Снимка: БГНЕС
ПП-ДБ пред Радев: Без подкрепа за първия мандат, готовност за правителство с втория
20 април 2023 17:32 Mobile watches 9142 прочита Mobile comments 0 коментара

Точно в 17:00 ч. започнаха консултациите на президента Румен Радев с представителите на втората по численост парламентарна група „Продължаваме промяната – Демократична България“. 2 часа по-рано разговори бяха проведени и с ГЕРБ-СДС. С останалите партии в 49-ото Народно събрание – „Възраждане“, ДПС, БСП, ИТН - държавният глава ще се срещне утре (21 април).

"Искам да ви поздравя с постигнатия изборен резултат в един сложен изборен процес. Напълно осъзнавам, че второто място е изпитание за вашите политически принципи, защото и вашата силна заявка за за присъствие в политиката е алтернатива на стария управленски модел. А днес вие влизате в разговори и общи действия с победителите от ГЕРБ-СДС.

Затова е важно и за българската общественост да знае докъде можете да стигнете с този политически компромис в най-важната задача на този парламент - съставянето на правителство възможно най-скоро, което всички очакваме. Каква е вашата формула за съставяне на правителство с първия мандат и какво ще се случи, ако този мандат дойде при вас. Работите ли по някоя политическа формула? Какви са и вашите планове относно ЕврозонатаШенгенПлана за възстановяване и устойчивост, законовата рамка? Вие кога виждате подходящото време за връчване на първия мандат? Ако той не сполучи, съответно и втория, защото вече след това няма време", попита в началото президентът Радев. 

"Първото нещо, което искам да заявя, е, че слагаме ясен стандарт в българската политика - това, което обещаваме и говорим преди изборите, това да бъдат нашите действия и след изборите", посочи от своя страна съпредседателят на ПП Кирил Петков. 

Той посочи, че вече са очертали ясно техните приоритети: "време е да направим реформата в съдебната система, възможността да се разследва главният прокурор, да няма човек над закона и недосегаем, антикорупционната комисия, Шенген, Еврозоната", допълни той, предаде Дарик.

От ПП-ДБ още веднъж подчертаха, че няма да дадат своята подкрепа за първия мандат. 

"Но ако първият мандат не събере мнозинство, ние сме готови да сложим ясна възможност българският парламент да избере правителство с втория мандат и това правителство ще бъде водено от тези стандарти и приоритети, които вече споделих. Ние сме с ясни и точни цели", посочи още Кирил Петков. 

"Радвам се, че около 1 година по-късно и 2 цикъла избори в крайна сметка стигаме до законодателната програма и приоритетите на последния редовен кабинет, вече има убеденост в обществото, в политическите сили, в президентството, надяма се да бъдат приети", каза от своя страна и съпредседателят на ПП Асен Василев и допълни: „Задаването на нов начин на управление на публичните финанси вече има разбиране, че тези пари трябва да се управляват, така че да стигат до всички българи, а не само до избрани. Въпросът със съдебната реформа вече набира подкрепа, макар и декларативна. Еврозоната и Шенген  - вече се вижда подкрепа – тези процеси да бъдат завършени”.

Под думите му ПП и ГЕРБ са политически опоненти. „Ние смятаме, че моделът, по който трябва да се развива страната, е различен. Но по тези приоритети, след два цикъла избори, успяхме да намерим основа – законодателна и формула в парламента, тези закони да бъдат приети. Дори опонентите могат да се уважават и трябва да се уважават. Но има ясни граници, които не могат и не трябва да се прекрачват", посочи още Василев.

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар