Изненада! Нови намалени присъди на полицая и сина му, убили бездомник
15.06.2018 15:05 Mobile watches 4613 прочита Mobile comments 0 коментара

 Върховният касационен съд измени присъдите на Петър П. и сина му Йордан П., които са признати за виновни от пловдивските апелативни магистрати в убийството на бездомника Камен Щ., извършено на 7.04.2013 г. в Пловдив, пише Марица.бг. Касационните съдии намират, че фактите по делото , от които се извежда умисълът на подсъдимите, сочат на непредпазлива форма на вината им за причинената смърт на пострадалия вследствие на умишлено причинената му средна телесна повреда.

Поради това те приемат, че е извършено престъпление в по чл. 124, ал.1, пр.2-ро от Наказателния кодекс - причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда. Поради това съдът изменя десетгодишната присъда на Петър П. в условна от 3 години лишаване от свобода с пет години изпитателен срок. Наказанието на Йордан П. е намалено от десет години и шест месеца лишаване от свобода на 4 години, което да изтърпи при първоначален общ режим.

ВКС намира, че условното наказание за Петър П. е достатъчно за неговото превъзпитание, като в изпитателния срок се очаква той да осъзнае и последиците от въвличането на сина му в неразумно отношение към починалия в болницата Камен Щ., колкото и възмутително за тях да е било поведението му да пали огън под прозорците на жилището им, за което вече веднъж го били предупредили.

За Йордан П. обаче съдиите смятат, че работата му като полицай е налагала спазването на закона и общоприетите правила на поведение и е изисквала по-трезва преценка на създалата се с Камен Щ. ситуация и прилагане на законови процедури за адекватно въздействие върху него, но не и осъществената от тях физическа разправа с пострадалия.

Обратното, мизерното му съществуване е предполагало оказването на помощ за изход от тежката ситуация, в която е бил изпаднал. По отношение на уважения срещу подсъдимите граждански иск в размер на 40 000 лева, решението на апелативните съдии е правилно и законосъобразно. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

/blitz.bg/

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката