това усещане и ще бъде абсолютна грешка, ако няко подценява представянето на промяната в поредните предстоящи избори, коментираха пред Struma.com политици от ПП "Продължаваме промяната"

"Продължаваме промяната" има няколко емблематични имена, около които се създаде фенска маса и това са Андрей Гюров, Владимир Табутов и Методи Байкушев. И тримата обаче имат сериозни занимания в момента, които едва ли ще загърбят, за да бъдат флагмани в предстоящите избори. Областният им координатор Марио Грачанов от Банско, е младо момче, с оскъден политически опит, не сме го забелязвали като политически стратег и политик, който може да организира избори.

Последните избори на промяната бяха организирани и направлявани от изброените по-горе трима, а кметът на Благоевград Методи Байкушев координираше успешно работата на партийните структури по-места и в Благоевград.

Сега Байкушев, едва ли ще има време да се занимава така сърцато с избори, предвид нелеката му работа на градоначалник. Резултатът на ПП "Продължаваме промяната" ще зависи основно от водача на листата им. Правилният му подбор ще превърне партията в основен конкурент на ГЕРБ.

Засега няма яснота около първия в листата на промяната, говори се, че начело щяла да бъде Димитрина Хаджиева от Сандански, която беше депутат в последното НС. Възможно е и да бъде спуснат силен кандидат -водач от столицата. Засега всичко е в сферата на слуховете, а и все още не е започнала активната им работа. Прогнозата ни е, че ПП "Продължаваме промяната" ще успеят да направят поне 2-ма депутати.

Мъгла е и в БСП, там допреди няколко дни вървяха вътрешнопартийни разпри и крамоли, беще сменен и лидерът им. Любен Милев беше детрониран, а на негово място червените избраха В. Христов. Не са започнали да работят БСП за предстоящите избори затова и от тази централа няма никаква информация за това, кой ще поведе кандидат-депутатската им листа.

Без промяна, без сътресения и излишни вълнения е предизборната ситуация в ДПС, там винаги са обединени, без показни скандали, готови за избори. Електоратът им е мобилизиран, дисциплиниран, затова от ДПС очакваме добър изборен резултат.

Раздвижиха се пластовете в политическия мир в Пиринско, партиите недоволстват от честите избори, но се мобилизират, защото от тези трудни, но важни избори зависи как ще се промени политическата карта на България. 

Петя Колева 

27 коментара
Коментирай
04.04.2024 07:29 | Еленово
Камбитов и ГЕРБ са леш
04.04.2024 08:23 | бивш осъзнал се гербаджия
Камбата и Андрешко - очаквано губеща комбинация! Голите им ренегатски гъзове и лъжите им цъфнаха отдавна и никой вече не им вярва. Стойностните и с независимо мнение гербери напуснаха структурите или бяха изгонени, за да се настани утайката, която се интересува само от кражбе и собственото си благополучие!
04.04.2024 08:33 | 11111111111111
Точно с Камбитов ще са губещи. Никои не го иска вече видяха го колко сдтрува.
04.04.2024 08:36 | Анонимен
Камбитов и Причкапов направиха много за града..
04.04.2024 09:25 | До бившия гербер
Всички сме помагали на герб, защото мислихме за нещо ново! Там се настани плява, която гледа само за себе си. Стойностните и честни хора не са обичани тях ги гонят! Хората който тичахме бяхме неудобни, заради истината! Виждате ли светлина в тунела? Неможе да се слагат пенсионери на възлови позиции, че имали кумство със село Кулата! Дори и младите бягат !!Няма ли кой да му каже на Бойко, че го водите по-този начин на долу?
04.04.2024 09:42 | Чичо
Стига с ГЕРБ, тия ще бият и БКП...
04.04.2024 09:42 | Чичо
Стига с ГЕРБ, тия ще бият и БКП...
04.04.2024 09:51 | редник
Камбитов и Хаджигаев предадоха веднъж ГЕРБ и понеже няма други пак те ЛИ ?? Другите се наместиха на топли местенца с високи заплати, да не изреждам, и си траят ! Как точно Герб ще победят не ми е ясно!
04.04.2024 09:59 | Занзибар
ОПГ- то на Банкята е приготвило 35 млн. лв. за 350хил. избиратели.
04.04.2024 10:06 | Каруцар
Каква промяна да очакваме при едни и същи хора в листите? Вече десетки години. Ако можеха да направят нещо за народа да го бяха направили досега.
А иначе оправят само себе си, а хората да го ду.. т. Това е реалността.
04.04.2024 11:21 | ЕхоСимитли
Листата с кандидатите за депутати не се композира, а съставя или определя господа-Дрогаре. Тия ще пеят ли в НС или ще творят закони? Това да не е песен на АББА или рапсодия на Бай Панчо за да се композира. Заменянето на точните български думи с други за разнообразие не е удачно. Обаче Изводът ВСЕКИ МРАЗИ ВСЕКИ е точен и отчайващ. Означава политико-социална левкемия. При болеста левкемия поради някакви медицински причини / най-грубо-психо физични, химични и биоелектрически / отделните клетки с поляризирана кръв не могат да изпълняват функциите в организма, не работят в синхрон и следва РАЗПАД на цялото тяло. За да няма фалшификации всички партии си стряват членовете на полето и се вижда коя колко гласа има . Отпадат хората на Гогол Мъртви души както и изборните фантоми и шмекери.
04.04.2024 11:30 | Кончето
Елезов ще е в листата на ГЕРБ.
04.04.2024 11:41 | истината
РАДВАМ СЕ, ЧЕ ТРИЕТЕ МОИТЕ КОМЕНТАРИ. ТОВА Е ЗНАК, ЧЕ КАЗВАМ ИСТИНАТА. И ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ ЛИЧНО ЗНАМ КОИ СТЕ И, ЧЕ НЕ СТЕ ЖУРНАЛИСТИ, А СТЕ ГЛАДНИ МИСИРКИ. ИСТИНСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВИНАГИ СА НА СТРАНАТА НА ИСТИНАТА И В ОПОЗИЦИЯ НА ВСЯКА ПОРОЧНА ВЛАСТ. ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ ОТКРИТО, ЧЕ 20 Г. ВЛАСТ НА ГРОБ ДОКАРАХА ХОРАТА ДО НЕВЕРОЯТНА БЕДНОСТ И МИЗЕРИЯ?
04.04.2024 12:21 | До истината
Абсолютна истина.
04.04.2024 12:33 | старогражданин
Още не съм видял превъзпитан селски тарикат.
На Мариета Димитрова с вечно уважение.
04.04.2024 13:00 | Опс
В България не остана свестен политик!
04.04.2024 13:13 | ,у,уеиш
Подлите Предатели се самоубиха показно и така бетонираха гробарите.....
04.04.2024 13:31 | Чичо
Всичко е заради 2 прасета... .Народе къде си...
04.04.2024 15:34 | Xxx
Да си я ебат майката всичките
04.04.2024 15:51 | Zagan
GERB i Tikvata da umirat!!!
04.04.2024 16:40 | отвратен
И докога ще инсталират плешивци, нямащи нищо общо с Благоевград, за водачи на листата за областта? Кафа от парашутисти, които използват местните избиратели за трамплин и собствена облага, без да имат никакви задължения и нищо общо с областта! Трябва местните организации да си правят самостоятелно листите и да си носят отговорност за резултатите, а не “пашата“ от София да ги мести като пионки на шахматна дъска. Не може еднокнижен илитерат да определя политиката на държавата и да ни се смее цял свят!
04.04.2024 17:22 | .
Hjj
05.04.2024 07:53 | Браво
Бай, бай..... Дано! Вече парламента ще го сънуваш! По-добрия, Камбитов ще те измести! Браво на него, добър ход!
05.04.2024 08:15 | благоевград-b
Идва МЕЧЧЧЧЧ, забравихтели за този който ВИ показа и да видите и да чуете как се уреждат министри в нашата ДЪРЖАВА. Да покажем че можем да гласуваме и изринем КРАДЦИТЕ, БОКЛУЦИТЕ, ЛЪЖЦИТЕ.
05.04.2024 10:35 | муте
Айде, оправете си търсачката! Цял месец не работи
06.04.2024 18:36 | Бл
Камбитов е дъното за герб. Андре на село да си ходи.
06.04.2024 18:37 | Бл
Насо владее махалата и голям набор от клиенти листи. Андрешко може да остане депутатите с циганския вот.
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар