Ексиграч на „Марек“ и треньор в „Кристъл Палас“ откри футболна академия в Англия
11 май 2019 11:01 Mobile watches 5929 прочита Mobile comments 0 коментара

Един от малцината български млади специалисти, които развиват успешна кариера като треньори в чужбина, се впусна в ново предизвикателство.

Роденият в дупнишкото село Крайници бивш футболист на местния "Ботев", играл впоследствие в "Марек" и "Стефанел" – Марио Яньов, продължава успешната си кариера като треньор в школата на елитния английски "Кристъл Палас". В същото време обаче, амбициозният треньор реши и направи още по-смела стъпка в треньорската си кариера, след като откри академия именно в меката на футбола – Англия.

"Вече 6 години съм в Лондон и започнах от най-ниското ниво в треньорската си кариера, като продължавам да вземам лицензи за по-високите нива на футбола. Само преди 2 дни взех и ниво, което ми позволява да бъда вече наставник на млади треньори. В същото време, от годините ми в "Уест Хям" и сега в "Кристъл Палас" успях да разбера до най-малката подробност как е организиран футболът при подрастващите. За тези години, нескромно ще прозвучи, но селектирани от мен над 20 момчета са привлечени в над 10 клуба от Висшата лига на Англия в основните им отбори от школата. Видях, че има възможност за развитие и много деца проявяват интерест към това да бъдат тренирани професионално. С един колега-треньор от Румъния решихме, че можем да създадем наша собствена академия, която също да подава таланти за водещите клубове в Лондон. Предприехме всички необходими действия и академията ни "Интернационал" е вече факт и започна да функционира.

Тя e продължение на футболното училище за деца до 11-годишна възраст "International Soccer Skills" което е създадено през 2016, но ние го развихме. Успяхме да се договорим с ръководството на "Уест Хям" за използване на базата им, която е една от най-добрите не само тук в Лондон, но и въобще на Острова. Имаме вече 6 отбора и над 100 момчета във възрастовите групи от 5 до 16 години за момента. Отборите ни до 11, до 14 и до 16 години са вече регистрирани за редица турнири това лято, а от септември ще започнат участие в едно от най силните първенства в Лондон – Nike Youth London Premier League,където участие взимат само професионални и полупрофесионални академии. Много скаути от Висшата лига присъстват на мачовете и е лесно за един открояващ се играч да бъде забелязан.

При нас процесът за записване на нови играчи е отворен през цялата година.Имаме и 6 момчета от България, които са играли в столични школи, но вече са при нас", разказа Яньов пред zadupnitsa.com. "Макар и млада академия за нас и най-вече работата ни се говори вече с уважение и постепенно интересът се засилва. Имаме момчета от няколко националности, което също е причина да ни научат в други държави. Имам вече запитвания за условията от родители на деца от Нигерия, Индия, Франция, Бразилия, които искат да ги изпратят при нас. До дни очаквам сериозен бизнесмен от чужбина, с който водим разговори от няколко седмици да пристигне за окончателни преговори и да преминем на следващото амбициозно ниво-изграждане на изцяло собствена база с всичко необходимо, защото наемите за ползване са много високи. Има и други инвеститори, с които говориме, но те са по-скоро в сферата на подпомагането и участие в академията.

В момента разработваме и официален сайт на Академията. Тук футболът освен религия е и бизнес, доста успешен при това, така че не се притеснявам за бъдещето ни развитие, ако знаеш как да го направиш", допълни 36-годишният треньор. Той продължава да работи като треньор и в школата на "Кристъл Палас".

"Вероятно от новия сезон ще привлечем още няколко треньори в Академията, тъй като няма как да съвместявам. 4-ма сме до момента треньорите в академията. Освен това продължавам обучението си за най-високото ниво в треньорството, което да ми позволи след приключване да водя отбори на най-високо ниво. Бъдещето е пред мен в треньорската професия, и за да стигнеш до големите трябва да си извървиш целия път от А до Я", заключи Яньов.

Само преди 2 години той изпрати много спортни пособия и топки на ФК "Марек", за да подпомогне детско-юношеската школа.

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар