Над Банско: 54 ски алпинсти се включиха в надпреварата за купа " Н. Проев-Пройката"
07 април 2024 07:01 Mobile watches 3892 прочита Mobile comments 1 коментар

Днес 54 ски-алпинисти стартираха от хижа Вихрен в традиционното състезание Ски-рали „Пирин“. То се провежда всеки първи уикенд на април, а трофеят за победителя е Купа “Николай Проев - Пройката”. 
Главен трасьор на състезанието беше Станимир Желязков от Националната спортна академия. Организаторите подготвиха три трасета с различна степен на трудност.

В най-трудното при мъжете очаквано, предвид подготовката и кондицията му, стана най-добрият в този спорт в България - Ники Калистрин, който ден по-рано предизвика себе си в проекта „30 под 10“ – 44 км по билата на 30 пирински върха за по-малко от 10 часа. При жените по трасе А първа беше Ивона Михайлова, която завърши с време, сравнимо с най-добрите при мъжете. По трасе В Борис Тодоров беше най-добър при мъжете, а Мартина Заднеполска при жените. Класирането по трасе С бе смесено за мъже и жени, Ивалин Цеков завърши първи и само 4 секунди след него – Мария Манзурова. 
Победителите бяха наградени от кмета на община Банско Стойчо Баненски и проф. Николай Изов, бивш ректор на НСА“Васил Левски“. 

Първото състезание по ски-алпинизъм в България е проведено на 04. 04. 1968 г. в Пирин планина с център х. Вихрен. До 1994 година ски-рали Пирин е неотменна част от програмата на републиканския шампионат. След 5 годишно прекъсване, през 2000 година пиринското рали е възстановено по инициативата на един от най-добрите ни състезатели в тази дисциплина – банскалията Николай Проев - Пройката. През 2011 Пройката загива на слизане от вр. Чако в Непалските Хималаи. Оттогава купата на състезанието носи неговото име. 

В. Василев 

1 коментар
Коментирай
07.04.2024 12:30 | ReMan
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/bman
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар