Баскетболен талант с корени от Благоевград с дабъл-дабъл в Адриатическата лига
17 октомври 2019 11:27 Mobile watches 4911 прочита Mobile comments 0 коментара

Мария Костуркова, която е с корени от Благоевград започна силно изявите си за новия клуб Целе, Словения. Дъщерята на баскетболната легенда при жените Мариана Чобанова от началото на сезона се подвизава в словенския клуб. Бившата баскетболистка на Вашингтон Стейт бе най-полезна за Целе, тим който регистрира втората най-резултатна победа в историята си в Адриатическата лига.

Българката с португалски паспорт пък се представи много силно при разгрома на тима си над Орлови със 119:64. Мария оформи първия си дабъл- дабъл – 15 точки и 16 борби, които допълни с 3 асистенции и 1 открадната топка за 18 минути.

При стрелбата си Мария Костуркова бе 7/11 от средно разстояние и 1/1 от линията за изпълнение на наказателни удари. Целе стартира ударно в двубоя със серия от 23-0, за да дръпне с 29 точки и до края не изпусна лидерството, за да запише третата си поредна победа в турнира от началото на сезона. На 23 октомври Целе на Мария Костуркова гостува на Бановичи.

Очарователната Мария получава обичта към баскетбола от родителите си. Баща й Иван Костурков е дългогодишен център на Славия и Левски, а през 1999 г. заминава за Португалия. Там той играе за Беленензеш и Сейшал, а след това се отдава на треньорство. Майка й благоевградчанката Мариана Чобанова пък е част от шампионския тим на Локомотив София от 1991 г., където си партнира с Полина Цекова, Елеонора Рангелова и Бояна Митрева.

След това и тя се отправя към страната на Вашку да Гама заедно със семейството си и също избира да предава знанията си на младите баскетболистки. Съвсем наскоро водения от нея национален отбор на Португалия за момичета до 16 години спечели Европейското първенство в Дивизия Б, което се проведе в София. Вуйчото на Мария Румен Чобанов бе състезател на Пирин Благоевград.

Марти Иванов

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар