Ето каква е истинската причина, тласнала ученика от Пловдив към „Ислямска държава“
10 юни 2019 12:44 Mobile watches 4809 прочита Mobile comments 0 коментара

Болест в семейството и чувство за липса на внимание са причините, насочили ученика от Пловдив към пропагандните сайтове на „Ислямска държава“. Родителите на 16-годишния ученик имат три деца. Най-малкото било болно, а в определен момент имало опасност за живота му. Поради тази причина обръщали повече внимание на него.

„Не че не се грижели за баткото, но просто в семейството е имало друг проблем и той е решил, че е пренебрегнат, знаете децата на тази възраст колко са чувствителни“, обясни пред „Телеграф“ адвокатът на младежа – Емил Велинов. В пропагандните сайтове тийнейджърът получил търсеното внимание, защото това бил основен начин на действие от вербовчиците. Като изпечен психолог агентът на групировката започнал да обсипва момчето с комплименти в чата. „Ти си страхотен, много си готин, талантлив“, казвал му новият приятел. Започнала комуникация на английски, в която непознатият ставал все по-близък с детето. Предполага се, че контактите продължили близо година.

През това време тийнейджърът си купил от интернет знаме на „Ислямска държава", което било открито при обиските. Агентът продължил да го обработва – защо не се поинтересуваш как се прави бомба. Оказало се, че момчето имало и основната суровина за приготвянето на самоделна бомба – амониева селитра, тъй като бил запален по растенията. В началото количествата му били малки, но впоследствие си купил близо 15 кг. На тавана на кооперацията бащата обособил две помещения, в които синът му гледал растения. /Blitz.bg

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар