Снимка: БГНЕС
Правителство ГЕРБ-ПП: Денков и Габриел премиери на ротационен принцип
22 май 2023 15:53 Mobile watches 11067 прочита Mobile comments 9 коментара

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са готови да излъчат премиери от двете формации на ротационен принцип. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на двете коалиции.

"Сега, като е ясно, че няма как мандатът им да има подкрепа от 121 депутати, предложихме на ГЕРБ да стъпим на програмите и на състава на правителство, който може да бъде прецизиран, и имаме и вицепремиер, и премиер на ротационен принцип", това заяви акад. Николай Денков, предаде Дарик.

Той обяви как точно планират да се реализира вторият мандат:

"ПП-ДБ ще предложи правителство, което може да има широка подкрепа и да изпълни всички изисквания и общи приоритети, свързани с членството на страната в ЕС, да реализира цялостна съдебна реформа. Правителството ще е с 18 месеца диапазон, като за първите 9 месеца премиер ще съм аз, а Габриел - вицепремиер и министър на външните работи. В следващите 9 месеца премиер ще е Габриел, а аз - вицепремиер".

В следващите месеци правителството се ангажира:

► Да реализира конституционна програма с реформа в прокуратурата и ВСС

► Да внесе бюджет с 3% дефицит

► Да стартира законодателната програма

► Да спази приоритетите за приемането в Шенген и Еврозоната

► Да променим ИК, така че да се върне машинния вот

► Да променим състава на ЦИК, така че да се върне честността на вота на гражданите

► Да изработим механизъм за попълване на състава на регулаторите и на хората с изтекъл мандат вътре с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества

Денков описа ситуацията като "изключително трудна". "След 5 поредни избори имаме затруднение да създадем редовен кабинет и има реална опасност да отидем на следващи поредни избори без ясен резултат", каза той.

"Поучени от опита на 48-ото НС - това, което направихме в настоящото 49-о НС е да инициираме законодателна програма, която да бъде приемлива за повече от една парламентарна група. Съставихме проектокабинет с идеята да покажем, че имаме възможност да управляваме държавата, ако това се наложи. Предложихме на ГЕРБ-СДС да стъпим на законодателната и управленската програма, да стъпим на състава, който може да бъде прецезиран", допълни Денков.

Мария Габриел отбеляза, че водейки преговорите, се видя, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава основа.

В 15:00 часа Габриел трябва да отиде при президента Румен Радев, за да върне първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер получи от държавния глава папката с мандата на 15 май.

Вижте пълния текст на декларацията, изпратен от ГЕРБ-СДС:

Отчитайки, че България има нужда от стабилно правителство, за да излезе от настоящата политическа криза; за да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие; за да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа; за да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната, Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно събрание ще подкрепя правителство, сформирано спазвайки следните принципи:

1. Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.

2. Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместник министър-председател.

3. Позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 9 месеца. В края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател.

4. Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми.

5. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията на Република България в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.

6. Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества.

7.Законодателната и управленската програма са приложени.

9 коментара
Коментирай
22.05.2023 16:26 | Хахааха
Хахахаха горчиво, гласуваш за ГЕРБ получаваш ППДБ, гласуваш ППДБ получаваш ГЕРБ.
22.05.2023 16:35 | Вазелин Задников
Тези политически проститутки ( или просто п. утки...) веднага забравиха клетвите, че никога няма да се коалират, след като Каскета ги подплаши с компромати. А Чалгаря остана пак с пръст в г. ъз и не се докопа до държавната софра, сега ще скимти под масата за някоя троха.
22.05.2023 16:38 | Сандански
ПП си забиха нож като ВМРО
22.05.2023 19:22 | Еленово
Американското правителство си назначи правителство...
22.05.2023 19:59 | Чука
Аз съм Чука-толупа, вечния ерген. Искам голям розов комунистически х.. в а...а си.
22.05.2023 23:57 | Ханко брат
ДА ДОБАВИМ И СЛЕДНИТЕ ТОЧКИ КЪМ ПРОГРАМАТА:
1. ИМПИЧМЕНТ НА МУНЧО.
2. ДЕЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА ВГЪЗРАЖДАНЕ.
3. ДЕРУСИФИКАЦИЯ, ДЕКОМУНИЗАЦИЯ И ЛУСТРАЦИЯ.
23.05.2023 00:15 | 1
Декомунизацията включва затваряне на АЕЦ Козлодуй и Нефтохим, та май ще пръднеш на уя
23.05.2023 09:22 | До Ханко брат
1. Много си тъп и ограничен. 2. Ти си глупав герберски трол. 3. Герб съсипа България.
23.05.2023 09:23 | Стефанов
Каква я мислехме, каква стана? Добри новини - ще има някакви пенсии и заплати, държавата ще функционира някак си, ще има море за някои си... Лошите новини - намаляване дефицита на 3% означава обедняване на бедните с много по 3%, поемаме уверен курс към военна конфронтация с ядрена сила, случилото се доказа, че сме независима държава проформа. Въпроси: 1. Как шеф в партия/Василев/ ще е подчинен на партийно подчинения му Денков? 2. Краденето, и то ли ще е на ротационен принцип?
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар