Политически тайфуни с нежни имена щурмуват ОБС - Благоевград! К. Рупова от "Български лейбъристи": Мъжете обещават да свършат дадена работа - Жените я вършат! Общински съвет има нужда от "облагородяване"
19 октомври 2019 13:12 Mobile watches 18452 прочита Mobile comments 0 коментара

С изцяло женска листа, "Български лейбъристи" щурмува общински съвет - Благоевград. Композирана от успели дами, доказани професионалистки, майки и общественички, работят здраво в тази кампания, за да внесат истинска свежест в идеите, за да помогнат в решаването проблеми, да задълбочат местния диалог с жителите на града и още от адвокат Костанца Рупова.

1. Г-жо Рупова, представете се на читателите на Struma.com:

Казвам се Констанца Костадинова Рупова– Вачкова. Завършила съм образованието си в Софийския университет „Климент Охридски „ със специалност – „право”. Адвокат съм по професия, с професионален опит от повече от 20 години. От 2013 г. съм и Председател на Арбитражен съд- Благоевград при Сдружение "ППМ". През целия период, в който съм упражнявала тази професия, както и времето, в което съм председател на Арбитражен съд- Благоевград при Сдружение "ППМ", съм ръководила екип от хора, висококвалифицирани и образовани. Работата ми помогна да усъвършенствам организационните си умения до висока степен, научи ме да бъда борбена, среща ме с много и различни хора. Омъжена съм и съм майка на дъщеря и син. Гордея се с децата си. В свободното си време обичам да пътувам със семейството си.

2. И как решихте да се намесите в местната политика и да поведете най-красивата листа за общински съветници! Листата на едни успели чаровни, благоевградски дами, които винаги са участвали в обществения живот на Благоевград, но са били далеч от политиката?

Благодаря Ви за добрата оценка! Наистина, листата ни предизвика голям интерес, тъй като всяка от нас е успяла жена, в сферата, в която се развива, ние сме благоевградчанки, които не можем да останем безучастни в тези местни избори. Една от основните причини, дванадесет успели в професиите си жени, да се обединим, е че всички ние вярваме, че Общински съвет - Благоевград се нуждае от обновяване, как да го кажем на по-народен език, „облагодоряване“. Ролята на Общинския съвет е да се грижи за гражданите на Благоевград, да подобрява условията им на живот, да създава възможности за развитие на децата, да се грижи за възрастните хора, да създаде възможност за подобряване икономическото състояние на хората. За професионалисти като нас е трудно да се примирят с факта, че една от най-важните институции на Благоевград и то такава, чийто състав е избиран от гражданите, може да изпадне в непрофесионално състояние. Всеки от нас трябва да има гражданска позиция и именно тя – нашата гражданска позиция ни зове да променим нещата. Това е и основната причина да се направим тази листа и да участваме в изборите като кандидати за съветници.

3. Ако ви попитам за вашата оценка от 1 до 10, каква ще бъде тя за управлението на досегашния кметски екип? Избройте 10 неща, с които Благоевград може да се похвали в последните 8 години?

Аз оценки избягвам да давам, тъй като съм наясно, че има случаи, в които има желание да се направи нещо, но са налице законови пречки, то да се случи, друг път липсва подкрепа или пък има случаи, в които се следват определени приоритети.

Вероятно сте наясно, че аз и останалите дами от листата на Обединен блок на труда "Български лейбъристи" подкрепихме кандидатурата на г-н Камбитов за Кмет на Благоевград. Тази подкрепа не беше дадена случайно и с лека ръка. Обсъдихме проблемите на Благоевград, обсъдихме подробно работата на кметския екип, социалната политика, водена от екипа му, културен аспект в развитието на Благоевград, стъпките за създаване на Индустриална зона, всяка от нас изрази мнението си – своите за и против, проведхме среща и с г-н Камбитов. За нас не бяха без значение и предишните ни професионални контакти с г-н Камбитов - ние, като жени, занимаващи се с благотворителни инициативи като част от Съвет на жените за Благоевград срещахме пълната подкрепа на г-н Камбитов и неговия екип в случаите, в които сме се нуждаели от подкрепа. След претегляне на всички тези фактори, решихме да дадем подкрепата си за г-н Камбитов, което е и помощ за неговият екип.

Всяка от нас в работата си среща много и различни хора- с различно образование, с различно финансово състояние, но въпреки тези различия, всички те имат едни и същи проблеми като жителите на Благоевград.

Считам, че екипа на г-н Камбитов активно работи по решаване на част от тези проблеми. Ние, дамите в листата, която водя, даваме висока оценка за санирането на сградите в Благоевград – градът придоби съвсем друг облик.

Не знам дали гражданите на Благоевград знаят, но Община Благоевград и „Национална компания индустриални зони“ подписаха Меморандум за инвестиция на държавната икономика в Областния център. 40 общини средно на година, се борят за подписване на такъв Меморандум. Всяка от тях също има нужди като нас - благоевградчани, но и всяка от тях има своите лобита и влияния. Аз, като работещ адвокат, водещ активни преговори с държавни и общински институции знам колко трудно се постига подписването на такъв меморандум – иска усилия, време, енергия, знания, естественно – един добър екип, но и много лично участие. Знам, че г-н Камбитов водеше активни преговори с Правителството на Република България за подписване на този меморандум и води политика на приобщаване на региона ни, като важен в стратегически план за развитието на икономиката на страната ни, защото всеки от нас иска икономическо развитие за града ни, нали? Всички ние искаме нови, високоплатени места за работа.

Узакониха се незаконните постройки в квартал „Освобождение“. За живеещите там това е особенно важно. Аз, като адвокат знам колко трудно е да се извърши това, колко спорни и трудни решения е трябвало да се вземат, колко усилия да се положат, за да се намери решение на този немалък за живеещите в този квартал проблем.

Никак не е без значение и екологичната дейност на Общината през последните години. Изключвам депото за отпадъци, за което се говори и свърши много. Аз говоря за чистотата на града ни, на въздуха, койдо дишаме, на организацията за събиране на отпадъци и на усилията, които се полагат в тази посока. Аз лично много харесвам новите контейнери за боклук, които са вградени в земята – по - чисто е, по-подредено е, не пречат на преминаването и от тях не се разнася неприятна миризма. Би било добре да се поставят повече такива.

Не можем да отречем и целенасочената и стратегическа политика на Община Благоевград през последните 8 години в посока култура, образование и социални дейности, като ще разделя всяка от тези области:

Социалната сфера – на първо място Община Благоевград спечели приз за Социална община само преди няколко седмици и неслучайно тя е първата община създала толкова много жилища за социално слаби семейства в един нов квартал, с урегулирани улични мрежи.

Създадоха се центрове за работа с деца с увреждания, както и социални домове за възрастни хора, в които работят прекрасни специалисти, някои, от които познавам лично.

Образование – в училищата се възобновиха редица състезания, в които децата печелят не малко награди, включително и международни. Смятам, че трябва да се дава повече гласност на това – то е повод за гордост, както за децата и техните родители, така и за училищните екипи, обучили тези деца.

Създадоха се нови школи за извънкласни занимания на децата, в кв. „Вароша” например. Промени се работното време на тези школи, така че да бъде удобно за децата, като се наблегна специално на работата през летният период, когато децата са най-свободни.

Развиха се и много спортни школи. Провеждат се международни сътезания, което води само позитиви за града ни. Всички ние обичаме този град и е изключително приятно, когато в него се събират млади хора, които се развиват, обогатяват и създават творчество и положителни проекти.

За мен това не са празни думи – растат едни прекрасни деца, на които трябва да се даде възможност за изява – за всяко в сферата на неговите интереси.

Култура – макар, че споменавам последна тази област, не считам постиженията в нея през последните 8 години за маловажни, напротив – считам ги за значими за Благоевград, постигнати с мното усилия и труд.

Никой не може да отрече положителното влияние на фестивала „Франкофоли“, посещаван от повече от 40 000 човека в уж провинциалния град Благоевград. Какъв провинциализъм виждате със събитие, което е с национално значение, като фестивалът „Франкофоли“? Посетиха го световно известни изпълнители, които едва ли преди това са знаели въобще за съществуването на Благоевград. Хубавите им впечатления популяризират не само града ни, но и България, създават й по-добър имидж.

Същото мога да кажа и за ежегодно провежданите в Благоевград награди на „БГ Радио”.

По време на тези културни събития градът придобива друг облик. Не са без значение и икономическите ползи, които носят тези събития за града. Вярно – това са само няколко дни, но хотелите са пълни, заведенията също. Тези няколко дни, обаче оставят прекрасен спомен в хората, които са ги посетили и ги кара да се връщат отново тук – в Благоевград – с приятели, със семействата си.

Наистина, това са малки стъпки, но промените започват от малките неща.

Доволни и недоволни винаги ще има и със сигурност има жители на Благоевград, чиито проблеми не са решени, но е важно да има чуваемост на проблемите, за да се търси начин за тяхното разрешаване, да не пренебрегваме постигнатото, да го ценим, да го пазим и продължаваме.

Искам да кажа и друго – Кметът на града /независимо кой е той/ и неговият екип не управляват града сами. Дейността на този екип може да бъде подпомогната или да бъде спряна от решенията, които взима Общинският съвет. Общинският съвет е орган, който може да бъде градивен с предложенията си, с решенията си, с подкрепа на важни за хората в града подобрения, но може да бъде и летаргичен, критикуващ. Естественно в критиката няма нищо лошо – тя понякога води до вземане на по-добри решения, но само когато е градивна и обоснована. А летаргията е пагубна.

4. Какво според вас липсва на Благоевград? Какво още трябва да се направи?

Много неща още могат да бъдат направени. Например подобряване на жизнената ни среда. Комфортът в ежедневието не решава нито личните ни проблеми, нито икономическите ни такива, но ни предпазва от дребните неудобства, които са излишни в и без това натовареното ни ежедневие.

Също така, наблюдавайки гражданското общество отблизо, трябва да се помисли и за допълване на начините, по които хората от Благоевград и селата около него, да се включват в инициативи, комисии, избори. Всички ние, като граждани на Благоевград, трябва да имаме ясна гражданска позиция и да сме социално активни. Точно за това ние сме на ход. Искаме да привлечем активността на хората, да ги попитаме какво искат, за да работим за подобряването на работата между местната власт и тях. Трябва да се стараем за конструктивен диалог с гражданите и работа по конкретни теми. Има много работа, това е факт. Ние сме част от тази промяна и за това работим.

И пак ще стигна до първите си съждения - за да се случи това, трябва да има един активен и градивен Общински съвет, съставен от хора, които са готови да работят за Благоевград, за неговото развитие, в услуга на жителите на града, за което и са избрани.

5. Какво ще допринесат повече жени в ОБС Благоевград, досегашният търпя достатъчно критика, в него броят на дамите бе крайно ограничен?

Не искам да съм крайна и критиката не е най-подходящият начин да водиш преговори, но в годините назад, Общински съвет Благоевград, не се славеше с добра репутация, като проблемът му не беше броят на дамите в него. Не ме разбирайте погрешно, но нямаше продуктивни решения по много от проблемите на града ни. Ролята на дамите в него беше различна – имаше такива, които градивно подхождаха към проблеми на благоевградчани, запозната съм, защото ресорът, в който работя, е свързан с хората, а те споделят проблемите си, начините, които търсят за решаването им. Но имаше и такива, които наблегнаха на негативизъм, гласуване „напук“, без да са направили дори и едно градивно предложение на сесиите на Общински съвет Благоевград. Няма нужда от това. Благоевград има нужда от политика, която да се консолидира, да се облагородява и решава проблемите, не да ги създава.

Всички ние – жителите на Благоевград живеем тук и проблемите му са общи за всички ни, затова заедно трябва да намерим начин да ги решим. Ние – дамите от нашата листа ще работим за повече местен диалог и ще се борим за това Благоевград да се превръща в още по-добро и спокойно място за живеене и реализация на младите хора. Тук няма как да не спомена бъдещия Регионален иновационен център, който ще се изгради в Благоевград. Какво по-хубаво от това?! Всички ние сме вече зависими от новите технологии, нека дадем шанс на IT специалисти да се преместят в Благоевград, само на 50 минути път от столицата на България сме, както и на кратко разстояние от Гърция и Северна Македония, да се преместят да живеят и работят в Областния център на Югозапада. За това ще работим! Има места в детски градини, има места в училища, имаме паркове, Благоевград е едно спокойно място за живеене – чакаме млади хора.

Много говорихме за младите хора – те са нашето бъдеще и е наша задача да прокарам политика, с което да ги направим възпитани, интелигентни, развиващи се и социално ангажирани.

Но не трябва да забравяме и възрастните хора – те са тези, които са създали това, върху което трябва да надграждаме. Отнасяйте се с уважение към тях, помагайте им дори в ежедневието, на улицата, в магазина, това е част от малките крачки, които всеки от нас трябва да направи за промяната към по-добро.

6. Смятате ли, че жените във вашата листа могат да се борят мъжки и да защитават идеите си?

Да! Категорично потвърждавам това! Всички ние дванадесет дами работим за целеустременост, целесъобразност и целенасоченост по отношение на развитието на града ни. Но ние не сме феменестична организация и не смятам, че трябва да поставяме въпроса по този начин – мъжки, женски. Всеки човек може да бъде добър боец, независимо от пола си. А ние сме точно такива. Да, всеки пол си има плюсове и минуси, но ние ще работим за това полюсите да са в единни планови меридиани, пак повтарям, нашата листа няма нищо общо с феминистки политики и изказвания, ние сме дами, които уважават мъжката приемственост и съпричастност за благото на Благоевград.

7. Споделете част от идеите си за развитие на Благоевград?

Аз ги казах по-горе. Ние искаме град с иновации, град с възможности за младите, които да се реализират. Франкофоли, Тарарабумия, Талантино, Литерекспо… Искаме развитие, последователност, искаме всичко, което до този момент е постигнато в последните 8 години, да продължи да се развива и надгражда.

8. Защо жителите на града трябва да ви повярват?

Защото всички ние, дванадесет дами, сме родени в Благоевград и сме взели решението си да живеем тук, да отглеждаме и възпитаваме децата си тук, тук да се развиваме и упражняваме професиите си, което е причина да искаме развитие за града ни. Ние сме успели жени, всяка една в различна област. Всяка от нас е работила усилено за развитието си, водела е по-леки и по-тежки битки, което ни прави борбени и упорити в постигане на целите ни, а сега нашата цел е развитието на Благоевград.

9. Какъв е слоганът ви и как ще призовете жителите на Благоевград да гласуват за вас?

Слоганът ни е: Успели жени за успешен Благоевград!

Как да призовем благоевградчани ли? Сигурно са се наслушали на предизборни обещания, клишета и лозунги.

Ние неизпълними обещания не даваме, единствено обещаваме да работим усилено /така, както го правим в ежедневието си/, за решаване на проблемите им, ще бъдем насреща за всеки, който се обърне към нас, ще положим максимални усилия да намерим разрешение на проблема.

Ще изискваме от името на благоевградчани и ще се стараем да постигнем целите ни, които посочих по-горе.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Разговаря П. Иванов

 

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар