Какво е глутамин
27 ноември 2020 10:25 Mobile watches 4211 прочита Mobile comments 0 коментара

Аминокиселините са изключително полезни и жизнено необходими за всеки жив организъм, защото те са градивният елемент на протеините. Л глутаминът е една от многото аминокиселини и сега ще разберем ползите от приема, както и възможностите за комбинация.

Какво представлява глутаминът

Това е една от най-разпространените условно незаменими аминокиселини в човешкото тяло, голяма част от които се намират в мускулите. Това до известна степен обяснява и нейната популярност в спортните среди и по-специално сред бодибилдърите и културистите. Разбира се, глутаминът присъства и в различни органи на тялото, като белите и черните дробове, мозъка и т.н. 

Какви са свойствата му

Участва в множество метаболитни и обменни процеси и се грижи за нормалната работа на храносмилателната система. Глутаминът също повишава активността на протеиновия синтез и предотвратява натрупването на токсини и амоняк в клетките на черния дроб. В тази връзка, достатъчното количество от този елемент способства за образуването на глутатион, който пък представлява мощен антиоксидант.

Какви са ползите за тялото

Глутаминът не е предназначен само за физически активните хора и силовите спортисти, целящи натрупване на мускулна маса. Той се грижи за поддържането на силния имунитет и чревното здраве. Това се постига чрез синтеза на аминокиселината в мускулите, пренасяйки се посредством кръвта към черния дроб, бъбреците и тънките черва. Действието на Л глутамина също ускорява заздравителните и възстановителни процеси след операции или сериозни наранявания.

Кога се приема

Всеки организъм е различен и дозировката за него е индивидуална. Когато се определя размерът на дозата и се съставя програмата за прием, се взема под внимание телесното тегло, нивото на стреса, степента на активност, цялостното здравословно състояние и т.н. Обикновено, тази аминокиселина в онлайн магазин fitnesdobavki.net се разпространява под формата на хранителни добавки във вид на прах или капсули. Като цяло обаче, съществува стандартна програма за прием, която накратко изглежда така:

  • Обикновено се консумират от 5 до 10 гр. дневно, разделяйки дозата на няколко по-малки;
  • При културистите дозировката е малко по-висока и е съставена от 10 до 15 гр. дневно.

С какво се комбинира

Експертите препоръчват комбинацията с креатин, тъй като той също е предназначен за увеличаване на мускулната маса и сила, а при комбинацията между двете ще се образува синергичен ефект.
 

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар