Снимка: БГНЕС
Политически страсти: Парламентът се превърна в арена на скандали и взаимни обвинения
01 юни 2023 13:28 Mobile watches 9167 прочита Mobile comments 9 коментара

Парламентът се превърна в арена за скандали, обиди и обвинения през днешния празничен 1 юни. Причината - скандал между ПП и "Възраждане". 

Всичко започна, след като депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков се опита да прочете декларация в отговор на такава, прочетена от парламентарната група на „Възраждане“, предаде Дарик.

Градусът на напрежението се повиши, след като Божанков заяви от парламентарната трибуна посочи, че "въпреки че говореха срещу меките китки, двамата с Цончо Ганев и Костадин Костадинов най-много ни съмняват, че са такива в това отношение", посочи Божанков, след като неколкократно бе прекъсван по време на опита си да прочете декларация от името на парламентарната група на ПП-ДБ.

Малко след това депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев се изплю върху Божанков. 

По време на брифинг съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че в последните дни са налице атаки срещу парламентарната република. 

"В момента, в който те излязат на трибуната, ще ги унищожим до крак, ще организираме преврат" - това са думи на "Възраждане". Нека да е ясно - България е парламентарна република, европейска и демократична страна. Ние ще бъдем гарант, че тези аспекти на България ще останат независимо от предизвикателствата и ще работим, за да имаме работещо правителство”. 

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов беше категоричен, че партията му няма да търпи позорното поведение на ПП. 

"Това, на което станахме свидетели в пленарната зала, е поредната позорна сцена от поведението на една позорна партия - ПП. Ние тази простащина повече няма да я търпим. На трибуната излизат хора, които говорят мръсотии, те са позор за човешкия род", заяви той. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини Росен Желязков, който разпусна парламента след скандала и определи случващото се в НС като дъно и разруха. 

"Председателят на НС Росен Желязков нанесе пореден удар върху парламентаризма. Не може да блокираш работата на парламента, защото екстремисти и фашисти са се сбили в парламента. Той носи отговорност за това.", заяви Нинова и посочи, че БСП няма място в коалиция на страха, на омерта, на имунитет, коалиция, която иска да спаси Борисов от правосъдие, а от друга страна да удовлетворят "на ламтежите на ПП-ДБ за  власт и  пари", които, по думите ѝ, са предали хиляди хора от площадите заради ламтежите за милиони", изтъкна още тя.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че ще има санкции за всички участници в скандала. 

"Ще се прегледат видеозаписите, за да се види кои са ангажираните лица в нарушаване на реда и утре ще обявя санкциите", категоричен бе той. 

"Продължаването на заседанието в този формат щеше да доведе до ново ескалиране на напрежението", каза Желязков относно изказването на лидерът на БСП Корнелия Нинова, че е блокирал работата на Народното събрание. 

Президентът Румен Радев разкритикува водените разговори и опити за съставяне на правителство между ПП и ГЕРБ. 

"Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго
, освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения." Това заяви той пред журналисти преди срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова.

"Срамните записи от партийното заседание на "Продължаваме промяната" и последвалите самопризнания на лидерите пометоха миловидната им евроатлантическа фасада. Те разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм като заявка за тежки закононарушения, за чистки, „подписани с кръв“, за погром в институциите, за държавна измяна. Записите предизвикаха изключително негативни коментари за България в европейски медии и с тях бяха дискредитирани европейски лидери", заяви Радев.

9 коментара
Коментирай
01.06.2023 14:03 | Lov
Тоя Костадинов е по болен мозък и от Волен Сидеров
01.06.2023 14:19 | До горния
А ти кой политик защитаваш?
01.06.2023 15:59 | Аз
България е пред военно положение
01.06.2023 17:19 | ГМО
За да има мир, копейката е Радев в Сибир.
01.06.2023 17:21 | ГМО
А и Нинова, за тройка...
01.06.2023 18:19 | Ганьо Б.
Работата е ясна - натиснаха ги и нашите се наведоха. Проевропейското правителство ще се случи. Между един еврокрадец и един евролъжец. Обединени те чрез лъжи ще окрадат парите от Плана за възстановяване и и развитие. Просто перфектна комбинация. Не е далеч деня, когато ще се наложи т. н. Коалиция на желаещите/разбирай страните от Източна Европа/ ще се намесят в Украйна. Бъдете сигурни, че Петков с радост ще приеме. Това е другата задача пред втасващото правителство.
01.06.2023 21:36 | ГМО
Аз съм еврогей.
01.06.2023 23:02 | Пешо
Трябва да има психоизпит за депутат
01.06.2023 23:22 | До ГМО
Ти си за Карлуково! Олигофрен.
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар