Снимка: БГНЕС
Президентът възложи на Димитър Главчев да състави служебно правителство
30 март 2024 19:15 Mobile watches 4421 прочита Mobile comments 1 коментар

Президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство.

Държавният глава определи вчера председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател. След промените в Конституцията за служебен премиер президентът може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник, предаде Дарикнюз.бг.

"Партиите, които не успяха да осигурят стабилно управление, успяха да ограничат максимално правомощията на президентската институция, като ги поставят в тясна рамка. Направиха го чисто механично", заяви президентът държавният глава.

"За да се нагърбиш с управлението на страната и то в криза не е достатъчно да си част от администрацията да смениш офиса си с този на министър-председател, а да имаш психологическата нагласа и готовност да се заемеш с тази трудна задача. Страната ни се оказа на прага на безпрецедентна конституционна криза", добави Радев.

"До 7 дни смятам, че този мандат трябва да бъде изпълнен. Очаквам най-късно в събота – 6 април да определите състав на Министерски съвет, тогава ще поканя и на консултации политическите партии", подчерта Радев. "Очаквам кабинет, който да е максимално политически неутрален, който да работи в интерес на българските граждани и България", каза още президентът.

"Това е трудно решение, но каква беше алтернативата, тъй като аз останах последен, който може да реализира процедурата? Алтернативата беше да хвърлим държавата в конституционна криза с неясни последици. Те щяха да бъдат много зле. С отговорност подхождам към разписаното в конституцията и ще го изпълня", заяви от своя страна Димитър Главчев.

"Заявявам, че ще представя състав на правителство, равноотдалечен от всички политически сили, състав от некорумпирани и неопетнени експерти", подчерта той.

"Ще направя така, че да не се срамувате при подписване на указа за правителство. Наясно съм, че функцията на служебното правителство е организиране на честни избори, но основната функция на управлението е да подобрява живота на гражданите. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България. Ще представя кандидатите и на политическите сили. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно", категоричен е Главчев. 

Президентът взе това решение след като последователно в рамките на два дни разговаря с всички лица, които могат да заемат поста според последните промени в Конституцията.

Държавният глава се срещна с председателя на Народното събрание Росен Желязков, с управителя на БНБ Димитър Радев и подуправителите Петър ЧобановРадослав Миленков и Андрей Гюров, както и с номинираният за служебен премиер председател на Сметната палата Димитър Главчев и неговите двама заместници Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

В списъка с потенциалните кандидати беше и омбудсманът Диана Ковачева, която обяви, че предстои да депозира своята оставка пред Народното събрание, тъй като скоро ще положи клетва като съдия в Съда по правата на човека в Страсбург.

След решението на президента, по Конституция служебният премиер трябва да предложи състав и структура на служебното правителство, което ще бъде назначено от държавния глава. След това трябва да бъдат насрочени нови парламентарни избори в двумесечен срок.

Основна задача на служебното правителство е да организира честни и свободни избори, гласи чл. 99 от основния закон.

В петък депутатите приеха в спешен порядък, че назначеният за служебен премиер ползва неплатен отпуск от досегашната си длъжност по време на своя мандат.

1 коментар
Коментирай
31.03.2024 10:51 | Васил
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://e.vg/alman
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар