Най-колоритните чужденци играли футбол в Югозападна България
19 юли 2020 15:04 Mobile watches 9891 прочита Mobile comments 3 коментара

Югозападният край е даровит в много отношени. Прекрасен климат, природни и исторически забележителности, красиви жени, отлично вино и... талантиви футболисти. Всеки знае за многото играчи, излезли от школите на Югозападния край и оставили отпечатък във футбола ни. От сайта Otzasada.com обърнаха внимание на най-култовите чужденци, носили фланелките на наши клубове от Югозападна България.

Маркиньос

Маркош Антонио Малашиас Жуниор, или както е познат на почитателите на футбола у нас - Маркиньос, е роден на 30 април 1982 г. в едномилионното бразилско градче Кампинас и понастоящем е на 38 години. Започва кариерата си в отбор на име Гуанкуано, но през 2006-а година облича фланелката на петричкия "Беласица". Там той записва 41 мача и отбелязва 17 гола, а това не остава незабелязано от ЦСКА и акостира на "Армията", като там записва два периода - от 2007 до 2011г и 2014-2015.

В България той защитава още цветовете на Локомотив (София) и Монтана, а в югозапада се завръща през 2015-а година, за да помогне на току-що завърналия се в елита Пирин (Благоевград) и изкарва там един сезон, като за 31 мача отбелязва 2 гола. Той е и с българско гражданство, като има записани мачове с националният ни отбор. По последна информация в момента е футболен агент.

Вава

Марсело Гонзалвеш Виейра, по-известен като Вава, е роден на 25 юли 1976 г. в Минас Жерайс, Бразилия. Футболният му път у нас стартира в Беласица (Петрич) в началото на новия век и благодарение за изявите му там през 2002-а осъществява трансфер в Левски (София). След само четири попадения за столичани, играчът, заради който се роди безсмъртния лаф "Вава - да му ядеш черната глава" по адрес на Крум Савов, си се върна в Петрич, където игра до 2008-ма и си остана в сърцата на местните почитатели.

Ели Маркеш

Обръщам внимание именно на този състезател, защото той е един от чужденците, обиколили най-много български клубове у нас. Поредният бразилец в този материал е роден на 14 март 1982-а година в Ибирите и защитава цветовете на Беласица (Петрич), Пирин (Гоце Делчев) и Банско в югозапада, а като цяло у нас е играл още в ЦСКА, Черно море, Светкавица, Етър, Монтана, пловдивския Локомотив, Славия и Оборище. 

Масена Моке

Роденият през 1980-а година конгоанец има доста пъстра кариера и може да се похвали, че е ставал шампион на Тунис и клубен първенец на Африка в Есперанс. Играе за ЦСКА, Берое, Черно море и Вихрен (Сандански), поради което и влиза в този материал. С екипа на "гладиаторите" нанизва победно попадение срещу Левски в първия кръг на сезон 2008/2009, като това си остана и най-значимата победа в "А" група за санданчани.

Екундайо Джадейоба

Нигериецът, познат още като Дайо, е роден на 4 април 1980-а година в Лагос и е друг от сериозните футболни "номади" у нас, като може да се каже, че е и сред успешните играчи в този материал. Носил е фланелките на Велбъжд (Кюстендил), Локомотив (Пловдив), Левски (София), Черноморец (Бургас), Вихрен, Етър, Доростол, Марек, Струмска слава, Гранит (Владая) и Левски (Чепинци). Бяха се появили информации, че шампионът на България с Локомотив и Левски има проблеми със закона и Дайо лежа в арест 10 месеца заради банкови измами. 

Удоджи

Шалозе Удоджи Чикодзе, Митко Атанасов Георгиев, или просто Удоджи, е роден на 16 юли 1986 в Лагос и остава във нашата нова футболна история с изявите си във Вихрен и ЦСКА, а "Митко" стана любимец на санданската публика със своята сърцата игра и отдаденост на терена. След като напусна "армейците" Удоджи, който придоби българско гражданство, обиколи доста отбори и страни, а сред неговите дестинации бяха Кипър, Румъния, Гърция, Беларус, Китай и Швеция. 

Сержиньо

Сержо Диас Рибейро, по-известен като Сержиньо, е роден на 16 юни 1985-а година в Порто. Тук връзката му с югозапада е отбора на Вихрен, който в елитния си период бе закачливо наричан "португалски национален отбор" тъй като тогава имаше доста футболисти от Поргугалия. Още 20 годишен пристигна у нас, след като бива предложен от ФК Педрас Рубрас. Прекарва в Сандански две години и след това кариерата му преминава първо в гръцките Пиерикос и Левадиакос, а след това се връща у нас с екипите на Локомотив (Пловдив) и ЦСКА.

Изненадващо е колко много чужденци са преминали предимно през отборите на Беласица, Пирин и Вихрен в Пиринския. Габриел Сичеро, играл за Вихрен, като доста след периода му в Сандански отбеляза гол на Копа Америка, или на сърцатите сърби Нешко Милованович, който остана в сърцата на всички фенове на Беласица и Саша Симонович минал през Вихрен, а в отскоро е старши треньор на "Бела".

Антонио Коларов

3 коментара
Коментирай
19.07.2020 18:32 | Georgi Markov
Лепкави пръсти
19.07.2020 18:33 | Georgi Markov
Обичаме да бараме?
19.07.2020 18:44 | Еее
Виж най долу под статията
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар