Благоевградчанинът Кирил Илиев, след таекуондото с невероятен пробив и в кикбокса
24 октомври 2018 11:37 Mobile watches 13153 прочита Mobile comments 0 коментара

Ученикът от математическата гимназия разказва в интервю за struma.com за най-успешния си състезател сезон, със злато и сребро в два вида спорт от първенствата на стария континент, в рамките на една календарна година

Кирчо как се чувстваш след поредния медал, завоюван през тази година, сребърен медал от Европейското първенство по кикбокс в Словакия?

Много се радвам за второто място на най- големия форум за мъже и жени на стария континент през тази година. Исках много да вляза в тройката на медалистите и успях още в дебюта си. Все пак аз тренирам кикбокс от една година, а моите съперници имат далеч по- голям опит. Сребърният медал ще ми даде още по- голяма увереност да продължа да тренират освен таекуон- до и кикбокс.

Разкажи ни малко за самото състезание и по – точно това което се случи в твоята категория.

Аз участвах в кат. до 57 килограма, въпреки че съм доста по- лек около 53 килограма. Там имаше представители от 10 държави, като то всяка може само по един състезател. Преодолях в първия кръг израелец, а във втория по жребий срещнах украинец, който също победих. На финала играх с многократен световен и европейски шампион от Унгария, който бе доста по- опитен от мен. В първите два рунда успях да се противопоставя, но в третия той взе предимство и спечели мача, а аз останах на второ място. За мен това е голям успех, защото за първи път участвам на такъв форум за мъже и жени. В първенството участваха над 500 състезатели от 40 държи.

Това, че вече 13 години тренираш таекуон – до ITF дава ли предимство и до колко ти помага в кикбокса?

Разбира се, това е и една от причините да се включа в кикбокса. Има много общи неща в двата спорта. Единственото неудобство е категориите, защото в кикбокса участвам в кат до 57 кг, а в таекуон- до до 52 кг. Освен това един от треньорите ми във Фолкън Вергилий Ситнилски е треньор по кикбокс в клуб Скаптопара. Добромир Беровски и Тодор Козладеров са другите двама наставници на които дължа своето израстване. Към тях ще прибавя и Албена Ситнилска, която много ми помага и винаги ми дава добри съвети отстрани до татамито, когато срещам съперниците. Освен това Бени е много опитна и можеща в тези спортове и от нея научавам много неща. В националния отбор по кикбокс тренирам под ръководството на треньора Иван Георгиев. Много е важно, че ръководствата на двете федерация стоят зад нас, подкрепят ни и ни обгрижват. Всичко ни поемат, път хотел, екипировка, тренировъчни лагери. Да не пропусна и президента на федерация по таекуон- до Марио Богданов, който прави всичко възможно ние спортистите да мислим само за тренировки и състезания. Благодарение на него този спорт и ние всички, които сме част получаваме признание не само в Благоевград, но и по цял свят.

Тази календарна година е определяно най- успешната за теб, като брой отличия, така ли е?

Да така е, защото заслужих много отличия. Два пъти съм държавен шампион по кикбокс, съответно при юношите и мъжете. На световното за юноши по кикбокс останах на крачка от медалите. В Естония , Талин пък станах европейски шампион по Таукон – до ITF на спаринг, а имам и златни медали от държавните първенства в двата спорта. Не участвам на състезания по кикбокс на ринг, тъй като нямам физика за ринг, лек и висок съм. Нещата могат да се надградят, тъй като следващият месец има още едно европейско първенство в Марибор на другите два стила в кикбокса, които се практикуват на татами. В таекуон- дото пък има два турнира, България оупън в Пловдив и Краля на таекуон- дото в Гърция.

Всъщност как се насочи към кикбокса?

Всичко стана случайно. С родителите ми решихме да се разходим до Македония. Аз предложих за отидем в Скопие, защото по същото време там имаше европейско първенство по кикбокс. Те се съгласиха, а това което видях в залата ме впечатли много. Един треньор ме попита, дали гледам ли или подкрепям някого и аз му казах, че съм зрител. Той ми предложи да се пробвам, което ме подтикна да опитам в този спорт. И така в Габрово отидох на държавното малко, като на шега, но това ми подейства като допинг и така започна всичко.

Как съчетаваш училището с тренировките?

Много трудно признавам си. Налага ми се да отсъствам от училище много често. Участвам в подготвителните лагери на националния отбор, но пропуснах този във Варна преди европейското. Това ме откъсва от учебния процес поне за месец. След това участвам на самите първенства и не хода на училище. Но аз срещам голямо разбиране от учители и директора на ПМГ Акад. Сергей Корольов. Те казват, чу са горди с моите успехи. Тази година ми е последна в математическата гимназия. Все още не съм мислил къде ще продължа с висшето образование, но най- вероятно ще остана в Благоевград.

Получи признание и от община Благоевград, какво е то?

Да, бях награден със стипендия „5 октомври“, която насърчава развитието на деца с различни дарби. Аз бях един от четиримата наградени в областта на спорта. Останалите са Петър Драгомиров, Виктор Начев и Калина Захариева. В продължение на една година ще получавам стипендия по 100 лева на месец, което е добра помощ. Идеята е страхотна, не поради фактът, че аз съм сред отличените, а просто защото се помага на ученици- спортисти.

Какво да очакваме от теб през следващата 2019 година?

Искам през следващата година да играя на 52 кг. в Римини на европейското по таекуон - до и след това на световно за мъже и жени в Ливърпул. Все още не е готов календара за 2019 година на федерация по кикбокс. Дано да съм здрав обаче, За сега нямам тежки контузии, само леки болежки. Да съм жив и здрав да продължа да тренирам. Благодарен съм на моите родители, за помощта която ми оказват и финансова и морална. Без тях нямаше да съм това, което съм в момента. Освен това спорта създава и много добри приятелства. Такъв за мен е новият ми приятел Иван Кръстанов, който също спечели медал на европейското. Без дори да ме познава, той ме прие в дома си, когато бях на подготвителен лагер в София. Искат чрез вас да му благодаря и да му пожелая много успехи в кикбокса.

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар