ВАСИЛКА КОЛЧЕВА, кандидат за общински съветник: Благодарение на д-р Камбитов, Благоевград се развива в правилна посока, грижата за нашите деца е осезаема. Тази политика трябва да продължи!
21 октомври 2019 16:43 Mobile watches 7683 прочита Mobile comments 0 коментара

Василка Колчева е кандидат за общински съветник от листата на ОБТ „Български лейбъристи“.

Родена е в Благоевград. Завършила е Софийски университет „Климент Охридски", филиал Благоевград през 1981г. Професионалната й кариера е свързана изцяло с предучилищното възпитание. 14 години е работила като учител и вече 27 год. като директор на Детска градина "Усмивка". Три поредни мандата е била общински съветник и председател на комисията по култура и образование в Общински съвет Благоевград - 2003-2007 г.; 2007-2011 г.; 2011-2015 г.

Г-жо Колчева, Вие сте част от листата на ОБТ „Български лейбъристи“, защо решихте да се кандидатирате отново за общински съветник?

Аз съм човек, който винаги се е интересувал от Благоевград, от неговото развитие и просперитет, никога не съм била безучастна, що се отнася до проблемите и предизвикателствата, стоящи пред нашия град. Това е и основната причина да се кандидатирам отново за общински съветник. Категорично мога да кажа, че през последните 8 години Благоевград се развива в правилна посока. Това е в резултат на добра политика от страна на ръководството на Общината. Но има и нещо друго, за да се случва това, Кметът на една община, неговите идеи и стратегия, трябва да бъдат подкрепяни от местния парламент. Ако трябва да съм откровена, през последните няколко години сме свидетели на тенденциозни действия на част от общинските съветници, които целят да обезличат работата на Общината. Мога само да предполагам какви са мотивите за това, но не мисля да се спирам на тях. Общинският съвет е орган, който трябва да работи в полза на обществото, както и на всеки един човек, не бива да се допуска преследването на лични цели и облаги. Разбира се, в местния парламент, има много достойни хора, които работят в полза на обществеността, това е истинската роля на ОбС. Аз смятам, че с присъствието на нас, представителите на ОБТ „Български лейбъристи“, този процес не само ще бъде продължен, но ще бъде и надграден. Нашата листа е съставена от успели, ерудирани жени, доказали се във времето, с ясни цели за развитието на Благоевград.

Казахте, че оценявате високо работата на Общинска администрация през последните години. Тиражират се обаче мнения, че не се води максимално адекватна политика по отношение грижата на децата, местни парламентаристи обявиха, че едва ли не децата в детските заведения са оставяни жадни, че пият от една и съща чаша…. Като директор на детска градина, как ще коментирате подобни изказвания.

Като крайно несериозни. Ще започна малко по-отдалече - 14 години съм работила като учител и вече 27 год. работя като директор на детска градина. Имам ясен поглед за нещата, които са се правили и се правят в посока развитие на предучилищното възпитание. Условията в детските градини в Благоевград никога не са били по-добри от това, което се предлага в момента. Благодарение на далновидната политика на досегашният кмет и кандидат за кмет д-р Атанас Камбитов, материално-техническата база в детските заведения е отлична. Сградите са санирани и газифицирани, кътовете за игра отговарят на всички нормативни изискания, квалификацията на персонала непрекъснато се повишава, всичко това е с помощта на Община Благоевград.

Децата спят на нови легла, оборудването е наистина модерно. Ако трябва да направим съпоставка със съседни общини, мога да кажа, че условията в детските градини в Благоевград са повече от отлични. Има населени места, извън нашата община, в които децата, спят на чаршафчета отпреди 30 години, захабени, многократно кърпени от персонала и роделите. Дори се налага родитеите да носят посуда за децата си в детските градини. Това само като вметка. Колкото до водата и това дали децата са оставяни жадни, че пият от една и съща чаша, дори не бих искала да ги коментирам. Във всяка детска градина са подсигурени кани, чрез които се осигурява вода на стайна температура за децата, всяко от тях има индивидуална чаша. Няма дете, на което да му е отказано вода, няма случай на некоректно отношение от страна на учителите и помощния персонал. Колегите, работещи в детските градини са хора, които обичат децата, те са се посветили на грижата за тях. Подобни твърдения са безпочвени и тенденциозни. Менюто, по което се хранят децата е съобразено изцяло с изискванията на Министерство на здравеопазването. От миналата година, благодарение на Община Благоевград вече се готви и по специални рецепти за деца, с глутенова енетропатия. Продуктите се подбират внимателно, а рецептите са по специално разработено меню. Предприетите мерки в подкрепа на деца с глутенова непоносимост са в резултат на целенасочената политика на д-р Атанас Камбитов за осигуряване на здравословен начин на живот на децата в детските заведения. Това го има в малко общини в България.

Много от кандидатите за следващ мандат прокарват идея за отмяна на таксите на детските градини. Доколко е реализируемо подобно нещо?

Подобни идеи бих определила като абсолютно популистки – няма детска градина, за която не се плащат такси, с изключение на единици, намиращи се в малки населени места. Там има по една детска градина и освобождаването от такса е възможно. В Благоевград детските градини са 13 на брой, те се посещават от над 2800 деца, за които се грижат над 470 души персонал. Таксата от 40 лева покрива 1/3 от разходите за дете на месец. Разликата се поема от Община Благоевград. Трябва да кажем, че изискванията относно материално-техническата база, относно изхраването на децата, относно квалификацията на персонал непрекъснато растат, а с това се увеличават и самите разходи. На фона на това ще кажа, че таксата от 40 лева не е променяна през последните 8 години, а в програмата на д-р Камбитов е заложено запазване на размера й през следващите 4 години. Тук ще добавя и социалните придобивки, които ползват семействата. За настоящата учебна година родителите на 270 деца плащат 50% или 20 лева на месец, на 60 деца – 75% от таксата, а за 180 деца не се плаща никаква такса, съгласно социалните критерии на Община Благоевград. Услугите, които се предлагат в детските градини на територията на община Благоевград са на едно от най-високите нива в цялата страна. Заведенията са на разположение на родители и деца по 12 часа на ден, като в същото време работят целогодишно. Последното удобство го има в не много община в България.

Като човек, посветил се на децата, какво смятате, че е необходимо да бъде направено още?

Децата са най-ценният капитал на едно общество. Грижата и осигуряване на подходящи условия за тяхното израстване, възпитание е основен приоритет и мисля, че посоката , в която се работи е правилна.

Запознавайки се платформата на д-р Камбитов за следващите години, ми направени впечатление, че в нея са предвидени стъпки за стимулиране на раждаемостта. Ще бъдат отпускани по 500 лева за новородено дете. По-важното обаче е, че това ще се случва по строго установен ред, с ясни условия, като целта е подпомогнатите семейства да отгледат отговорни и образовани деца. Нещо, което в много общини не е не е добре обмислено.

Друго, което ми направи силно впечатление от програмата на д-р Камбитов е, че деца от многодетни семейства, посещаващи общинските школи на ЦЛРТБ, ще бъдат освободени от такси. Това е една социална стъпка, което ще позволи децата на Благоевград да се развиват.

Подкрепям подобни мерки и ще работя за реализирането им в следващия общински съвет.

Също така и не на последно място, ще държа, в инвестиционната програма на Община Благоевград да бъде заложено основни ремонти на дворовете, в които децата играят. Да бъдат премахнати пясъчниците от хигиенни съображения, като същите бъдат заменени с подходящи настилки и уреди за игра на децата.

Г-жо Колчева какви са условията за персоналът в детските градини?

Тук мога да говоря много, ще се постарая да бъда кратка. Ще започна със възнагражденията на персонала в детските заведения. През последните години, те непрекъснато бележат ръст и това отново е в резултат на добре ориентирана политика от страна на Общината. Възнагражденията на педагогическия и непедагогически персонал се повишават поетапно, вследствие на градивен диалог между Община и синдикати. Ако излезем извън темата за заплатите, трябва да се спрем отново на повишаване квалификацията на самия персонал всичко това е в полза на децата, в полза на тяхното обучение, възпитание и развитие. Най-важното, което трябва да кажа тук, е че имаме ясен и конструктивен диалог с общинска администрация. Смятам, че ще бъда подкрепена и от колегите си в това отношение. Разбирането, което намираме е много ценно за нас. Няма нещо, което да сме поискали в поза на децата и да не сме го получили. Разбира се оценявам факта, че всичко това не се случва от само себе си, зад това стоят много труд и усилия.

Защо благоевградчани трябва да Ви подкрепят за следващия месен парламент?

Както казах по-горе, нашата листа е съставена от 12 успели и доказали се дами. Имаме ясна визия за развитието на града и знаем как да постигнем поставените цели. Вярвам, че хората в Благоевград са интелигентни и отговорни. Ще призова избирателите да участват във вота на 27 октомври и да направят информиран избор. Защото той предопределя бъдещето на Благоевград – нашият град.

Политическа публикация! Купуването и продаването на гласове е престъпление

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар